Evoluția cu intensitate înaltă a numărului de cazuri de gripă și infecții respiratorii, la nivel național, în ultimele trei săptămâni succesiv, precum și răspândirea geografică extinsă a circulației virusurilor gripale la nivelul întregii ţări, au fost cauzele ce au stat la baza deciziei Ministerului Sănătății de a institui starea de alertă epidemiologică cauzată de gripă și infecții respiratorii. Într-un comunicat de presă emis astăzi, 2 februarie, Direcția de Sănătate Publică Neamț, face următoarele recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirilor:
“1. Evitarea aglomeraţiilor, aerisirea spaţiilor închise şi recomandare pentru purtarea măştii de protecţie de către persoanele simptomatice.
2. Respectarea etichetei tusei şi strănutului, utilizarea de batiste de unică folosinţă.
3. Menţinerea unei igiene adecvate a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului.
4. Adresarea la medicul de familie – în cadrul cabinetului medical sau la centrele de permanență organizate în județ la apariţia simptomelor respiratorii, pentru a stabili indicaţiile terapeutice şi izolarea la domiciliu.
5. Continuarea vaccinării antigripale, în special pentru persoanele aflate la risc: persoane cu vârsta peste 65 ani, gravide”.
În Neamț, în ultima săptămână, 22-28 ianuarie, au fost raportate 3.577 cazuri de infecții respiratorii cu 3,85% mai puține decât în săptămâna anterioară, dar cu 30% mai multe cazuri comparativ cu aceeași săptămână a sezonului 2023. Din totalul infecțiilor virale, 148 au fost cazuri de gripă clinică, cei mai mulți – 104 cazuri – au fost copii până în 14 ani. În 49 de cazuri s-a impus spitalizarea.
În aceeași perioadă, au fost raportate 626 de cazuri de pneumonie, din care jumătate au fost copii, într-o treime din totalul acestora fiind necesară internarea în spital. Incidența săptămânală a cazurilor de infecții respiratorii acute este de 6,48 cazuri la 1.000 de locuitori în Neamț. Ponderea cazurilor internate în această săptămână (5,53%) a fost mai mare comparativ cu săptămâna precedentă (5,17%).
În întreg sezonul 2023-2024 au fost internați în spital 2.031 de nemțeni cu astfel de îmbolnăviri, cu 294 mai mulți față de sezonul anterior (1.737 persoane). A fost înregistrat un deces din cauza pneumoniei. Și numărul îmbolnăvirilor pe întreg sezonul a fost de 1,4 ori mai mare decât anul trecut.
“Vaccinarea este o măsură specifică de prevenire a infecțiilor cu transmitere respiratorie. Vaccinurile disponibile în sezonul 2023-2024 sunt: antigripal, împotriva COVID-19 și pneumococic. Până la data de 28.01.2024 au fost înregistrate în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) un număr de 26.665 persoane vaccinate antigripal, din care 26.408 din grupele populaționale care beneficiază de decontare în regim compensat. Precizăm faptul că unitățile sanitare cu paturi și medicii de familie au fost informați cu privire la măsurile pe care trebuie să le întreprindă în această perioadă”, se conchide în materialul citat.
Angela Croitoru