– Domnule primar, orașul Roznov pare de ceva vreme încoace un continuu șantier în lucru… Pornind din imediata apropiere a Primăriei și ajungând la străzile din oraș, se lucrează și se tot lucrează.
Nu doar că pare șantier, ci așa și este! Până la urmă, consider că este o stare de perfectă normalitate pentru un oraș al mileniului al treilea. Încă din septembrie 2020, când am câștigat alegerile locale, mi-am spus că grija pentru cetățean și pentru confortul lui trebuie să fie pe primul plan. Tocmai din acest motiv am încercat, alături de echipa din Primărie și Consiliul Local, să vin mereu în sprijinul dorințelor roznovenilor, în limita de competență pe care mi-o oferă legislația în vigoare. Avem foarte multe proiecte care deja au fost finalizate, iar altele sunt în curs de derulare. E drept că uneori asta poate aduce un disconfort pentru cetățeni, dar sper că vor fi în continuare înțelegători, la fel cum au fost în toată această perioadă. Fără a crea un pic de „deranj” nu prea poți să dai înainte…
– Să începem cu proiectele care deja au ajuns la final.
Aș începe cu reparațiile capitale care s-au făcut la spațiul din incinta Căminului de persoane vârstnice din oraș, unde acum funcționează o subunitate ISU-SMURD. Consider că a fost unul din cele mai necesare proiecte pentru locuitorii orașului, pentru că sănătatea trebuie să fie mereu pusă pe primul plan. Căminul pentru persoane vârstnice a fost, la rândul său, reabilitat. Compartimentul de Radiologie din cadrul Centrului de Permanență a beneficiat, la rându-i, de lucrări de reparații capitale.
Tot la capitolul sănătate, clădirea Dispensarului uman din localitate a fost supusă unor reparații capitale, iar acum oferă atât oamenilor, cât și personalului medical care își desfășoară activitatea acolo, condiții civilizate. Nici clădirea în care își desfășoară activitatea angajații Direcției de Asistență Socială Roznov nu ne-a scăpat din atenție, aici efectuându-se lucrări de modernizare pe partea de interior.
– Să discutăm puțin și despre infrastructura din Roznov.
Și la acest sector avem foarte multe investiții finalizate. A fost construit un pod nou, cu o deschidere în anexa Chintinici, au fost amenajate stații de autobuz atât în Roznov, cât și în Chintinici și Slobozia. Totodată, s-au realizat lucrări de asfaltare în toate zonele orașului, astfel încât oamenii au scăpat de praful care le intra în curți de atâta amar de vreme, iar șoferii, de chinul de a-și supune mașinile unei uzuri extrem de mari. Cu acest prilej, vreau neapărat să menționez faptul că la capitolul asfaltări am ajuns la 90 la sută din realizarea lucrărilor de acest tip.
Oborul din oraș, care în fiecare sâmbătă adună la un loc sute și sute de oameni – comercianți și cumpărători – a fost modernizat prin amenajarea parcării și amenajarea unui punct de acces automatizat. În zona Pieței, s-au efectuat mai multe lucrări de extindere a rețelei de canalizare.
De asemenea, aș menționa și lucrările de modernizare continuă care s-au făcut la instalația de iluminat public a orașului, pentru ca toți cei care traversează orașul pe timpul nopții să se simtă în siguranță. Și dacă tot am ajuns la capitolul siguranță, în mai multe puncte din oraș am montat camere de supraveghere video. Astfel, acum este mult mai ușor să prevenim orice faptă antisocială și să identificăm acele persoane al căror comportament este unul neadecvat… Bineînțeles, nu am putea face asta fără ajutorul lucrătorilor Poliţiei și a angajaților Poliției Locale, care sunt mereu prezenți în mijlocul cetățenilor, mai întâi pentru a preveni, și mai apoi, acolo unde situația o cere, pentru a sancționa.
– Ați punctat în repetate rânduri că educația reprezintă o prioritate zero pe agenda de lucru a primarului… Cum se prezintă situația, din acest punct de vedere.
Desigur, educația este crucială, pentru că în lipsa ei nu putem să ne definim ca oameni și nici să ajungem acolo unde ne propunem. Pot spune cu toată sinceritatea că la Roznov există cadre didactice foarte bine pregătite, care își pun toată puterea și priceperea în educarea tinerei generații, iar rezultatele nu întârzie să apară. Elevii din Roznov și-au făcut mândri părinții, profesorii și școala la foarte multe concursuri la care au participat… Mă bucur foarte mult că am reușit să finalizăm lucrările de anvelopare și izolare termică a Grădiniței, care are acum un aspect ce atrage privirea, iar preșcolarii și doamnele educatoare își pot desfășura activitatea într-un cadru cât se poate de modern și primitor.
