Festivalul Toamnei din acest an, organizat de Școala Gimnazială ”I. Gr. Teodoescu” Ruseni-Borlești, a fost un eveniment la care și-a adus aportul un număr important de participanți, preșcolari, elevi, cadre didactice și, mai ales, mamele copiilor, care s-au întrecut în arta culinară. Produsele oferite au avut darul de a pune în valoare talentul gospodinelor, de a evidenția talentul copiilor în valorificarea acestor produse obținute în bucătăria fiecărei familii. De aceea, totul a fost asemenea unui festin, cu produse specifice toamnei, cu mâncăruri și ingrediente obținute în curtea fiecăruia. Tocmai de aceea, directorul Cristinel Constantin Veniamin a apreciat că doamnele acestui sat pot concura cu orice mare producător, mai ales că deliciile au avut tot ceea ce trebuie unui produs culinar pentru a fi comercializat în condiții foarte bune. Astfel că se poate afirma cu toată tăria că talentul culinar al doamnelor din acest sat poate atrage atenția și interesul multor clienți de la oraș. Pentru acest eveniment, fiecare clasă sau grupă de grădiniță s-a pregătit cu standuri separate, ademenind mușterii cu toate bunătățile. Nu au lipsit dulcețurile, zacuștile, prăjiturile de toate felurile, fructe de toamnă, dar și vestitele sărmăluțe, fiecare clasă dorind să obțină cât mai multe fonduri. Surplusul de produse urmează să fie donat unui centru de ocrotire a minorilor din cadrul Parohiei Dumbrava Roșie.
Cristinel Veniamin CONSTANTIN, directorul Școlii ”I. Gr. Teodorescu” Ruseni: ”Mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui festival. Curtea școlii noastre este plină de copii, părinți și de oaspeți. Remarc, ca și în anii trecuți, talentul gospodinelor din satul nostru, care an de an își etalează produsele la această manifestare tradițională de acuma, de toamnă. Din păcate, astăzi, la acest eveniment, urma să ajungă și doamna inspector școlar general Florentina Luca-Moise, dar din cauza unor activități la nivel de județ nu a putut să ne onoreze invitația. Noi o așteptăm, ca de obicei, cu multă bucurie la alte proiecte. Mă bucur că în mijlocul nostru este domnul primar George Mutu, care a fost elev al acestei școli. Sunt momente pentru noi, cadrele didactice, dar mai ales pentru elevi, când doamnele din comună, împreună cu fiecare clasă, prezintă celor interesați o gamă diversă de produse și bunătăți de sezon din care pofticioșii pot gusta și chiar pot achiziționa pentru propria cămară. Produsele donate de elevi și de mame vor ajunge pe mesele unor copii ocrotiți de parohia Dumbrava Roșie, județul Neamț. Acolo ducem de câțiva ani din roadele toamnei și de fiecare dată copiii sunt foarte bucuroși. Vă informez că, încă de pe acum, ne pregătim de următoarea activitate care va avea loc în a doua jumătate a lunii decembrie, prilej cu care și Primăria, dar și domnul primar alături de consilierii locali își vor aduce aportul la darurile pe care le vor primi copii noștri. Acțiunea va avea loc în nocturnă, în incinta modernei baze sportive a școlii și unde, repet, domnul primar George Mutu ne va sprijini, cu siguranță”.
Primarul George MUTU: ”Felicit organizatorii acestui frumos eveniment și mai ales pe domnul director Cristinel Constantin Veniamin, care a inițiat mai multe proiecte la care și administrația publică locală a fost parte. Astăzi avem ocazia să luăm parte la o acțiune de toată frumusețea prin care întreaga comunitate rurală a satului Ruseni expune rodul muncii și priceperii doamnelor noastre. Observ, parcă, o întrecere nu numai între clase, ci și între cele care expun aceste produse. Este o risipă de talent, de frumusețe, totul culminând cu imagini de-a dreptul superbe. Abia aștept o nouă ediție a festivalului! În ultima parte a anului, într-adevăr, Primăria Borlești și Consiliul Local Borlești acordă anumite fonduri pentru darurile pe care Moșul le aduce pentru copiii noștri. Cu ani în urmă și eu am fost unul dintre ei și trăiesc aceleași emoții adult fiind, acum, ca și atunci. Firește, anii au trecut și cu toate astea în fiecare dintre noi rămâne un suflet de copil. Voi rămâne același susținător al unităților școlare din comună și mă voi preocupa ca elevilor să nu le lipsească nimic. Avem un program ambițios prin care vom moderniza toate unitățile școlare din comună, inclusiv baza materială. Vreau ca nu peste multă vreme școlile din comuna Borlești să arate în ton cu cerințele actuale ale învățământului modern. Sistemul educațional are nevoie de sprijin, de fonduri, de cadre didactice bine pregătite, de oameni devotați care pun suflet în orice activitate. Și noi, administrația publică locală, vrem să ne facem datoria și să sprijin eforturile părinților, cadrelor didactice și ale partenerilor din comunitate. Între aceste forțe trebuie să existe colaborare continuă, astfel încât rezultatele copiilor să se îmbunătățească de la un an la altul. Avem copii frumoși, deștepți, care pot duce mai departe tradiția unităților școlare din comună”. (Rep.)