La începutul celui de-al treilea mandat al său ca primar al comunei Brusturi, primarul Daniel Lozonschi le spunea oamenilor din comună: „Îmi doresc să finalizez proiectele europene, guvernamentale și locale începute, să implementez cu succes proiectele la care avem deja semnate contracte de finanțare și să continuăm accesarea altor fonduri nerambursabile pentru a crește calitatea vieții tuturor concetățenilor. Vă mulțumesc tuturor pentru încrederea acordată, vă mulțumesc pentru că mi‐ați fost alături în această perioadă grea și vă asigur că rămân același om pe care îl cunoașteți: devotat, modest, responsabil, care își pune toată energia, priceperea și înțelepciunea în slujba dv. Așa să ne ajute Dumnezeu!”.
Încă din primele două mandate, în calitate de primar al comunei Brusturi, Daniel Lozonschi, a reușit, împreună cu echipa din primărie, să rezolve o serie de lucruri esențiale, importante pentru toți locuitorii comunei. În primul rând a achitat datoriile rămase de la vechea administrație, până în aprilie 2015. A finalizat proiectele aflate în implementare și a venit cu o serie de noi investiții pentru bunăstarea locuitorilor din toate categoriile sociale.
Investiții în educație, sănătate, recreere
Unitățile de învățământ au fost, permanent, în atenția edilului și a echipei din Primăria Brusturi. Școala din satul Brusturi a fost reabilitată prin proiectul “Modenizare Școală Gimnazială Ierimia Irimescu din comuna Brusturi, județul Neamț”. La Școala Târzia, au fost achiziționate și montate toalete moderne tip modul, a fost schimbată și învelitoarea de pe această școală și a fost amenajat un spațiu de joacă pentru copii în fața școlii. În centrul comunei, a fost realizat un spațiu de recreere și socializare, totul cu fonduri europene, prin proiectul „Înființarea și accesibilizarea unui spațiu public de recreere în comuna Brusturi, județul Neamț”. În satul Poiana a fost construit un dispensar nou și modern, pe vechiul pe amplasament cu scopul de a satisface nevoia cetățenilor de a beneficia de servicii medicale de calitate. Printr-un parteneriat cu ONG‐ul local ”Asociația Sofiaman pentru comunitate”, s‐au desfășurat diverse activități sociale, în special pentru bătrâni și copii. A fost susținut, încurajat și finanțat sportul în comună, în special echipa de fotbal locală, prin alocări de resurse bănești pentru a le acoperi cheltuielile de transport, masă, echipamente sportive. Au fost realizate mai multe investiții în ceea ce privește reabilitarea rețelelor electrice și de schimbare a stâlpilor de lemn pe străzile Tineretului, Eternității, Privighetorii și Bisericii (unde s‐a montat și un transformator) în satul Brusturi, strada Prundului, în satul Poiana. Printr-un alt proiect a fost realizată o rețea Wi‐Fi publică, cu acces gratuit în zona școlii Brusturi și a Primăriei. Toate lăcașurile de cult au fost sprijinite financiar, așa că acum fiecare din ele arată mult mai bine.
Proiecte aflate în implementare
Și în cel de-al treilea mandat, primarul Daniel Lozonschi a continuat pe aceeași linie, a preocupării pentru bunăstarea locuitorilor comunei, prin cele mai importante investiții făcute în continuarea celor deja finalizate.
Sediul Primăriei Brusturi avea nevoie de reabilitare termică, nu numai pentru a crește confortul angajaților și al cetățenilor care vin să apeleze la serviciile publice din instituție, ci și pentru a reduce valoarea cheltuielilor la utilități. Astfel, prin proiectul “Creșterea eficienței energetice pentru sediul Primăriei comuna Brusturi, județul Neamț” se propune realizarea lucrărilor de eficientizare energetică și a lucrărilor conexe de reparații și întreținere periodică. Contractul de finanțare este deja semnat, a fost realizată documentația de avizare a lucrărilor de intervenție și proiectul tehnic. Acesta se află în stadiul de pregătire a documentației de atribuire pentru contractul de lucrări. Valoarea totală a proiectului este de 917.599,16 lei.
