Așa cum scriam pe 5 februarie 2022, de la Londra, Ioan Onisei (4 ianuarie 1954, Piatra Neamț – 3 februarie 2022, București) a fost cea mai complexă, mai profundă personalitate politică, administrativă și culturală din istoria modernă a orașului și județului, un om de o cultură generală copleșitoare, o inteligență rarisimă, un vizionar și un om generos, un pietrean din cea mai pură esență rareșistă, crescut în și pe altarul Teatrului Tineretului.
Atunci, împreună cu o familie de pietreni, am aprins o lumânare și ne-am rugat pentru sufletul lui Ioan la istorica Biserică anglicană St. Mary le Strand din Westminster, unde se oficiază serviciu ortodox cu preot român. Surpriza, una nepovestită public până astăzi, a venit din partea părintelui Constantin Popescu, preot paroh al Parohiei „Sfântul Gheorghe” din Londra. A evocat cu emoție sprijinul primit pe tărâm audiovizual de Biserica Ortodoxă Română din partea lui Ioan Onisei în anii când a deținut funcția de vicepreședinte al Consiliului Național al Audiovizualului.
În urma campaniei declanșate de „Mesagerul de Neamț”, susținută în mod excepțional de profesorul Mihai Obreja, în calitate de consilier local pătruns de spiritul liceului pe care l-a condus, Consiliul municipal i-a acordat primului președinte al CJ Neamț titlul de Cetățean de Onoare (p-m). Cel puțin trei dintre articolele vremii (vezi aici, aici și aici) stau mărturie și întăresc vorbele minunatei sale fiice, Ana-Maria: a fost „one of a kind”.
Astăzi, Ioan ar fi împlinit 70 de ani. Prietenii fundamentali au început să depene amintiri încă de aseară. Tonul l-a dat – nici nu se putea altfel – inegalabilul Vali Berbecaru. Cu câteva ore în urmă, Ana-Maria a postat pe o cunoscută rețea socială o fotografie și următorul mesaj: „Dor de. La Mulţi Ani, tata, oriunde ai fi”.
A vrut sau n-a vrut, din „dor de” iese Dorde, personajul principal din legendarul spectacol „Tinerețe fără bătrânețe” de la Teatrul Tineretului. La anul, în octombrie, se împlinesc 50 de ani de la premieră. În rolul Dorde era un alt prieten uriaș, Horațiu Mălăele. Așa se leagă amintirile…
Viorel COSMA
Un comentariu
Meritorie evocarea, dar, vorba lui Iorga, sa ne definim termenii : ce inseamna ” istoria moderna” ?