Tocmai ce ți-ai achiziționat o oală sub presiune Tefal sau de la orice alt brand și te gândești care sunt alimentele pe care nu trebuie să le gătești în oala sub presiune? Ai ajuns unde trebuie pentru că exact despre asta vorbim în rândurile care urmează.
Oala sub presiune este un instrument de mare ajutor atunci când vrei să gătești ceva rapid, sănătos și gustos. Cu toate acestea, nu orice fel de mâncare poate fi preparată cu ajutorul unei oale sub presiune Tefal sau orice altă oală, așa că te sfătuim să citești cu atenție instrucțiunile de utilizare, unde vei găsi o serie de recomandări în ceea ce privește acest aspect.
Ține cont de ele și de sfaturile pe care ți le oferim mai jos pentru a nu avea probleme atunci când gătești.
Ce poți să gătești în oala sub presiune?
Până să trecem la lista alimentelor și a preparatelor interzise, hai să vedem ce poți să faci cu oala sub presiune Tefal, de exemplu.
Cele mai utilizate preparate culinare pe care le poți obține sunt supele, ciorbele și fripturile. Pentru că oala sub presiune frăgezește alimentele cu ajutorul aburilor care le prepară rapid, aceste tipuri de mâncăruri sunt cele mai indicate pentru a fi preparate în oala sub presiune. Astfel, poți găti sarmale, ardei umpluți, ciorbe de orice fel, tocane și zacuscă de fasole delicioase.
Care sunt regulile prinicipale pe care trebuie să le respecți?
Dacă nu ai mai folosit până acum o oală sub presiune, trebuie să știi că există câteva reguli de bază pe care te sfătuim să le respecți, atunci când folosești un astfel de instrument. Acestea sunt utile pentru a evita orice fel de accident în bucătărie sau de potențială problemă cu care te-ai putea confrunta.
Le detaliem mai jos:
- Nu folosi oala sub presiune fără să adaugi lichide în aceasta, chiar dacă vei pune o cantitate mai mică decât în mod obișnuit; nu omite să adaugi lichid deoarece riști să se ardă mâncarea și recipientul
- o altă regulă importantă este aceea că nu trebuie să pui toate ingredientele la fiert în același timp, la fel cum faci atunci când folosești și o oală obișnuită; adaugă mai întâi ingredientele care fierb mai greu, cum ar fi fasolea sau preparatele din carne și mai târziu restul ingredientelor
- încă ceva la fel de important: după ce mâncarea este gata, nu deschide capacul înainte ca oala sub presiune Tefal să se depresurizeze pentru că riști să te accidentezi; te sfătuim să poziționezi oala sub presiune sub jet de apă rece și să o ții acolo cel puțin un minut
În cât timp se gătesc alimentele?
Bineînțeles, la fel ca și în cazul altor instrumente pe care le folosești pentru a găti, oala sub presiune Tefal va găti alimentele în funcție de felul acestora. Spre exemplu, legumele, cum ar fi țelina, cartofii sau vinetele se vor găti foarte repede, în aproximativ cinci minute, iar carnea și fasolea, care au nevoie de mai mult timp pentru a fi bune de mâncat, vor avea nevoie de aproximativ 20 de minute, în cazul puiului, 25 de minute, în cazul porcului și 40-45 de minute, în cazul fasolei sau al cărnii de vită.
Ce alimente nu gătim în oala sub presiune?
Pentru că oala sub presiune Tefal sau de la orice brand funcționează pe principiul gătitului cu ajutorul aburilor, devine mai lesne de înțeles că nu trebuie folosită în cazul ingredientelor care nu se gătesc cu ajutorul aburilor. În caz contrar, riști să distrugi atât cina sau prânzul pentru care îți dorești să pregătești mâncarea respectivă, cât și recipientul.
Câteva dintre aceste alimente pe care nu îți recomandăm să le gătești în oala sub presiune sunt: tăițeii sau fideaua cu lapte, peștele sau orice alt tip de carne pe care vrei să o prepari prăjită, cartofii prăjiți sau dulciurile.
Ține cont de aceste sfaturi și de instrucțiunile de utilizare și cu siguranță nu vei da greș în folosirea acestui instrument: oala sub presiune Tefal sau de la oricare alt brand!