A trecut aproape jumătate de an de când proprietățile unor săteni din Huisurez, comuna Dămuc, aflate în localitatea Lunca de Jos, județul Harghita, au fost incendiate. Totul a început pe 20 septembrie 2023 când, pe rând, în zona unde au terenuri atât cei din Harghita, cât și cei din Neamț, au început să ardă, selectiv, doar acareturile celor din Neamț. Până pe 6 octombrie, au avut loc 9 incendii, la 8 proprietari, toți din Huisurez, aceștia rămânând fără fânare sau adăposturi pentru animale. De atunci și până azi, adică luni de zile, nu s-a întâmplat nimic notabil, autoritățile nu au dat încă de urma făptașilor, iar proprietarii bunurilor care au luat foc din senin nu mai au speranță că vreodată li se va face dreptate. În afară de faptul că este deschis un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de distrugere, dar și de certitudinea că focul a fost pus intenționat, așa cum au stabilit pompierii, ceea ce se știa din capul locului, lucrurile nu s-au mai mișcat nici măcar un centimetru. Cei păgubiți se plâng, pe bună dreptate, că nu au sprijin din nici o direcție.
„Nimic, nimic, nimic. Nu s-a mai întâmplat nimic. Fac drumuri de ici-colo, cheltui bani, dar fără nici un rezultat. Merg din pagubă-n pagubă, fără nici măcar un câștig. Măcar să se afle cine a pus foc și poate recuperez ceva. Am cerut sprijin la Primăria Dămuc și ni s-a zis că trebuie să mergem la Lunca, că acolo e terenul unde a fost incendiul. Am fost la Lunca și ne-a trimis la Dămuc, că acolo avem domiciliul. Dar chiar și așa, eu plătesc impozitul pe acel teren la Lunca. Ne poartă de ici-colo și nu ne ajută nimeni. Am fost și la postul de poliție din Lunca și m-au întrebat dacă am ceva noutăți. Păi eu trebuie să am noutăți? Nu ei? Nu știm ce să mai facem, cui să ne adresăm. A trecut atâta amar de timp și nimic. Am rămas cu bani cheltuiți și două mormane de cenușă. Atât”, a spus Niculina Tătaru.
De menționat este faptul că din cei 8 proprietari păgubiți, Niculinei Tătaru i-au ars două construcții, un fânar și un adăpost de animale. În condițiile în care aceasta este singură, după ce soțul ei a sfârșit prematur într-un tragic accident.
Poliția Harghita: „A fost constituit un cerc de suspecți”
Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Harghita a confirmat existența unei anchete, dar nu oferă prea multe detalii despre acest caz, prevalându-se de faptul că informațiile din dosar sunt confidențiale.
„În cadrul dosarului întocmit sub aspectul comiterii infracțiunii de distrugere, faptă prevăzută și pedepsită de art. 253, alin. 4 din Codul Penal, dosar care se află în instrumentarea polițiștilor din cadrul Secției nr. 1 Poliție Rurală Miercurea-Ciuc, în continuare se desfășoară activități de urmărire penală, sub coordonarea procurorului de caz, în vederea administrării probatoriului necesar identificării și tragerii la răspundere penală a autorului. Facem mențiunea că în cauză a fost constituit un cerc de suspecți cu privire la care se desfășoară activități specifice, având un grad ridicat de complexitate, urmând ca la finalizarea acestora să fie dată o soluție legală”, conform IPJ Harghita.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Oltul” al județului Harghita a confirmat faptul că militari de la Detașamentul de pompieri Miercurea Ciuc, împreună cu voluntari de la SVSU Lunca de Jos, au intervenit pentru stingerea unui număr de trei incendii. Prima intervenție a fost pe 22 septembrie 2023 când a ars generalizat un grajd de aproximativ 30 de metri pătrați. Flăcările au mistuit în totalitate construcția estimată de ISU Harghita la 60.000 de lei. Celelalte intervenții au fost cele de la proprietățile Niculinei Tătaru.
„În data de 05.10.2023 – incendiu la o anexă gospodărească (grajd), care s-a manifestat generalizat, pe o suprafață de aproximativ 30 mp; valoarea bunurilor distruse: 60.000 lei. În data de 06.10.2023 – incendiu la un fânar, care s-a manifestat generalizat, pe o suprafață de aproximativ 50 mp; valoarea bunurilor distruse: 30.000 lei; în urma intervenției pompierilor au fost salvate bunuri în valoare de circa 80.000 lei”, a anunțat ISU Harghita.
De menționat este faptul că la celelalte incendii ori nu s-a intervenit deloc, deoarece zona era prea accidentată și nu se putea ajunge decât la pas, neexistând pericol de propagare, ori flăcările au fost stinse de voluntari.
Un lucru este însă cert: „Cauza probabilă a izbucnirii celor trei incendii a fost stabilită ca fiind folosirea intenționată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul”, a mai comunicat ISU Harghita.
Mai trebuie spus că astfel de incidente, care par a fi pe bază de naționalitate, nu au mai avut loc în zona cu pricina nici înainte de 20 septembrie anul trecut, și nici după data de 6 octombrie, dar asta nu încălzește pe nimeni. Cel puțin nu pe localnicii din Huisurez.
Gabi SOFRONIA