Fundația Maniu-Mihalache, în parteneriat cu Biblioteca Județeană, ANICADO Neamț, Asociația Casa Gratis Pro Deo și Asociația Star, organizează simpozionul „Iuliu Maniu-150 de ani de la naștere, 70 de ani de la trecerea în eternitate. Moment al Recunoștinței și al Memoriei“. Manifestarea are loc pe 29 septembrie, cu începere de la ora 12:30, în Sala Cupola a Bibliotecii Neamț. Invitații speciali sunt prof. univ. dr. Mihai Dorin, istoric la Universitatea „Al. I. Cuza“ Iași și prof.dr. Ion Predescu, scriitor. Cu acest prilej, va fi organizată și o expoziție de documente istorice provenind din colecțiile Bibliotecii Județene.
Pentru celebrarea vieții, personalității și martiriului marelui om politic Iuliu Maniu împotriva instalării comunismului în România, 2023 a fost declarat Anul Jubiliar „Iuliu Maniu“. Născut la 8 ianuarie 1873 la Șimleul Silvaniei, Sălaj, Iuliu Maniu a fost personalitate marcantă a politicii românești încă dinainte de Marea Unire și până la venirea la putere a regimului comunist. Ca deputat în Parlamentul de la Budapesta, în 1906, a susținut cu curaj și fermitate cauza românilor transilvăneni și a avut un rol hotărâtor în procesul de pregătire a Unirii, fiind organizator și participant la Marea Adunare de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918. Pe 2 decembrie 1918 a fost ales în funcția de ministru-prezident al Consiliului Dirigent al Transilvaniei, echivalentă cu cea de guvernator, îndeplinind, totodată, și funcția de ministru de interne.
A ocupat de mai multe ori funcția de prim-ministru al României (noiembrie 1928- iunie 1930; iunie 1930-octombrie 1930; octombrie 1932-ianuarie 1933), a fost deputat în mai multe legislaturi și președinte al Partidului Național-Țărănesc. Iuliu Maniu a fost membru de onoare al Academiei Române din 1919. În urma procesului înscenat în 1947 de către comuniști, a fost judecat pentru „înaltă trădare“ și condamnat la închisoare pe viață. Și-a sfârșit zilele ca deținut politic în închisoarea din Sighet, pe 5 februarie 1953. A fost reabilitat în 1998 și recunoscut ca o figură de mare prestigiu politic și de înaltă ținută morală, una dintre marile personalități românești ale secolului XX.
Întâlnirea de la Bibliotecă va fi urmată, de la ora 14:00, de lansarea volumului „Medicina preventivă și sănătatea vârstnicului“ de conf. univ. dr. Corneliu D. Zeana. Alături de autor și de ceilalți invitați, va mai lua cuvântul medicul Virgil Răzeșu, doctor în științe medicale.
(G.S.)