Pompa de căldură aer – apă captează căldura prezentă în aerul exterior (chiar și atunci când temperatura din aer este sub zero, există o cantitate de căldură exploatabilă) și o transferă printr-un ciclu de refrigerare în apa sistemului de încălzire, cu un consum destul de redus de energie electrică. Opțiunile sunt variate, poți alege între monobloc sau split, temperatură înaltă sau joasă, reversibilă sau nereversibilă. Va trebui să alegi unitățile de difuzie a căldurii.
Tipuri de pompe de căldură
Există diferite tipuri de pompe de căldură care utilizează aerul exterior ca sursă de căldură: pompe de căldură aer-aer și pompe de căldură aer-apă.
Pompă de căldură aer – aer
În acest caz, căldura este extrasă din aerul exterior prin intermediul unui schimbător de căldură și transferată în aerul interior, făcându-l astfel mai cald. Aerul încălzit este apoi circulat prin casă printr-un sistem de circulație (un ventilator sau un sistem de conducte). În cazul în care echipamentul este reversibil, în modul de răcire acesta funcționează invers, furnizând aer rece în interior.
Pompă de căldură aer – apă
În acest sistem, aerul exterior este de asemenea utilizat ca sursă de căldură, dar este transferat într-un circuit de apă, care poate fi utilizat pentru încălzirea prin pardoseală, radiatoare, ventiloconvectoare sau apă caldă menajeră. În modul de răcire, căldura este transferată către exterior (reversibil).
De ce să alegeți o pompă de căldură aer – apă?
Cum funcționează o pompă de căldură în 5 pași
Pompa de căldură aer-apă folosește căldura prezentă în aer pentru a încălzi apa în 5 etape.
Un modul extern echipat cu un ventilator aspiră aerul exterior.
Aerul exterior este apoi direcționat către un evaporator care conține lichid refrigerant. Acest lichid recuperează caloriile prezente în aer, apoi lichidul de răcire intră în contact cu acestea și se transformă din stare lichidă în stare gazoasă. Un compresor aspiră acest lichid gazos pentru a-i crește temperatura.
Ulterior, lichidul trece la un condensator care îl condensează pentru a putea transfera căldura către apă. Agentul frigorific trece din nou din starea gazoasă în cea lichidă.
Lichidul refrigerant trece la un regulator de presiune care îl dilată și îi scade presiunea astfel încât să revină la starea inițială, înainte de o nouă fază de evaporare.
Succesul pompei de căldură aer-apă se datorează numeroaselor sale avantaje. Putând înlocui cazanul, nu te obligă să schimbi aparatele de încălzire, care pot fi radiatoare cu apă caldă sau încălzire prin pardoseală, în funcție de modelul de pompă de căldură pe care îl alegi.
Este relativ ușor de instalat și reduce impactul ecologic al încălzirii.Atenție însă la pierderea de eficiență sub o anumită temperatură, care poate varia în funcție de model. Același lucru este valabil și pentru nivelul de zgomot, care variază, de asemenea, de la un model la altul.
Cele două tipuri de pompe de căldură aer – apă
Poți alege între un model compact sau un model split (cu două componente).
Pompă de căldură aer – apă compactă sau monobloc
În acest caz, pompa de căldură este formată dintr-o singură unitate compactă sau monobloc, care se instalează în aer liber și este compusă din modulul hidraulic și compresorul. Aceasta este conectată la circuitul de încălzire prin intermediul unei conexiuni hidraulice.
Pompele de căldură aer-apă monobloc sunt mai puțin costisitoare și mai ușor de instalat decât modelele cu două componente.
Pompă de căldură aer – apă split (cu două componente)
La acest tip de pompă, compresorul este amplasat în afara casei, în timp ce modulul hidraulic este amplasat în interior. Ambele sunt conectate prin intermediul unei conexiuni de răcire.
Pompa de căldură aer – apă cu două componente este mai eficientă decât modelele monobloc, dar sunt, de asemenea, mai scumpe și mai dificil de instalat.
Pompe de căldură aer – apă cu temperatură joasă sau înaltă
Pompă de căldură aer – apă cu temperatură scăzută
În cazul pompei de căldură aer-apă cu temperatură joasă, temperatura de ieșire a apei este cuprinsă între 35°C și 45°C. Diferența dintre temperatura exterioară și temperatura apei din circuitul de încălzire este mai mică decât în cazul unei pompe de căldură cu temperatură ridicată.
Eficiența este, de asemenea, mai mare, dar necesită emițători de căldură adecvați (de exemplu, radiatoare cu apă caldă de joasă temperatură sau încălzire prin pardoseală).
Pompă de căldură aer – apă cu temperatură ridicată
În cazul pompei de căldură aer-apă de înaltă temperatură, temperatura de ieșire a apei este de aproximativ 65°C, ceea ce face posibilă păstrarea emițătoarelor clasice de căldură de înaltă temperatură. Este ideală pentru renovări.
Pompă de căldură aer – apă mixtă
Pompa de căldură mixtă aer-apă funcționează, de asemenea, la temperaturi scăzute, dar combină încălzirea prin pardoseală cu convectoare sau radiatoare cu apă pentru a crește confortul.
Pompă de căldură aer – apă reversibilă sau ireversibilă
Pompa de căldură aer – apă poate fi reversibilă pentru a deveni un aparat de aer condiționat și pentru a răci casa în timpul verii.