Zeci de percheziții au avut loc pe parcursul anului trecut în Neamț, procurorii DIICOT urmărind de cele mai multe ori traficul, consumul sau deținerea de droguri de risc și mare risc. Au fost acțiuni precum cea intitulată generic „Ziua Z”, când simultan anchetatorii din țară au descins în același moment, în mai multe județe, la sute de adrese, pentru a combate acest fenomen. În Neamț s-au înregistrat „recorduri” negre. O minoră de 16 ani a murit subit din cauza consumului de stupefiante, fiind primul deces din Neamț cauzat de stupefiante. În alt caz, a fost descoperită o plantație clandestină de unde anchetatorii au recoltat o cantitate impresionantă de droguri, peste 1,3 tone. Și exemplele pot continua cu un dosar în care s-au aplicat pedepse de aproape 50 de ani de închisoare cu executare, sau un altul unde un bărbat a fost condamnat la peste un deceniu de detenție, în urma acuzelor aduse de procurorii DIICOT. Acestea sunt cazurile care au ieșit în evidență pe parcursul anului 2023, cauze care au șocat opinia publică din Neamț și nu numai.
Deces din cauza drogurilor: 6 polițiști cercetați disciplinar
Un incident șocant a avut loc în noaptea de 30/31 iulie în casa unui tânăr din Dumbrava Roșie. O adolescentă de 16 ani, din București, pe care băiatul o cunoscuse pe internet, a ajuns în Piatra Neamț pe 30 iulie, urmând să participe la conferința Model United Nations, unde veneau liceeni din mai multe județe. Minora nu a mai ajuns la locul de cazare, ci a mers la Dumbrava Roșie în casa în care erau și părinții tânărului. Pe drum, ar fi achiziționat stupefiante care au fost consumate ulterior de cei doi. La scurt timp de la ingerare, fetei i s-a făcut rău și a suferit o puternică hemoragie vaginală. Mama băiatului a fost cea care a cerut ajutor la numărul unic de urgență 112, dar echipajul medical nu a putut face nimic, fiind declarat decesul. Necropsia a relevat consumul de stupefiante, legiștii stabilind că aceasta a fost cauza morții adolescentei. Cauza a fost preluată de procurorii DIICOT care l-au reținut pe băiat, dar și pe alți doi tineri care le-au vândut drogurile. Toți trei au fost arestați preventiv, dar nu pentru mult timp, pentru că dealerii au fost eliberați la finalul lunii noiembrie, fiind plasați în arest la domiciliu, iar același lucru s-a întâmplat pe final de an cu băiatul din Dumbrava Roșie. Cercetarea la fața locului a dus la descoperirea unei bancnote de un leu, în coșul de gunoi, bancnotă cu care a fost prizat drogul. Cauza o luat o turnură neașteptată după ce ministrul de Interne a trimis corpul de control la IPJ Neamț în urma acestui incident deosebit de grav. Verificările au urmărit stabilirea modalității de sesizare și raportare a evenimentului, modul de intervenție și activitățile desfășurate de primii polițiști sosiți la fața locului, inclusiv asigurarea, conservarea și ridicarea mijloacelor materiale de probă, precum și măsurile dispuse.
„În urma verificărilor, a fost dispusă măsura cercetării disciplinare față de șase lucrători de poliție din cadrul IPJ Neamț, pentru abaterea de neglijență manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau a dispozițiilor primite de la șefii ierarhici sau de la autoritățile anume abilitate de lege”, a anunțat MAI.
Ulterior, în spațiul public a apărut o înregistrare video din casa unde a avut loc tragedia. În prim plan este un polițist ce stă liniștit într-un fotoliu, în hol, și-și verifică telefonul, în timp ce în planul secund cadrele medicale aplică manevre de resuscitare tinerei aflată în ultimele clipe de viață. Dosarul este încă pe masa procurorilor DIICOT, dar dincolo de rezultatul anchetei, de ce se va întâmpla cu cei trei tineri puși sub acuzare sau de polițiștii cercetați disciplinar, acesta este primul deces din Neamț cauzat de consumul de stupefiante.