Și pentru că toți copiii au și dreptul la joacă și nu doar obligația de a învăța, am amenajat în parcul din centrul orașului un loc special în care cei mici se adună după amiaza sau în zilele de week-end, supravegheați îndeaproape de părinții lor.
Sala de sport a Liceului „Gh. Ruset Roznovanu” a fost reabilitată „din temelii” și dotată pentru a putea găzdui atât activitățile specifice orelor de educație fizică, dar și antrenamente pentru diverse competiții sau pentru acei care doresc să urmeze instituții de învățământ superior pentru care probele sportive sunt eliminatorii. În lucru este și clădirea Școlii Generale din Roznov, unde acum se lucrează la partea de interior.
– Pe lângă școală, și Biserica este o instituție fără de care societatea nu ar putea funcționa. Cum colaborați cu parohiile din oraș?
Ori de câte ori mi s-a solicitat sprijin din această direcție, nu am ezitat să aduc problema în discuție alături de membrii Consiliului Local și să venim în ajutor. Sunt un om care crede în Dumnezeu și știu că fără ajutor din partea forței divine toate eforturile noastre ar fi în zadar!
– Cum a făcut față până acum administrația publică a orașului sezonului rece ?
Desigur, vom acoperi toate necesitățile în ceea ce privește asigurarea încălzirii instituțiilor publice din oraș, dar vom avea, bineînțeles, în atenție, și asigurarea unor condiții bune pentru desfășurarea traficului rutier. Avem în dotare și o sărăriță pentru material antideparant și cred că nu au existat probleme de niciun fel.
– Cum stați cu diferitele proiecte în curs de derulare? La ce stadiu sunt în momentul de față?
Prin Programul Operațional Regional – Axa prioritară 13, avem în derulare proiectul „Îmbunătățirea serviciilor educaționale, culturale și a spațiilor publice urbane”, compus din mai multe obiective. Primul dintre ele, care se referă la construirea și dotarea Centrului Cultural din oraș, în imediata vecinătate a Primăriei, a ajuns aproape la jumătate, fiind finalizat în proporție de 40 la sută. Apoi, tot aici avem și îmbunătățirea infrastructurii educaționale pentru învățământul general obligatoriu din cadrul Liceului Tehnologic Gheorghe Ruset Roznovanu prin construirea și dotarea sălii de sport și modernizarea și dotarea clădirii, finalizat în proporție de 35 la sută. Un alt obiectiv investițional derulat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, pentru modernizarea drumurilor de interes local din oraș, se află în fază de contractare. Tot în faza de contractare se află și un proiect prin PNRR, pentru reabilitarea moderată a clădirilor publice, în vederea îmbunătățirii serviciilor publice prestate la nivelul unităților administrativ-teritoriale. Mai multe clădiri rezidențiale multifamiliale din blocurile T1, T2, T3, T4 și L5 sunt în curs de renovare energetică, tot grație unei finanțări prin Planul Național pentru Redresare și Reziliență.
Un alt obiectiv aflat în curs de derulare, finalizat în proporție de 15 la sută, este construirea bazei sportive de tip 1 din oraș, proiect derulat prin Compania Națională de Investiții.
La Școala Generală nr. 1 Slobozia se execută lucrări de extindere, prin Planul Național de Dezvoltare Locală, care sunt finalizate deocamdată în proporție de 10 la sută. În proporție de 70 la sută am finalizat și lucrările pentru punerea în funcțiune a Stației de epurare din Chintinici, în vederea predării acesteia către Apa Serv.
– Ați menționat toate aceste lucruri pe care le-ați finalizat sau la care lucrați. Ar fi ceva care vă nemulțumește?
Singura nemulțumire, dacă pot să-i spun așa, e aceea că, deși ne dorim ca toate proiectele să prindă contur și să fie duse la bun sfârșit în cel mai scurt timp, toate acestea se fac cu multă răbdare, respectând cu strictețe pașii care se cer parcurși. Nu ne putem permite să greșim, pentru că orice greșeală, cât de mică, poate conduce la un eșec. Convingerea mea e că mereu pașii mici ne ajută să ajungem în mod sigur în punctul în care ne dorim.
A consemnat Marius ARCHIP