Un alt proiect important este “Actualizare în format GIS a PUG-ului din comuna Brusturi, județul Neamț”, în valoare de 556.511,24 lei. Și la acesta contractul de finanțare este semnat, ca și contractul de servicii de actualizare a Planului Urbanistic General. Obiectivul acestei investiții este de a eficientiza procesul de autorizare a construcțiilor și de a oferi mai multă stabilitate și transparență investițiilor prin actualizarea în timp real a informațiilor privind mediul construit și de a crește accesul digital la documentele de amenajare a teritoriului și de urbanism, precum și instalarea a două stații de încărcare pentru vehicule electrice. Se lucrează la obținerea avizelor necesare pentru stațiile de reîncărcare.
Investiții prin Programul Național Anghel Saligny
Pentru că infrastructura rutieră este un element prioritar în dezvoltarea unei comunități și pentru atragerea de noi investiții, un proiect important ce se derulează în comuna Brusturi este “Modernizare rețea de străzi de interes local”. Valoarea proiectului, prin care vor fi asfaltați alți 4,3 km de drumuri, este de 4.046.982,17 lei, prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny. “Modernizarea și reabilitarea străzilor afectate de inundații”, proiect în valoare de 13.452.324 lei, pentru asfaltarea si reabilitarea a 5,2 kilometri de străzi afectate de inundații, se derulează prin CNI București. Tot prin programul Anghel Saligny, se lucrează la extinderea alimentării cu apă și a rețelei de canalizare menajeră, suma atrasă pe acest proiect fiind de 19.421.826,38 lei.
Modernizarea infrastructurii educaționale rămâne o prioritate pentru administrația condusă de Daniel Lozonschi. Pe această linie a fost realizată o sală de sport pentru elevii de la Școala Gimnazială “Ieremia Irimescu”, investiție în valoare de 1.794.235,00 lei. La aceeași unitate de învățământ, au fost continuate lucrările de modernizare ale clădirii, prin proiectul “Lucrări conexe pentru securitatea la incendiu la Școala Gimnazială “Ieremia Irimescu”, din comuna Brusturi”, cu o finanțare de 1.120.528 lei.
Lucrările de reparații curente la Biblioteca comunală se derulează, în cadrul parteneriatului „Dezvoltarea competențelor digitale de bază în cadrul bibliotecilor din județul Neamț”, proiect cu o finanțare de 454.408,54 lei.
Infrastructură inteligentă, pași către viitor
Un proiect important pentru ecologizare ce se derulează acum, cu o valoare a finanțării de peste 4,6 milioane de lei, este “Înființarea unui centru de colectare prin aport voluntar”. Obiectivul acestei componente o reprezintă accelerarea procesului de extindere și modernizare a sistemelor de gestionare a deșeurilor în România, cu accent pe colectarea separată, măsuri de prevenție, reducere, reutilizare și valorificare în vederea conformării cu directivele aplicabile și tranziției la economie circulară. Și aici, finanțarea este asigurată, a fost realizată documentația documentația de avizare a lucrărilor de intervenție și proiectul tehnic este în curs de finalizare.
“Dezvoltarea sistemului de management local prin implementarea unor infrastructuri inteligente la nivelul Comunei Brusturi, județul Neamț” este un alt proiect ce aduce plusvaloare comunității, cu o finanțare de 1.902.506,88 lei. Prin proiect va fi realizată modernizarea a 13 puncte de iluminat public, vor fi instalate 2 stații de autobuz inteligente și 2 stâlpi inteligenți, cu Wi-Fi și va fi creată o aplicație mobilă pentru informarea cetățenilor. În acest moment se mai lucrează și la “Investiție în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum la nivelul comunei Brusturi”. Soluția tehnică propusă, specifică majorității centralelor fotovoltaice de tip “on grid”, va asigura alimentarea cu energie electrică utilizând tehnologia celulelor policristaline pentru introducerea acesteia în SEN.
Angela CROITORU