Primul pachet de materiale pentru ședința ordinară a Consiliului Județean (CJ) Neamț ținută pe 29 februarie conține 358 de pagini. Există și un supliment de ordine de zi susținut cu alte 607 pagini de documentație. E perfect rezonabil să te întrebi cine dintre aleșii județeni le-a și parcurs? Firește, te poți întreba dacă le-a aprofundat însăși Daniela Soroceanu, secretarul general al județului, în semnătura căreia stă legalitatea actelor administrative.
Din lista de proiecte, am ales pentru astăzi pe cel de la poziția 18 datorită faptului că pornește de la vestita Lege 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general. An de an, aproape devenind o tradiție, au ieșit discuții și nemulțumiri în legătură cu aceste „operațiuni”, indiferent de sectorul de alocare a banilor. Mai încoace, au reținut atenția indignată a publicului manevrele pregătitoare în privința alocărilor pentru sport. Ghidul solicitantului pare făcut dinadins și cu perseverență astfel încât echipa de fotbal Ceahlăul să nu se apropie de bani. Că administrația clubului sportiv nu a urmat toate căile de contestare a hotărârilor este o altă discuție, o altă documentare.
Pe 29 februarie, consilierii județeni au avut în față Proiectul de hotărâre pentru aprobarea Programului privind acordarea finanțărilor nerambursabile pentru proiecte în domeniul social și proiecte în domeniul cultură, valabil pe anul 2024, proiect inițiat de vicepreședintele delegat Ion Asaftei. Documentația începe la pagina 194 și se încheie la 311, cu tot cu referatul de aprobare și rapoartele de specialitate. Pentru social s-au pus la bătaie 300.000 lei, granturile urmând să se încadreze între 10.000 și 50.000 lei (FOTO 1). La cultură figurează 500.000 lei, cu aceleași limite pentru granturi (FOTO 2).
Ghidul solicitantutului pe social, blindat cu modele de declarații, tabele și foi de parcurs, se întinde pe 54 de pagini. Te ia cu amețeli până îl parcurgi. Și, în orice cheie l-ai citi, e imposibil să nu îți atragă atenția o serie consistentă de activități admise la finanțare (FOTO 3).
Sunt activități din portofoliul unor autorități și instituții consacrate, cu bugete considerabile, cu organigrame pe măsură. Sigur, dacă „savanții” reuniți din CJ Neamț ne pot demonstra, de pildă, cum combați traficul de persoane cu un grant între 10.000 și 50.000 lei, îi așteptăm cu o expunere publică justificativă pe măsura talentelor lor.
La cultură, după lecturarea domeniilor/ariilor tematice de încadrare a activităților (FOTO 4), prin raportare la granturi, cu mare, nespus de mare generozitate poți da calificativul de „superficialitate”. Cât privește ghidul, acesta ocupă 56 de pagini.
Aproape neverosimil pentru mulți, lecția de bune practici vine de la Primăria Piatra-Neamț. Au alocat 3.000.000 lei pentru sport de masă și de performanță, plus 500.000 lei la acțiuni ale comunității. Regulamentul lor privind Regimul Finanţărilor Nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activităţi nonprofit de interes local este simplu, clar, ușor de parcurs și are doar 34 de pagini.
Viorel COSMA