Printr-un parteneriat, al cărui lider va fi Judeţul Neamţ prin Consiliul Judeţean, urmează să fie realizat un proiect de digitalizare a Bibliotecii Judeţene G.T. Kirileanu din Piatra-Neamţ şi a altor 12 biblioteci comunale din tot atâtea localităţi nemţene. Este vorba despre comunele: Agapia, Alexandru cel Bun, Borleşti, Ceahlău, Dămuc, Doljeşti, Podoleni, Sagna, Săbăoani, Tazlău, Ţibucani şi Zăneşti.
Proiectul, prin care se aprobă parteneriatul şi sumele eligibile şi neeligibile, va suplimenta ordinea de zi a şedinţei de miercuri, 31 ianuarie, a CJ Neamţ. Contribuţia proprie a judeţului Neamţ la acest proiect este de 0 lei.
Partenerii din acest proiect ar urma să primească 1,7 milioane de lei prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă ”pentru modernizarea bibliotecilor prin renovarea acestora” pentru a deveni HUB-uri digitale şi pentru dotarea acestora cu calculatoare. Finanţarea mai include şi realizarea unor cursuri de formare a 25 de bibliotecari ca formatori, pe de o parte şi a 2.500 de cetăţeni din comunităţile enumerate mai sus, pe de altă parte. Cetăţenii vor fi iniţiaţi de bibliotecari în competenţe digitale pentru a putea utiliza echipamentele IT. Cursurile vor fi organizate prin Banca Mondială, după cum rezultă din textul Acordului de parteneriat.
Judeţului Neamţ îi va reveni suma de 217.163 de lei din bugetul proiectului. CJ Neamţ va fi cel care va realiza achiziţiile pentru toate echipamentele IT ce apoi vor fi livrate celor 13 biblioteci, după renovarea spaţiilor. Acordul şi toate documentele necesare implementării acestui proiect vor fi semnate de Ion Asaftei, ca preşedinte interimar al CJ Neamţ.
Biblioteca Judeţeană G.T. Kirileanu va primi peste 531.000 lei pentru lucrări de extindere şi modernizare a filialei din Dărmăneşti “Dumitru Almaş”, aproape 40.000 de lei pentru documentaţii aferente proiectului, alţi 84.000 lei pentru realizarea HUB-ului digital şi 5.898 de lei pentru servicii, licenţe softuri IT necesare pentru buna funcţionare a echipamentelor.
Celelalte 12 biblioteci vor primi fiecare câte 44.460 de lei pentru pachetul de digitalizare şi 4.960 de lei pentru servicii, licenţe, softuri etc.
Toate bunurile ce vor fi achiziţionate cu bani din PNRR prin acest proiect nu pot fi înstrăinate în niciun fel pentru o perioadă de 5 ani de la finalizarea proiectului.
Angela Croitoru