Dacă ar fi să căutăm o descriere potrivită pentru înfășuratoarea a tot ce s-a comis în sectorul Sănătății în județul Neamț, după despărțirea sângeroasă de Nicolae Ceaușescu, aceasta nu poate fi decât una singură: catastrofă în formă continuată. La originea desăvârșit uitată a „fenomenului”, cu peste 30 de ani în urmă, s-a marcat încadrarea noastră ca județ-pilot în așa-zisa reformă implementată de sinistrul ministru Iulian Mincu, zis Mengele. Avea aici un slujitor obedient în persoana dr. Constantin Gaube, altfel un bun profesionist în specialitatea lui, chiar omenos pe fond. În plan administrativ, însă, cu accent pe ce a prestat la nivel de direcție de județeană de Sănătate, rămâne un precursor al jupânilor care, indiferent de partidul girant, au… girat salba de dezastre și minciuni. Ce-i drept, în acele vremuri funcționa o opoziție internă, în sistem, susținută de entuziaști dedicați care puneau bazele Sindicatului Independent al Medicilor și Camerei Federative a Medicilor. Două personalități, transferate între timp la Cer, se cuvin amintite: dr. Stelian Popescu și dr. Antoaneta Corneliac.
Pe stil nou, făcând un doar un arc intermediar peste timp, prea mulți s-au lăsat înșelați de vrăjeala cu Consiliul consultativ pentru sistemul public sanitar, constituit pe lângă Consiliul Județean Neamț. Pe 31 ianuarie, facem pomenirea de 7 ani de la aprobarea hotărârii de înființare, una ce poartă inconfundabila pecete a lui Ionel Arsene.
Tot în sectorul pomenirilor, pe 9 martie, comemorăm un an de când datează documentele Parchetului General privind extinderea cercetărilor în dosarul ATI asupra autorilor, complicilor și manevrelor prin care, în primăvara lui 2020, s-a comis un asasinat împotriva nemțenilor, odată cu îngroparea fără urmă de temei a SJU Piatra-Neamț ca spital-suport COVID. Deși ordinele de ministru sunt limpezi, deși se clarificase că „spitalele de suport desemnate reprezintă unităţi sanitare fără importanţă de urgenţă”, nu se mai aude nimic. Autoritățile, partidele în frunte cu aleșii lor de diferite categorii și societatea civilă, demonstrând o veritabilă complicitate, tac ca la comandă. Tac bolnavii, laolaltă cu cei sănătoși, inclusiv aparținătorii victimelor de la ATI și ai celorlalți morți nevinovați, încă nenumărați, cărora le-a fost blocat accesul la SJU Piatra-Neamț.
Nu avem semnale nici astăzi că s-ar fi înțeles măcar avertismentul transmis autorităților și liderilor politici județeni, în iulie 2023. Atunci s-a aflat neoficial din sursă foarte sigură că „mărețul” nou spital județean, sub înfățișarea trâmbițată, nu va coborî din închipuire ca să prindă rădăcini pe pământ. Vestea căzuse după „recitalul” de la sfârșitul lunii iunie al urmașului lui Arsene la comanda județului, vicepreședintele delegat Ion Asaftei. În ședință de CJ, anunțase cum se va întâlni curând cu ministrul Alexandru Rafila și va semna contractul de finanțare pentru spital cu ocazia unui eveniment. Numai că acel eveniment se petrecuse, la Bacău, cu 6 zile mai devreme. Pe alte meleaguri, după o asemenea gogonată, demisionezi în secunda următoare dezvăluirilor.
Deloc surprinzător, de parcă s-ar da cu vreun anestezic în aer, au prins de minune și prostelile ulterioare, cu o bazaconie de contract cu clauze suspensive, dar fără contractul de bază, cel de finanțare.
De-a lungul prea multor ani, s-au consumat din plin și fantasmagoriile succesive referitoare la alte investiții consistente în Sănătate. Două dintre acestea răsună cu o jale nespus de apăsătoare, dacă nu de-a dreptul ucigătoare. Întâi a fost „narativul” cu o clinică oncologică mai sus de Cimitirul Eternitatea, musai dotată și c-un accelerator de particule. Am scris la timp că nu se va face și nu s-a făcut. Pe urmă a venit deliranta poveste cu ceea ce am botezat a fi terapie oncologică pe bază de clopote. Fix în coasta bisericii din curtea spitalului județean, se anunța o altă clinică oncologică, radioterapia de înalt nivel tehnologic și medical fiind garantată. Se vede cu ochiul liber ce au garantat. Totuși, am rămas cu ceva: cu eticheta de „dușmani al poporului” acordată cui demonstra minciuna.
În jurul minciunii s-a consolidat o constantă, anume că pe mincinoșii reuniți nu-i întreabă absolut nimeni, acolo, cel puțin de grosimea obrazului, pentru a nu mai vorbi de continua implicare în viața publică, pe diverse paliere de activități. O altă constantă vine de la colectivul Secției Oncologie din SJU, condusă de dr. Simona Iorgu. Eroism se cheamă! Probabil că niciodată nu vom reuși să le mulțumim, să îi onorăm cum se cuvine pentru dăruirea și sacrificiile făcute în actualele condiții de activitate, cu secția făcută praf de niște unii liberi pe deplin și necercetați. Iar fiindcă am ajuns la responsabilitate, pentru cine a uitat ori n-a știut, e obligatoriu de punctat că Oncologia, pe vechiul amplasament, la vremea plandemiei, a rămas singura secție din spital nelovită de COVID.
