Membrii Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) au făcut, săptămâna aceasta, o previziune în privința ratei inflației în 2024. Ei consideră că 2024 începe sub auspicii deloc fericite, dar și că lucrurile se vor regla pe parcusul anului.
”În ceea ce privește evoluțiile viitoare, membrii Consiliului au remarcat că noile evaluări reconfirmă previziunile precedente privind comportamentul pe termen foarte scurt al inflației, arătând că rata anuală a inflației este așteptată să se mărească în prima lună din anul curent și să își reia apoi scăderea graduală, pe o traiectorie mai joasă decât cea evidențiată în prognoza pe termen mediu din noiembrie 2023, care cobora la 7,5 la sută în decembrie 2023, la 4,8 la sută în decembrie 2024 și la 3,3 la sută la finele orizontului proiecției”, potrivit BNR.
Vina pentru creșterea din ianuarie 2024 este atribuită Guvernului: ”S-a sesizat că perspectiva apropiată a inflației este atribuibilă tot factorilor pe partea ofertei în cea mai mare parte, în condițiile în care creșterea din ianuarie 2024 este antrenată de majorarea și introducerea unor taxe și impozite indirecte în scopul continuării consolidării bugetare, iar scăderea ulterioară a ratei inflației, pe o traiectorie relativ mai joasă, are ca resorturi majore efecte de bază dezinflaționiste și corecții descendente, peste așteptări în perioada recentă, ale cotațiilor mărfurilor agroalimentare și țițeiului, alături de dinamica în descreștere a prețurilor importurilor. Incertitudini și riscuri la adresa acestei perspective a inflației decurg totuși din pachetul integral de măsuri fiscal-bugetare implementat de curând în vederea susținerii procesului de consolidare bugetară, precum și din măsura de plafonare a adaosului comercial la produse alimentare de bază ce urmează să expire în luna februarie 2024”.
În aceste condiții, CA al BNR a decis, în unanimitate, menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7%, menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% și a ratei dobânzii aferente facilității de depozit la 6%. Alte detalii AICI. (M. CONSTANTINESCU)