În fiecare zi, echipa Direcției de Asistență Socială a municipiului Piatra-Neamț previne și limitează situațiile de dificultate pe care le întâmpină o parte a membrilor comunității locale. Întrucât aceste situații pot genera atât efecte temporare, cât și permanente, zilnic, se asigură servicii comunitare integrate în domeniul protecției copilului și familiei, pentru îngrijirea persoanelor vârstnice și cu dizabilități, dar și protecția persoanelor fără adăpost.
Prin aplicarea politicilor naționale din domeniul asistenței sociale, dar și prin implementarea programelor de acțiune comunitară, anual, peste 20.000 de persoane beneficiază de servicii integrate destinate combaterii riscului de marginalizare socială. Pentru obținerea celor mai eficiente rezultate, Direcția de Asistență Socială a municipiului Piatra-Neamț are licențiate 8 servicii specializate, organizate pe categorii de vârstă și structurate în funcție de nevoile individuale și de grup.
Servicii socio-educaționale la standarde europene pentru copiii proveniți din categorii sociale vulnerabile
Accesul la educație, prevenirea și reducerea abandonului școlar al copiilor care provin din familii aflate în situații de risc este unul din obiectivele Direcției de Asistență Socială a municipiului Piatra-Neamț. În acest sens, specialiștii din cadrul Serviciului Protecția și Promovarea Drepturilor Copilului, în 2023, au identificat și monitorizat 391 de copii din municipiul Piatra-Neamț. Astfel, pentru fiecare caz s-au luat măsurile necesare pentru prevenirea marginalizării sociale a acestora, precum și separarea de familie.
Asistentul social are un rol determinant în protecția și promovarea drepturilor copilului, deoarece luarea cu celeritate a deciziilor care urmăresc interesul superior al acestuia, poate face diferența în viața celor aflați în dificultate. Astfel, pe lângă drepturile recunoscute prin legislația în vigoare, precum alocația de stat pentru copii sau tichete de grădiniță, Direcția de Asistență Socială a municipiului Piatra-Neamț asigură accesul la servicii socio-educaționale copiilor, prin intermediul a trei centre de zi.
Centrul de zi „Primii Pași” este locul în care, copiii de vârstă antepreșcolară, aflați în risc de abandon școlar, au acces la servicii cu caracter social, medical și educaţional. Complexitatea activităților desfășurate în centru, stimulează creșterea capacității cognitive, emoționale și sociale a copiilor proveniți din categorii sociale vulnerabile. În fiecare an școlar, 76 de copii, cu vârsta cuprinsă între 0-3, beneficiază de servicii socio-educaționale. Totodată,în funcție de particularitățile identificate, se desfășoară periodic sesiuni de consiliere a părinților, prin programul „Școala părinților”. Aceștia beneficiază de servicii de informare și consiliere, servicii medicale și de asistență socială, în vederea reconcilierii vieții de familie cu activitatea profesională.
În cadrul acestui centru, în perioada 17 decembrie 2020-16 noiembrie 2023, s-a implementat proiectul ”Creșterea participării la învățământul antepreșcolar prin înființarea Centrului de zi «Primii pași»”, SMIS 133203. Timp de 25 de luni, Centrul de Zi „Primii Pași” se află în perioadă de sustenabilitate, iar finanțarea este asigurată din bugetul local.
Odată cu finalizarea perioadei de implementare a proiectului, Direcția de Asistență Socială a municipiului Piatra-Neamț a depus, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, documentația necesară licențierii serviciilor sociale acordate în centru. Astfel, în 9 noiembrie 2023, s-a obținut licența provizorie nr. 2192.
Prin intermediul Centrului de Zi pentru Preșcolari ”Castani” se oferă copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani, care provin din familii aflate în situații de dificultate, servicii în vederea menținerii, refacerii și dezvoltării abilităților pentru depășirea situațiilor care ar putea determina separarea copilului de familia sa.
Întrucât copiii care frecventează acest centru sunt de vârstă preșcolară, activitățile educaționale se desfășoară în baza unui curriculum școlar corespunzător etapei preșcolare. Prin asigurarea accesului la educație preșcolară, se urmărește diminuarea riscului de abandon școlar a copiilor aflați în risc, ajutându-i să își dezvolte capacitățile socio-profesionale.
Creativitatea joacă un rol foarte important în contextul deprinderii abilităților de viață. Astfel, pentru copiii care frecventează acest centru se organizează ateliere tematice, în funcție de evenimentele care au contribuit la evoluția societății.
