Partid mare și complicat, PSD are în Neamț parte de o viață agitată la începutul acestui an electoral. Cu un președinte, Daniel Harpa, care are încă probleme de autoritate față de activul de partid și cu o moștenire grea lăsată de Ionel Arsene, fie și numai la nivel de persoane, PSD începe să se adune și să se pregătească de război. Cum face asta, avem un prim semnal după ședința Biroului Politic Județean de luni, 22 ianuarie, când au fost anunțate o serie de veniri din partea unor aleși locali din alte partide, dar care, nota bene, toate colaborează cu PSD în zona deciziilor la nivel de județ și în majoritatea consiliilor municipale și comunale. La nivel de orașe lucrurile stau un pic altfel.
Micu crește mare în PSD și vrea Primăria Roman
O primă lovitură pe care PSD crede că o aplică rivalilor din PNL vine din Roman unde partidul lui Harpa a câștigat licitația pentru candidatura lui Lucian Micu la primăria orașului. Fost viceprimar, apoi primar într-un mandat scurt de 3 ani, după demisia lui Laurențiu Leoreanu, plecat în Parlament, după ce a câștigat alegerile de primar, Micu ar fi în grațiiile alegătorilor. Relațiile Micu-Leoreanu s-au răcit, unii spun că motivul ar fi fost neacceptarea statutului doar de executant pe care primul l-ar fi primit. PSD zice că Micu este favorit și a prezentat două slide-uri dintr-un sondaj CURS care zice că Micu e în față
și PSD este cu câteva procente în fața PNL!
Dacă prima afirmație poate fi întărită și de rezultatele pe care le-a obținut Lucian Micu în sondajul PNL (care spera să-l aibă candidat), cealaltă ar reprezenta o surpriză într-un municipiu controlat ani buni de PNL și care nu a avut probleme deosebite în funcționarea sa administrativă. După ce a fost clar că Lucian Micu va merge cu social-democrații, PNL, prin vocea lui George Lazăr, președinte, a ripostat cu anunțarea în postura de candidat a lui Laurențiu Leoreanu, ceea ce ar trebui să contrabalanseze avantajul lui Lucian Micu. Pare o măsură cumva disperată, dar care ar putea avea un efect pozitiv pentru PNL, dacă Laurențiu Leoreanu va accepta să nu mai candideze pentru Parlament. Ce se va întâmpla la Roman? Va fi o luptă la baionetă, grea, contondentă, dacă se vor duela Lucian Micu cu Laurențiu Leoreanu și va câștiga cel care va avea un activ de partid mai bine pregătit și devotat. De aceea PSD l-a numit pe Lucian Micu președinte, deocamdată interimar, la organizația PSD Roman, în ideea ce a crea o echipă care să reziste liberalilor, dar și grupării nemulțumiților din propriul partid, grupați cumva în jurul Oanei Bulai.
Previzibil și logic, Dragoș Chitic la PSD în calitate de coordonator
Lista simpatizanților partidului a fost deschisă de Dragoș Chitic – nu se poate înscrie direct în partid, deoarece este consilier județean pe lista PMP și și-ar pierde poziția – acum vicepreședinte al CJ Neamț. În cazul său, spunem noi, nu poate fi vorba despre traseism politic, pentru că PMP Neamț a acționat într-o strânsă coordonare cu PSD încât păreau identici. Iar vajnicul om de dreapta Tomac, altfel destul de bun prieten cu președintele CJ Neamț, a fost de acord cu postura de vasalitate a partidului său. De aceea spunem că Dragoș Chitic a intrat de facto în PSD din momentul în care a părăsit PNL Neamț, care nu l-a lăsat să candideze, deoarece avea o condamnare în primă instanță într-un proces, în care, la final s-a dovedit a fi nevinovat. Sentința a venit prea târziu pentru candidatura la PNL din 2020, dar ar putea fi un argument de campanie în 2024. În partid, numirea în postura de coordonator este percepută ca un fel de lanț căptușit cu catifea pus lui Adrian Niță, care s-a remarcat prin poziții care nu ar fi respectat linia internă a filialei. Niță este perceput ca un fidel al lui Ionel Arsene, care acum ar fi cumva în siajul Mădălinei Ciubotaru, de la Pro România, care ar folosi această relație pentru a reveni în PSD ca secretar general al partidului, cu binecuvântare de la centru. Acuzațiile de blat ale lui Niță cu privire la Primăria Piatra Neamț – poziția de primar îl interesează în mod deosebit – au fost percepute atât ca o critică la adresa celor care ar fi făcut blaturile, cât la cei din actuala conducere a partidului. Rămâne de văzut dacă Dragoș Chitic, personaj politic destul de civilizat, va reuși să colaboreze cu Adrian Niță, care aproape sigur nu va renunța la candidatură, din partea PSD sau cine știe a cărei alte formațiuni politice. Argumentul principal prezentat PSD-iștilor în sprijinul colaborării cu Chitic a fost scorul electoral din sondajul CURS pentru Piatra Neamț. Aici Chitic este cotat la egalitate cu Andrei Carabelea, cu o cotă de 34%.
