În cea mai recentă ședință a Consiliului Județean (CJ) Neamț, intervenția consilierei USR Maria Apostol l-a enervat suficient de mult pe Ion Asaftei, încât președintele CJ a închis lucrările ședinței pe repede-nainte, după ce nu a reușit să formuleze un răspuns la întrebarea acesteia.
Totul a pornit de la prezentarea unei situații din orașul Bicaz: într-unul dintre cartiere, conducta de transport a apei potabile trece pe sub proprietăți private. Prin urmare, când apar avarii, intervențiile se fac târziu sau nu se fac deloc, fiindcă proprietarii nu sunt încântați de ideea că cineva vine și le sapă pe teren ori pe sub construcții. Iar rezultatul este că oamenii din acel cartier au adesea probleme cu furnizarea apei.
Maria Apostol a ridicat problema în plenul CJ Neamț din două motive, după cum avea să detalieze ulterior: întâi, pentru că o adresă privind această situație fusese trimisă la CJ Neamț și se dorea un răspuns; apoi, pentru că ApaServ, o companie a Consiliului Județean Neamț, a dovedit, în mult prea multe ocazii, că rezolvarea problemelor din teren nu se ia în considerare decât după presiuni constante.
“Nu m-am așteptat ca domnul Asaftei să reacționeze în acest mod. Bine, nici nu mă așteptam să vină cu un răspuns gata pregătit sau să îmi dea detalii tehnice. Dar, pentru că tot se arată atât de preocupat de tot ce ține de ApaServ, ar fi putut asculta și ajuta. În schimb, dumnealui s-a enervat – probabil pentru că nu știa ce să spună – și a mutat discuția pe alte proiecte, care nu aveau nicio legătură cu situația semnalată de mine, de parcă problema oamenilor din Bicaz ar fi la capitolul «și altele». Apoi, văzând că eu insist, a închis ședința. După ce a închis ședința, am rămas să discut cu dumnealui, pentru că acolo lucrurile nu pot rămâne așa. ApaServ trebuie să facă estimarea cât mai repede cu privire la lucrare, să spună dacă o poate acoperi, iar dacă e nevoie de sprijin de la CJ Neamț, să facem un proiect de hotărâre și să ajutăm cetățenii din Bicaz”, a afirmat Maria Apostol.
Întrebările care tulbură liniștea președintelui CJ Neamț
Reacția lui Asaftei nu este singulară. Acestuia nu i-a convenit nici când consiliera USR l-a întrebat ce a căutat în Găgăuzia, de ce au fost în deplasare trei aleși locali cu două mașini sau de ce au aprobat plata a 120.000 de euro pentru o statuie în Republica Moldova, în condițiile în care județul are atât de multe nevoi neacoperite.
În fapt, dacă analizăm procesele-verbale ale ședințelor de Consiliu Județean, observăm că Maria Apostol este o voce constantă în plenul legislativului județean. Un om care a intrat în politică în urmă cu cinci ani și care are mai puțină experiență politică și administrativă decât alți consilieri are, conform documentelor, mai multe intervenții, idei și participări la dezbateri decât cei care, cel puțin în teorie, ar trebui să aibă mai multă expertiză.
“Am intrat în politică și în administrație să pot schimba lucrurile în bine. Nu pot face asta dacă tac. Din fericire, în USR avem sprijin și libertate de a ne susține și promova ideile. La nivelul CJ Neamț am considerat că e firesc, din respect pentru oamenii pe care îi reprezentăm, să le spunem cu voce tare problemele. Nemțenii să vadă că, dacă vorbesc cu noi, nu o fac ca la pereți, ci chiar se întâmplă ceva după. Așa, spre exemplu, au fost reparate tronsoane de drumuri județene, a fost sistematizată intersecția de La Papuc sau am rezolvat, împreună cu Gheorghe Gavriloaia, colegul meu de la Brusturi, o problemă cu câini fără stăpâni care atacau trecătorii. Drumul de la Târgu Neamț spre Răucești, care trece prin Oglinzi l-au asfaltat tot după numeroase intervenții pe care le-am avut în plenul CJ, dar nu numai”, a adăugat Maria Apostol.