Cu toate acestea, începutul de an aduce o veste șocant de bună în Oncologie, fără legătură cu dez-onor Statul român și diversele autorități aferente. Purtătorii și înfăptuitorii privați vin de la Cluj.
La origine stă fenomenul Medisprof. Faza tare e că subiectul era cunoscut de ceva ani pe meleagurile din județul nepereche.
Florin Zaharia, un fost și uitat subprefect USR, anunța pe 20 aprilie 2021, în numele Instituției Prefectului, că avusese loc o întâlnire între reprezentanții clinicii Medisprof din Cluj și reprezentanți ai autorităților din județul Neamț. Sunt nominalizați primarul Municipiului Piatra-Neamț, Andrei Carabelea, consilierul local Marius Irimia și reprezentanți ai ISU Neamț, Direcției pentru Sănătate Publică, Casei de Asigurări de Sănătate și ai Agenției pentru Protecția Mediului.
Zaharia sublinia următoarele: „Medisprof a câștigat recent un proiect finanțat prin fonduri europene, prin care urmează să deschidă o clinică de oncologie în Piatra-Neamț. La întâlnirea de astăzi, reprezentanții clinicii ne-au prezentat proiectul și am avut ocazia, alături de toate autoritățile implicate, să discutăm despre pașii următori pentru ca proiectul să-și urmeze cursul firesc. Alături de colegul meu, Ionuț Meraru, am solicitat instituțiilor implicate ca procesele de avizare ale proiectului să se desfășoare cu celeritate, respectând termenele legale”.
Relatările din presă au fost mai degrabă simbolice, pe măsura anunțului. Ignorarea proiectului, a investiției a curs ca de la sine. Au curs și anii într-o liniște deplină. N-o să credeți, ne pregătim de inaugurare. Nu încercați să aflați amănunte de la autoritățile din Neamț, cu accent pe Direcția de Sănătate Publică. Pierdeți timpul.
În acest moment, doar ca introducere în subiectul sinonim cu o revoluție în sănătatea nemțeană, să adunăm câte ceva din cele consemnate în timp de presa de prin alte locuri și ce spune Medisprof Cancer Center pe propriul canal de comunicare.
Compania clujeană este centrată în jurul familiei Udrea și funcționează de 20 de ani. Dr. Carolina Udrea este fondatoare, dr. Adrian Udrea, un reputat oncolog cu recunoaștere internațională, este directorul medical, iar de dezvoltare se ocupă fiul lor, Șerban Udrea. S-au lansat în 2003, cu medicina muncii și medicină de familie. Din 2010, s-au axat pe tratamente oncologice, după care în 2018 au dezvoltat un spital unicat unde au început să asigure radioterapie, radiochirurgie, servicii de screening, explorări funcționale, endoscopii, explorări funcționale ș.a., așa cum consemna Ziarul Financiar în iunie 2022.
Investiția de la Piatra-Neamț înseamnă 2 milioane de euro. Se vorbise inițial de o inaugurare în decembrie, apoi s-a amânat pentru ianuarie. Interesant, ni s-au semnalat oameni pe schele, la lucru, în ziua de vineri, 5 ianuarie, în condițiile în care alte șantiere din oraș… zăceau în vacanță.
Centrul va asigura spitalizare de zi, cu 20 de fotolii-pat, imagistică, mamograf, tomograf de înalt nivel, ceea ce vine în sprijiul pacienților dependenți de deplasări la Iași, Cluj sau București. Expertiza medicilor navetiști de la Cluj se subînțelege, semnala tot Ziarul Financiar, toamna trecută.
Vom avea cu siguranță ocazia să dezvoltăm ce înseamnă Medisprof ca pionier în adoptarea tehnologiilor inovatoare în România. De exemplu, e primul spital oncologic care a reușit să își echipeze Departamentul de Radioterapie cu un Accelerator Liniar Varian TrueBeam. Radioterapia Stereotactică, realizată cu ajutorul acestuia, este o tehnică extrem de precisă și permite livrarea unei doze mari de iradiere într-un timp mult mai scurt, în unele situații înlocuind chirurgia. Aproape de neimaginat pentru bolnavii de rând, unele probleme se pot rezolva într-o singură ședință de terapie.
Am ales acest exemplu dintr-un motiv aparte, ce ține tot de o revoluție. Medisprof a obținut în instanță decontarea acestei radioterapii în țara noastră! Guvernul a fost obligat să includă tratamentul în „Programul național de Oncologie”. Anterior, dez-onor statul român prefera să trimită pacienții în străinătate pentru tratament gratuit, decontul extern pentru o secvență de terapie costând între 3.000 și 5.000 de euro. Acasă, însă, pacienții suportau costurile integral! Dacă își permiteau. La rigoare, s-au judecat cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Ministerul Sănătății. De mare folos în obținerea istoricei viitorii a fost petiția publică inițiată de Medisprof și semnată de mii și mii de pacienți.
După cum o anumită parte a cititorilor s-a prins, este și o lecție în exemplul ales.
Viorel COSMA
Un comentariu
La Barlad nu dadeau morfina la bolnavii de cancer.
Oncologia salveaza Romania