Anul acesta municipiul Roman va avea un buget, aprobat în ședința de Consiliu Local de luni, 12 februarie, de 273 de milioane de lei, cu 40 de milioane mai mult decât în 2023. Spre comparație, municipiul reședință de județ va avea un buget de 553 de milioane de lei, din care 320 de milioane merg către investiții (detalii aici). Și bugetul pentru dezvoltare-investiții al Romanului este mai generos cu aproximativ 23 de milioane de lei decât cel de anul trecut.
„Acesta a fost proiectat cu un accent deosebit pe nevoile cetățenilor și pe dezvoltarea orașului, reflectând o alocare bugetară crescută pentru dezvoltare, în sumă de aproximativ 144 de milioane de lei. Bugetul a fost structurat astfel încât să asigure derularea fără întârzieri a proiectelor europene, prin alocarea fondurilor necesare pentru cofinanțări și susținerea funcționării tuturor serviciilor publice esențiale, de la sănătate și educație, până la infrastructură, ordine și siguranță publică. Partea destinată funcționării se ridică la 129 de milioane de lei.
Prioritățile bugetare reflectă un echilibru între diferite sectoare cheie, cum ar fi infrastructura de apă, infrastructura rutieră și de transport, sănătatea, educația, sportul, mediul înconjurător și siguranța, toate fiind esențiale pentru un oraș dinamic și adaptat nevoilor tuturor cetățenilor: tineri, populația activă și seniorii”, a declarat primarul Leonard Achiriloaei.
Continuă și în acest an proiectele cu finanțare europeană pentru modernizarea liceelor, școlilor și grădinițelor, extinderea și dotarea Spitalului Municipal de Urgență, renovarea energetică a unor blocuri și modernizarea transportului public prin achiziția de autobuze electrice. În ceea ce privește colectarea deșeurilor, vor fi modernizate punctele de colectare și va fi înființat un Centru de Aport Voluntar destinat colectării selective.
Municipalitatea va continua și investițiile în rețeaua de apă, unde sunt probleme grave, anul acesta urmând să fie finalizat rezervorul de apă de la gară și să fie înlocuită conducta de alimentare pe strada Smirodava, lucrări care vor fi urmate de modernizarea infrastructurii auto și pietonale. Alte proiecte privesc continuarea modernizării Policlinicii, reabilitarea locurilor de joacă și regenerarea spațiilor verzi, cu noi campanii de plantare de arbori.
Și în acest an municipalitatea romașcană va asigura finanțarea necesară Clubului Sportiv Municipal Roman, care își propune extinderea secțiilor sportive și promovarea echipei de fotbal în liga a III-a. Pe Legea 350/2005 vor fi finanțate proiectele ONG-urilor destinate comunității locale.
„Principiul fundamental al acestui buget este transformarea Romanului într-un oraș atractiv și funcțional, orientat spre satisfacerea nevoilor cetățenilor, cu servicii educaționale și medicale de înaltă calitate, zone de relaxare, activități sportive și culturale diverse, toate contribuind la îmbunătățirea confortului urban dorit de comunitate”, a conchis Leonard Achiriloaei.
Angela Croitoru