Actualizare: La protestul de astăzi, 16 ianuarie, de la Roman, au participat 66 de autovehicule care au circulat cu viteză redusă pe varianta ocolitoare, pe traseul parcare Phoenix – giratoriu Favorit – giratoriu Horia și retur.
Potrivit informațiilor furnizate de Inspectoratul Județean de Jandarmi, în coloana ce a ocupat un sens de mers pe mai bine de 1 km s-au aflat 7 camioane, 6 cap TIR, 31 de tractoare și 22 de autoturisme. Nu s-au înregistrat incidente.
Știre inițială: Astăzi, 16 ianuarie, în cea de-a şaptea zi de proteste spontane ale transportatorilor şi agricultorilor, aproape 200 de autovehicule sunt aşteptate la Roman şi Poiana Teiului, potrivit informaţiilor care circulă în mediul online. Ieri, jandarmii au numărat cam 250 de persoane şi 177 de tractoare, camioane, autoutilitare de transport marfă și autoturisme la protestele din Neamţ.
„Colegii noștri au relaționat permanent cu protestatarii acționând pentru asigurarea protecției participanților, prevenirea și combaterea faptelor de natură antisocială.
Jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Neamț monitorizează activitatea de protest a transportatorilor din județul nostru și asigură protecția participanților, precum și prevenirea și combaterea faptelor de natură antisocială, care ar putea tulbura desfășurarea în condiții de ordine și siguranță a acestei manifestări”, spune Georgiana Popa, purtătorul de cuvânt al IJJ Neamţ.
Jandarmii vin şi cu o serie de recomandări pentru a se evita situaţiile riscante în trafic şi îi sfătuiesc atât pe cei care participă la manifestaţii, cât şi pe ceilalţi participanţi la trafic să apeleze la cea mai apropiată patrulă sau să sune la 112 dacă au nevoie de ajutor.
La nivel naţional sute de fermieri și transportatori din ţară continuă protestul anti-guvernamental început săptămâna trecută, ieri s-au creat blocaje în diferite zone pe drumurile publice, cum a fost cel de aseară (detalii aici) de pe viaductul de la Poiana Teiului.
Intervenţiile poliției și jandarmeriei au fost criticate de sindicatele implicate în proteste care au acuzat că aceştia acționează la presiunea politicienilor. Sindicatul Europol declară pe contul oficial de socializare că sprijină protestele.
Negocierile s-au purtat până acum între reprezentanţii sindicatelor şi ministrul Agriculturii Florin Barbu, dar, la finele săptămânii trecute, discuţii s-au purtat şi cu premierul Marcel Ciolacu.
Printre revendicările transportatorilor se regăsesc plafonarea RCA pentru autocamioane la 5.000 de lei şi posibilitatea suspendării acoperirii poliţelor de asigurare când un camion nu este în uz şi prelungirea automată a valabilităţii; scurtarea timpilor de trecere a frontierei – eliminarea controalelor maselor şi dimensiunilor din punctele de trecere a frontierelor pentru a fluidiza traficul prin frontier, alocaţii de cazare/alocaţii de hrană – modificări de limite și de sume neimpozabile; reglementarea unui mediu de concurenţă loială în transporturi; posibilitatea recuperării unui procent din acciza la combustibil pentru firmele de transport; controlul camioanelor ucrainene pe teritoriul României în egală măsură cu al celor româneşti; rezolvarea problemelor de acces în Portul Constanţa care au devenit din ce mai acute de când sunt atât de multe camioane ucrainene care intră zilnic în port.
Angela Croitoru
FOTO: Facebook / Protestul transportatorilor