Singura șansă a consilierului de opoziție: dacă ești dat afară pe ușă, să intri pe geam
Din postura de consilier de opoziție, succesele vin, însă, destul de greu. “În anumite situații, am reușit să atragem atenția, în mod public, asupra unor decizii greșite ale coaliției din CJ Neamț. Și să facem din transparența decizională mai mult decât o expresie care dă bine în discurs. Spre exemplu, am informat nemțenii cu privire la problemele legate de Spitalul modular de la Lețcani, o risipă de 3,5 milioane de euro din banii județului. Sau cu nesfârșitele studii privind noul Spital județean. Sau când am anunțat că nu vom vota modificarea organigramelor CJ și ale instituțiilor subordonate, pentru că erau clar făcute pentru a mai oferi niște sinecuri. Ori cu modificarea cotei de combustibil, pentru un singur autoturism, la 1.100 litri/lună. Toate intervențiile noastre sunt consemnate în procesele verbale ale ședințelor și, în același timp, și noi am încercat să promovăm cât mai mult activitatea pe care o desfășurăm în Consiliul Județean”, a precizat lidera consilierilor județeni USR.
O altă situație despre care s-a discutat recent vine tot din “curtea” ApaServ. Conducta de la Preutești, care alimentează cu apă orașul Târgu Neamț trece și pe sub Strada principală din satul Ungheni. “Acolo, din cauza numeroaselor avarii, strada a fost spartă din nou și din nou. Dar nimeni nu s-a îngrijit să aducă terenul la starea inițială. Anul trecut, mai multe mămici din zonă mi-au spus că trebuie să ocolească câțiva kilometri pentru a-și duce copiii la grădiniță sau la școală, nu mai pot merge pe acolo din cauza drumului extrem de prost. Am făcut solicitare către ApaServ și am ținut legătura cu fostul director Bogdan Mușat, pentru a repara drumul. Când a fost schimbat din funcție, era făcută aproximativ 30% din lucrare. De atunci, am mai vorbit de câteva ori cu directorul Angheluță pe această temă, dar nu s-a mai lucrat deloc. Nu am altă variantă decât să insist în continuare, până când oamenii vor avea un drum practicabil”, a afirmat Maria Apostol.
Tot după multe insistențe a ajuns la consiliera USR și apoi în spațiul public informația cu privire la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) “Protecția Animalelor” Neamț.
“Răspunsul primit de la ADI Protecția Animalelor confirmă cum se risipesc banii publici cu sinecuri. Vorbim de un milion de lei, nu de doi bani. Această asociație ar fi trebuit să aibă ca obiect principal realizarea unui adăpost pentru câini fără stăpân, să aibă echipe pe care să le pună la dispoziția localităților membre. Pe scurt, să facă treaba pentru care a fost înființată. În schimb, acolo au fost angajați rude și prieteni, s-au făcut vizite, studii și… nimic. Singura legătură între ADI Protecția Animalelor și câinii fără stăpân este că angajații ADI par să taie frunze la câini.”
Cine este consilierul județean Maria Apostol
În vârstă de 41 de ani, Maria Apostol locuiește în comuna Răucești, este căsătorită, are un copil și conduce o firmă de transport marfă, pe care a înființat-o împreună cu soțul ei în anul 2008. A fost prima femeie din zona Târgu Neamț care a luat permisul pentru categoriile C și E și a făcut asta ca să își ajute soțul în curse într-un moment în care afacerea, înființată de doar câteva luni, ar fi putut ajunge la faliment. Mai bine de doi ani, soții Apostol au lucrat împreună, până când, în 2012, aceștia au devenit părinți. După mai mulți ani în care au făcut naveta între Spania și România, în 2014, soții Apostol au luat decizia de a se muta definitiv acasă, la Răucești.
Maria Apostol este membră USR din 2019 și face parte din Biroul Politic Județean Neamț. “O colegă mi-a propus să mă înscriu în partid. După ce am avut prima discuție cu Iulian Bulai și cu Florin Zaharia, am depus adeziunea. Mi-au plăcut oamenii din USR și principiile după care se ghidează în viață. De cinci ani, USR Neamț a devenit a doua familie.”
Vlad BĂLĂNESCU
Un comentariu
Asta înseamnă să ai simt practic printre altele.
Si nu numai!
Ceea ce lipseste cu desăvârșire in actuala conducere a județului Neamt.