La 24 ianuarie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua Unirii Principatelor Române. Anul acesta, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Neamț, doamna inspector școlar general, prof. Florentina Luca-Moise, doamna inspector de management educațional, prof. Mariana Munteanu, doamna inspector pentru educație extrașcolară, prof. Steluța Postolică, domnul inspector de religie și istorie, prof. Mihai Giosan au trăit bucuria de a marca acest moment emoționant la Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi”, Mânăstirea Neamț. Împreună cu elevii seminarului, cu profesorii și preoții prezenți, sub atenta organizare a directorului, preot prof. Viorel Laiu, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Neamț au marcat momentul bucurându-se de această colaborare menită să transmită tinerelor generații, pe lângă moștenirea istorică, emoția unității, demnității, curajului specifice neamului românesc.
![Moment spectaculos: Hora Unirii la „Movila Unirii” cu seminariștii de „Veniamin Costachi” împreună cu conducerea Inspectoratului Școlar Neamț 1 YouTube player](https://i.ytimg.com/vi/XiumPvXFdF4/maxresdefault.jpg)
O pagină de istorie din trecutul neamului, din adâncurile unității de învățământ la care s-a sărbătorit acum Unirea cea Mică, ne spune că elevii au compus un Imn dedicat lui Cuza Vodă și au dat mână cu mână, făcând o horă mare, împreună cu profesorii lor, acum 165 ani.
Pregătind ceasul împlinirii Unirii Principatelor Române ca „Ziua cea mare a veacului”, elevii și dascălii seminarului de la Neamţ, entuziasmați de înălțimea momentului, cu puternice simțăminte patriotice, voind să însemneze locul, au înălțat simbolic în curtea școlii „Movila Unirii” (existentă și astăzi), iar corul tinerilor seminariști a cântat „Cântecul lui Cuza-Vodă”, compus de elevul Nicolae Costescu (călugărit mai târziu cu numele de Narcis) și pus pe note de Mihail Ardeleanu frate în mănăstirea Neamțu.
„Am trăit un sentiment înălțător la Seminarul Teologic Ortodox Veniamin Costachi, al Mănăstirii Neamț, o unitate de învățământ care poartă o puternică amprentă istorică. Ne-am dus, cu demnitate,bucuria de a fi români uniți în cuget și simțiri!” a declarat inspectorul școlar general, prof. Florentina Luca-Moise.
(M.N.)