Ziua de 23 februarie ar putea intra într-un calendar personalizat pe județul Neamț, dacă nu pe întreaga Moldovă, drept Ziua Medisprof. Mulți nu au observat că denumirea oficială a așezământului de sănătate ctitorit de familia Udrea este Medisprof Cancer Center Moldova. Despre centrul oncologic de la fosta școală de șoferi amatori de pe str. Arcului și originile lui ați aflat multe date de interes pe 9 ianuarie, din amplul articol Medisprof de la Cluj face revoluție în Oncologie la Piatra-Neamț (vezi aici) publicat de mesagerulneamt.ro. O prezentare a evenimentului de vinerea trecută este ușor de parcurs aici.
Deloc întâmplător, evenimentul a fost programat în ziua în care fondatoarea, dr. Carolina Udrea, a împlinit 60 de ani. Cât privește întoarcerea la rădăcini, pentru a înețelege de ce dedezvoltă acest centru tocmai la noi, căci coincidențele sunt din alt film, s-a aflat că părinții săi sunt din comuna Ceahlău. Mai puțin se știe numele de domnișoară, Marcoci.
Valorile de familie se regăsesc în implicarea fiului Șerban ca director de dezvoltare și a fiicei Iulia pe tot ce înseamnă partea de arhitectură. De altfel, copiilor le-a revenit bucuria de a tăia panglica de inaugurare.
La drept vorbind, am fost martori la o prezentare de excepție, una nemaivăzută pe meleagurile noastre.
Așa cum sublinia dr. Adrian Udrea, s-a marcat un nou început, unul care a adus la Piatra-Neamț și deviza „Pacient, profesionalism, parteneriat”, susținută și întărită de o experiență profesională de peste 20 de ani, cu servicii a căror calitate este recunoscută și certificată pe plan internațional. A dovedit-o participarea lui Alvaro Rogado, director executiv al Fundației ECO din Spania. Înființată în anul 2009, fundația dedicată excelenței și calității în oncologie este prima organizație formată din oncologi spanioli care analizează la nivel global specialitatea și dezbate liniile directoarea pentru îmbunătățirea acesteia. Un accent și mai puternic avea să fie personalizat de dr. Stephen S. Grubbs, fruntaș autentic al ASCO din SUA, asociație care se ocupă de oncologia clinică. A intervenit prin Skype și este posbil să vină să viziteze centrul nostru.
Povestea internațională a inclus și o surpriză de esență locală. Sosit pe meleaguri natale în seara precedentă, profesorul de esență rareșistă Cătălin „Cat” Macarie de la Universitatea Cincinnati (Ohio, SUA) s-a potrivit ca invitat de ultimă oră. Surpiza este că îi va pune în legătură pe ai noștri cu un profesor prieten și coleg. Dr. William Barrett este codirector al Centrului Oncologic al universității, director medical al centrului ce-i poartă numele și o somitate în radio-oncologie. Și, dacă tot a intrat perfect în atmosferă, profesorul Macarie a servit ca traducător de limba spaniolă pentru soții Rogado.
Întreaga desfășurare a fost marcată de eleganță și rafinament, bine gestionate și discret impuse de soții Udrea împreună cu entuziasta echipă locală condusă de Anca Novac, director general al centrului. S-au încadrat perfect inclusiv invitații din zona politico-administrativă – nici n-au fost solicitați să transmită mesaje, nici n-au dat buzna. Dar, în ipoteza rezonabilă că ei au parcurs cel puțin materialele de prezentare scrise, ar putea să intervină direct, dacă nu și să îi stimuleze pe unii dintre „colegii” absenți.
În clar, mai durează până când centrul va funcționa în plin, asigurând serviciile ce pot fi rezumate după cum urmează:
■ Oncologie medicală:
► Chimioterapie în regim de spitalizare de zi;
► Terapie țintită;
► Hormonoterapie;
► Terapie biologică/imunoterapie.
■ Imagistică medicală:
► Compter Tomograf/CT;
► Mamografie, Mamografie cu tomosinteză (2D, 3D);
► Ecografie;
► Tehnologia Rayscape (cu ajutorul inteligenței artificiale, Rayscape revoluționează modul în care sunt evaluate rediografiile toracice și scanările CT pulmonare).
■ Psihologie;
■ Nutriție;
■ Consiliere genetică;
■ Studii clinice;
■ Comisie medicală multidisciplinară dedicată fiecărui caz în parte;
■ Echipamente medicale avansate/tehnologii moderne:
► Camere implantabile – sisteme de tip Port-a-Cath (PAC);
► Sistem de răcire a scalpului PAXMAN;
► Tratamente oncologice preparate în cadrul farmaciei Medisprof cu circuit închis, cu respectarea cu strictețe a reglementărilor internaționale și naționale în vigoare și administrate în condiții de maximă siguranță și confort pentru pacient;
► Fotolii de chimioterapie speciale care îmbină confortul cu funcționalitatea și favorizează relaxarea bolnavilor pe durata ședințelor de chimioterapie.
Fără a dezvolta acum perspectiva radioterapiei și a descrie chinurile generate de cei cu controlul activităților nucleare, e suficient de reținut că toate mizeriile, întârzierile și blocajele pot fi eliminate printr-un efort comun al celor care au acces la anumite pârghii sau uși. Nu e greu de făcut o interpelare în Parlament, iar o intervenție directă pentru un interes public major nu e niciodată trafic de influență. Numai cu prefectul Adrian Niță și Nadia Harpa, șefa CJAS Neamț, nu se face primăvară nici la sfârșitul lunii martie.
Dacă e de ajutor, în sensul sensibilizării, e suficient să vă gândiți că anumiți pacienți vor face doar poze, în loc să beneficieze mai repede de o tehnologie ultramodernă care nu este disponibilă oriunde în România. La Cluj e în varianta DigniCap, la Piatra-Neamț e Paxman.
E vorba de un sistem de răcire a scalpului, care a fost inventat pentru a aduce un plus de confort în viața pacienților oncologici – atât bărbați, cât și femei – care își pierd părul în timpul tratamentului de chimioterapie. Medisprof a decis să ofere această facilitate încă din 2012, în premieră în România și Europa de Est. „Bonetele reci” ale sistemului Paxman Scalp Cooling sunt practice, ușor de utilizat și au o rată de succes impresionantă ca soluție la traumatizanta cădere a părului.
Sâmbăta trecută, le-au vizionat pe poziția „în așteptare” participanții la tururile ghidate organizate de Ziua Porților Deschise. Puțin după ora 12, erau deja strânse două grupuri de câte 20 de oameni. Și au tot venit, au tot venit…
Viorel COSMA