Cea mai mare captură de droguri din toate timpurile: „marfă” de 10.000.000 lei
La începutul lunii octombrie procurorii DIICOT au descins la locuința unui bărbat de 38 de ani din Bălușești unde au găsit o seră, dar și un ogor unde era cultivat cannabis. În total anchetatorii au ridicat 1,3 tone de plante verzi și 100 de kilograme plante uscate, cea mai mare captură de stupefiante din Neamț, din toate timpurile. După uscare, cantitatea s-ar fi înjumătățit, și dacă pe piața neagră, la en-gros, un gram se vinde cu circa 20 de lei, en-detail gramul ajunge la 50 de lei. La un calcul estimativ rezultă că proprietarul culturii ar fi putut câștiga cel puțin10 milioane de lei. Alături de cultivatorul de ocazie au fost puși sub acuzare doi frați care au aflat de cultura ilicită „după miros”, căci erau cunoscători, și au furat din plante. Trebuie spus că cel care a înființat ogorul cu narcotice nu este la prima abatere de acest fel. În urmă cu câțiva ani a înființat o cultură similară, dar la dimensiuni mai reduse, pentru că procurorii DIICOT au găsit atunci 100 de kilograme de cannabis. La acea vreme bărbatul oferea drogul la vânzare en-gros, cu 35.000-40.000 lei kilogramul. Pentru asta a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare. Când a ieșit din penitenciar s-a apucat de același afaceri ilicite, dar la un alt nivel, mult mai mare. Cauza este pe rolul Tribunalului Neamț și rămâne de văzut ce sancțiune vor aplica magistrații având în vedere că bărbatul este recidivist.
Pedepse record pentru evaziune fiscală de 16.000.000 euro
Recent, un alt dosar instrumentat de DIICOT, din cauza acuzelor de constituire a unui grup infracțional organizat, a fost soluționat de magistrații de la Tribunalul Neamț. Cinci dintre inculpați au primit pedepse care însumează peste 47 de ani de închisoare, cele mai mari din ultima perioadă, pentru fapte similare. Misăilă Gheorghe Dan a fost condamnat la 11 ani și 10 luni, Vlasie Gheorghe la 7 ani de închisoare, Vlasă Ionuț Ciprian are de executat 10 ani de detenție, Trifan George la 11 ani și 6 luni de închisoare, iar Mihai Stan are o pedeapsă de 7 ani de detenție, toate cu executare. Ei trebuie să achite către Agenția Națională de Administrare Fiscală diverse sume de bani, cea mai mare parte a prejudiciului fiind achitat deja. Pentru alți acuzați a intervenit prescripția sau au fost achitați. Este vorba de Ciobanu Liviu Ioan, Dăscălescu Mircea, Trifan Vasile, Gheorghe Eugen Cristian, Mihai Toma și Copoț Neculai. Decizia nu este definitivă. În actul de inculpare procurorii au vorbit de fapte ce au avut loc în perioada 2012-2015, în urma cărora fraudă în dauna statului ar fi fost de 16 milioane de euro. Grupul infracțional ar fi fost constituit de Trifan George și Trifan Vasile, ulterior fiind cooptați și alții. S-a urmărit construcția unor scheme complexe pentru obținerea de beneficii materiale prin evaziune fiscală și spălare a banilor. Totul a avut loc prin firme create sau preluate, direct sau prin interpuși, multe fiind folosite pentru emiterea către cei interesați a unor facturi fictive care să ateste nereal livrări de mărfuri sau prestări de servicii de valoare foarte mare. Facturile aveau drept scop diminuarea ilicită a bazei impozabile și implicit a sumelor datorate bugetului de stat și crearea unei aparente justificări a virării în conturile firmelor folosite a unor sume importante.
O altă pedeapsă aspră, de aproape 11 ani de închisoare, a primit un bărbat de 35 de ani, din Târgu Neamț. Acesta a fost încarcerat în penitenciar pe 19 ianuarie 2023, după ce a fost emis mandatul de executare a pedepsei de 10 ani și 8 luni pentru constituire de grup infracțional organizat, trafic de minori și trafic de persoane. Cercetările au stabilit că împreună cu alte persoane, nemțeanul ar fi recrutat victime, inclusiv minore, provenite din mediul rural. Din 2013, fetele au fost racolate din județele Iași și Vaslui, folosind clasica metodă lover-boy. Tinerele au fost duse la Londra, dar și în Germania, Austria și Elveția. Din banii obținuți de victime, acuzații au achiziționat apartamente în Iași, mai multe autoturisme de lux şi alte bunuri de valoare, în special bijuterii, dar au înființat și o casă de amanet, pentru a păstra aparența de legalitate a câștigurilor astfel obținute. În același scop au fost înființate firme-paravan, o societate de curățenie, una de intermediere vânzări autoturisme şi două spălătorii auto. Rețeaua a fost destructurată de procurorii DIICOT în septembrie 2017.
Gabi SOFRONIA