Elevi, medici și reprezentanți ai firmelor care au chioșcuri lângă școli s-au întâlnit miercuri la activitatea organizată de Inspectoratul Școlar Neamț. Scopul discuțiilor a fost găsirea unei soluții pentru elevii care au anumite alergii la produse sau alimente.
Momentul a fost un bun prilej pentru ca medici specialiști să fie invitați și să prezinte informații despre alergiile alimentare. Au mediat discuțiile dr. Daniela Marcoci, medic primar epidemiolog și dr. Raluca Radu, medic diabetolog. Șefa inspectoratului școlar a invitat și câțiva oameni de afaceri dornici să se implice în rezolvarea unei probleme ce trenează, potrivit prof. Florentina Luca-Moise.
„Am făcut un pas mare înainte în demersul meu legat de problema intoleranțelor alimentare ale elevilor. Așa cum am promis, mă ocup de acest aspect și vreau să avem opțiuni clare pentru copiii cu alergii la diferite substanțe din alimente – în special cele care se comercializează în și lângă unitățile de învățământ sau în grădinițele cu program prelungit. Am discutat astăzi cu un grup mai larg de factori implicați – medici specialiști, medici din școli, Consiliul Elevilor și cu agenți economici. O întâlnire cu „cărțile pe masă”, pentru că nu sunt genul care să cheme oamenii la discuții doar de dragul discuției! Mulțumesc Consiliului Județean al elevilor Neamț, pe care i-am avut lângă mine, abia aștept să le implementăm propunerile. Una dintre acestea se referă la înființarea unui TelVerde pentru astfel de situații. Am stabilit următorii pași, voi avea o întâlnire și cu părinții. Profit de ocazie pentru a le mulțumi părinților care mi-au scris mesaje! Sunt foarte importante și voi ține cont de fiecare în parte! Mulțumesc doamnelor dr. Daniela Marcoci și dr. Raluca Radu, mulțumesc echipei din Consiliul Elevilor și oamenilor de afaceri care au înțeles importanța acestei acțiuni!”, a declarat Florentina Luca-Moise, inspector școlar general al județului Neamț.
Inițiativa aceasta vine și pe fondul unei legislații destul de șubrede la capitolul sensibilității alimentare a copiilor, dar și pe deschiderea dovedită de mediul economic privat nemțean de a discuta și conveni la soluții.
C.I.