De asemenea, în cadrul centrului se asigură și consiliere psihologică atât copiilor, cât și părinților, în vederea îmbunătățirii mediului familial în care trăiesc. Prin învățarea de tehnici de comunicare eficientă, părinții și-au remodelat principii și credințe, dezvoltând noi abilități astfel încât să răspundă mai bine nevoilor copiilor.
Centrul de Sprijin și Asistență de Specialitate pentru Copii asigură zilnic, pentru 60 de copii, cadrul logistic necesar desfășurării unor activități prin care, cei aflați în risc de marginalizare să își dezvolte aptitudinile necesare pentru un stil de viață independent. De asemenea, echipa multidisciplinară actualizează periodic activitățile organizate, în funcție de nevoile identificate atât la copii, cât și la părinții acestora.
Pentru desfășurarea activităților educativ-recreative, educatorii centrului au elaborat planuri lunare în care sunt cuprinse diverse teme din sfera extrașcolară, cu accent pe supravegherea și suportul în efectuarea lecțiilor școlare. În proiectarea activităților didactice pentru fiecare zi s-au introdus elemente specifice de ajutorare: fișe de lucru suplimentare cu exerciții asemănătoare celor primite la școală, fișe cu explicații clare și definiții, fișe cu tabelele înmulțirii și împărțirii. S-au identificat cele mai potrivite moduri de învățare prin care să se coreleze subiectul temelor primite cu activitățile derulate în cadrul centrului, pentru a facilita înțelegerea noilor informații.
Direcția de Asistență Socială a municipiului Piatra-Neamț a implementat, în perioada 25 mai 2020-24 august 2023, în cadrul celor două centre proiectul „Servicii socio-educaționale de prevenire a abandonului familial pentru copiii noștri”, Cod SMIS 129792. Pentru a asigura continuitatea măsurilor de susținere a copiilor defavorizați, activitatea centrelor este susținută din bugetul local, pentru o perioadă de 24 de luni de la finalizarea implementării proiectului.
Capacitatea de a construi relații interumane reprezintă o provocare pentru copiii care provin din medii sociale defavorizate. Stabilitatea emoțională, un climat familial optim, precum și activități educaționale centrate pe nevoile identificate, îi ajută pe acești copii să adopte un stil de viață independent.
Prevenirea și combaterea marginalizării sociale în municipiul Piatra-Neamț
Direcția de Asistență Socială a municipiului Piatra-Neamț, prin Serviciul de Asistență Socială, întreprinde, zilnic, măsurile necesare protejării persoanelor care, pe fondul unor motive de natură economică, fizică, psihică, medicală sau socială, nu au posibilitatea să-și asigure nevoile sociale, să îşi dezvolte propriile capacităţi şi competenţe pentru integrarea socială.
Fiind încă în perioada sezonului rece, atenția specialiștilor în asistență socială este îndreptată către bunăstarea cetățenilor municipiului. Încă de la începutul lunii octombrie 2023 până în prezent, Direcția de Asistență Socială a municipiului Piatra-Neamț primește documentația necesară acordării ajutorului la încălzirea locuinței/ suplimentului de energie.
În urma verificărilor îndeplinirii condițiilor de eligibilitate, prevăzute în conținutul Legii nr. 226/2021, privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, republicată, s-a dispus acordarea, până la finalul anului 2023, pentru:
* 391 de beneficiari ai ajutorului pentru încălzirea locuinței cu combustibili solizi;
* 1.022 de beneficiari ai ajutorului pentru încălzirea locuinței cu gaze naturale;
* 80 beneficari ai ajutorului pentru încălzirea locuinței cu energie electrică;
* 393 beneficiari (medie lunară) a suplimentului la energie pentru consumul de combustibili solizi;
* 1.032 beneficiari (medie lunară) a suplimentului la energie pentru consumul de gaze naturale;
* 1.282 beneficiari (medie lunară) a suplimentului la energie pentru consumul de energie electrică.
Totodată, începând cu 1 ianuarie 2024, Direcția de Asistență Socială a municipiului Piatra-Neamț implementează Venitul minim de incluziune pentru combaterea sărăciei în cazul familiilor şi persoanelor singure aflate în situații de dificultate, domiciliate sau cu reședința pe raza orașului. Acest drept contribuie la prevenirea riscului de excluziune socială și îmbunătățirea calității vieții, oferind șansa reintegrării socio-profesionale.