Câți oare își mai amintesc de un tânăr minunat de zăpăcit, lansat decisv într-un spațiu cu adevărat miraculos al artei plastice, pe mâna lui Cornel Agăleanu, la fosta Galerie Vert de lângă Baia Comunală din Piatra-Neamț? Laurențiu „Lenți” Dimișcă intriga de la început prin maniera sa personală de a picta, de a desena. Ceea ce atunci se consuma lejer ca o curiozitate, stârnind și zâmbete pe seama accentelor erotice, a ajuns să dezvolte o marcă identitară care s-a extins peste hotarele României.
Decisivă, ca un punct de inflexiune, rămâne asocierea cu fenomenul artei singulare/brute și Luis Marcel, cel care a conceput Muzeul Artei Brute din Lapalisse, Franța. De bună vreme, Lenți este perceput ca lider al acestei mișcări în țara noastră.
Din păcate, a rămas doar în sarcina apropiaților și a cunoscătorilor să povestească despre un eveniment găzduit de Sala „Constantin Brâncuși” de la Palatul Parlamentului, anume prima ediție a Salonului Internațional Outsider Art, organizat de fundația lui Dimișcă. Se întâmpla în vara anului… 2011.
Cu evocare trimisă mai înainte în linia reprezentării, tot apropiații și cunoscătorii nu uită impactul remarcabil al raidurilor expoziționale personale în două orașe înfrățite cu Piatra-Neamț, la Roanne (Franța) și Lod (Israel). Se întâmpla cu peste 20 de ani în urmă, pe vremea primarului Ion Rotaru. Bun fler a avut să îl promoveze pe „Laurențiu de la munte”, cum era etichetat în caietul program din Franța.
Între timp, cel care se recomandă simplu ca artist în viață a construit propriul spațiu artistic complex la Gura Văii, comuna Girov. Dintr-o ruină de școală pentru clasele I-IV, a asamblat un muzeu-expozție, exapandat și ca un centru de artă populară contemporană, și ca atelier de creație.
Creația se extinde aplicat asupra unui teritoriu prea puțin înțeles de-a lungul anilor, nu atât la poale de Munte Sfânt al Dacilor, cât sub Telegoală. E vorba de terapia prin artă. Trimite la originile artei brute, trimite la șocul pe care mulți l-au avut după o prezentare de clinică oncologică, pe 23 februarie. Nimic nu e întâmplător! Clinica vine de la Cluj, iar pietreanul Dimișcă, născut pe 17 ianuarie 1977, e absolvent al Universității de Arte din Cluj. Acolo, în 2011, a câștigat și doctoratul în arte plastice cu lucrarea „Arta brută. Arta nebuniei”.
Fără strop de nebunie, expoziția „Poveste fără sfârșit” by Dimișcă, dedicată frumuseții feminine și care cuprinde peste 30 lucrări realizate în perioada 2023-2024, în tehnici diferite (acrilic, paint marker pe pânză), vă așteaptă până pe 14 martie la Galeria „Lascăr Vorel” din Piatra-Neamț. E încă o dovadă că, vorba minunatului nostru zăpăcit, putem înțelege arta pentru dragoste și dragostea pentru artă.
Viorel COSMA