Interesant este că Dragoș Chitic este cu un procent peste scorul partidului, ceea ce a constituit sigur un alt argument de luat în calcul. Indiferent cine va candida dintre cei doi – nu este imposibil să apară și alte nume – va fi o luptă strânsă la Piatra Neamț și nu sunt excluse surprize din zona partidelor naționaliste, măcar la nivel de consiliu local.
KO aplicat rămășițelor din Pro România Neamț
În aceeași formulă a Biroului Politic Județean a fost anunțată și lista de simpatizanți de la Pro România. Mădălina Ciubotaru este președinta de la Pro România și într-o singură zi a pierdut 3 aleși locali, din care pe doi cu greu îi poate sancționa, deoarece aceștia au fost disciplinați până acum, făcând ceea ce le-a spus șefa, adică au colaborat fără discuții cu PSD! Alin Lehăduș este cap de listă, în acest moment viceprimar la Piatra Neamț, și unul dintre cei care, în ciuda neînțelegerilor cu Andrei Carabelea, a asigurat majoritatea fragilă a PNL în Consiliul Local. Nu știm ce anume a cerut Lehăduș, nici ce i s-a promis, dar sigur va încerca să joace un rol de consilier care să-I permită să-și conserve poziția actuală, care înseamnă un venit sigur, cu responsabilități destul de reduse. Plus posibilitatea de a rămâne la un nivel decizional cât de cât înalt. Alți doi consilieri de la Pro România, de data aceasta județeni, au trebut și ei la PSD. Vorbim despre Ovidiu Gavril și Sorin Vornicu. Primul este angajat la DGASPC Neamț și are de apărat în acest fel și postul pe care l-a primit,
cel de-al doilea apare în declarația de avere de anul trecut ca salariat la CJ.
Este clar că și în acest caz este de apărat o poziție de unde vin niște venituri. Cei doi vor fi în continuare soldați disciplinați, dar este greu de crezut că vor mai prinde loc pe lista de consilieri județeni, în condițiile în care ar avea restricții la votul multora dintre proiecte.
PMP răspunde și el prezent la adunare
Dragoș Chitic a tras convingător piciorul și din PMP au mai venit două persoane spre PSD. Este vorba, în primul rând, de Cristian Sauciuc, directorul de la Troleibuzul, societate în subordinea CJ Neamț. Ceea ce ar lămuri și interesul de natură social-democrată al acestuia, în condițiile în care activitatea de la societate este strâns legată de CJ Neamț și ADI Urbtrans, unde președinte este Dragoș Chitic, care va deveni șeful pe linie de partid al lui Sauciuc. Tot de la PMP a fost anunțat și consilierul județean Gheorghe Hârțan, probabil sătul să poarte titulatura PMP și să se manifeste la vot cu PSD. Acum, lucrurile vor fi mult mai limpezi și clare.
Ce urmează la PSD?
Probabil alte racolări, în special de primari, ceea ce speră și a anunțat Daniel Harpa: “Urmează ca, până la alegerile europarlamentare (din 9 iunie-n.r.) să vină și alți membri ai altor partide politice către PSD, inclusiv primari.” Partea cu negocierile cu doi parlamentari de Neamț, care și-a dori să devină social-democrați, o luăm cu titlu de inventar până la o confirmare oficială.
Valentin BĂLĂNESCU
Material apărut în săptămânalul Mesagerul de Neamț nr. 609 din 25-31 ianuarie 2024
Un comentariu
Adică toți lingăi lui Arsene un bolnav psihic ,