Alegerile comasate din 9 iunie 2024 vor avea în Neamț o conotație aparte, mai ales pe zona candidaturilor nominale. Dacă în privința europarlamentarelor lucrurile sunt aproape clare, nu vom avea candidați din județ sau, în cel mai bun caz va exista vreunul, dar nu pe poziții eligibile, vor exista câteva lucruri care trebuie urmărite atent. În privința candidaților pentru postul de președinte al Consiliului Județean există o situație aparte, niciunul dintre candidații cunoscuți până la acest moment nu a mai concurat pentru o asemenea poziție. Daniel Harpa candidează după Ionel Arsene, care a câștigat alegerile, George Lazăr de la PNL vine după Mugur Cozmanciuc, care a obținut un scor bun, mai bun pe persoană fizică decât pe partid, Sorin Lavric de la AUR vine din postura de senator și al treilea om din partid, care obligă. Cine va mai apărea pe parcurs vom vedea, cert este că aceștia vor fi principalii competitori, dacă nu vor apărea evenimente deosebite.
Moștenirea lui Arsene
Din punct de vedere electoral Ionel Arsene a lăsat o moștenire greu de depășit pentru actualul președinte de la PSD. Vorbim aici de șefia CJ, despre o majoritate stabilă, chiar dacă încropită în urma unei alianțe ciudate, la care s-a alăturat și ce a mai rămas din Pro România, 45 de localități cu primari PSD. În lupta pentru șefia județului Arsene a obținut 77.200 de voturi (Tabel 1), adică 41,4 % din totalul celor prezenți la vot, dar doar puțin peste 16% dintre cei înscriși pe listele electorale l-au votat, asta ca să vorbim despre reprezentativitate adevărată. ”Norocul” lui Arsene a venit de la primarii din mediul rural, care, prin implicare sau reținere, au tranșat lucrurile în favoarea lui Arsene. Numărul de alegători din mediul rural, 137.895, a depășit așteptările, iar cel din urban, 63.395, a fost dezamăgitor. De aici și rezultatul final favorabil lui Ionel Arsene, chiar și în condițiile în care cele mai mari aglomerări urbane au ales primari din PNL. Dar cu un număr foarte mic de voturi, ridicol de mic. Spre exemplu, diferența dintre Arsene și Cozmanciuc a fost de 14.507 voturi, iar numărul de voturi obținut de cei doi câștigători de la Piatra Neamț și Roman, Carabelea și Achiriloaie, a fost de doar 13.311 voturi!
Privind retrospectiv, este clar că aici s-au tranșat alegerile pentru CJ. (Tabel 2) Care sunt șansele ca Harpa să-l depășească pe Arsene? Aparent, puține! În realitate, dacă vor participa mai mulți oameni la vot, este posibil. Mai ales că în acest moment doi primari de la PNL, Vasile Pavăl de la Roznov și Ion Rotaru de la Alexandru cel Bun au părăsit barca liberală și ar putea aduce un plus. În Piatra Neamț și Roman PSD are posibilitatea de a aduce mai multe voturi decât în 2020, cu candidații potriviți. La Roman, unde candidează Lucian Micu, este mai mult decât probabil să se întâmple asta.
Lazăr peste Cozmanciuc?
Mugur Cozmanciuc a obținut 61.701 voturi, mai puțin decât a sperat, totuși un scor onorabil în condițiile în care competiția a fost disproporționată din start. Ionel Arsene a dispus de resurse nelimitate, primarii l-au sprijinit, a reușit să provoace non-combatul mai multor primari PNL, care nu s-au spetit să lupte pentru candidatul de la județ, dar și-au securizat poziția de primar. Cum spuneam deja, liberalii au pierdut bătălia pentru că nu și-au valorificat atuul de a avea primari în cele două municipii de județ. Arsene și-a planificat atent mișcările în campanie. Știa că PNL, pe trend clar crescător, va câștiga în campanie dacă va fi votat în municipiile reședință de județ. De aceea a destabilizat fără prea multe eforturi organizațiile municipale liberale. A profitat de problemele de integritate ale lui Dragoș Chitic și ale lui Lucian Micu, i-a încurajat să nu renunțe la candidaturi, ceea ce a creat haos în PNL. Chitic a stat până în ultimul moment cuminte, la cutie, a promis că va susține candidații PNL, după care a anunțat că va candida din partea PMP. Lucian Micu a ajuns chiar candidat, e drept invalidat, și s-a bătut cât a putut pentru ca PSD să obțină cât mai multe voturi la Roman. Fără sprijinul celor doi, voluntar sau nu, dezinteresat sau nu, cu greu ar fi câștigat. În cifre, Cozmanciuc a obținut cu doar 83 de voturi mai puțin decât totalul voturilor primarilor, dar a avut peste 5.252 de voturi mai mult decât votul politic obținut de partid la CJ, cam același număr de voturi cu suma celor obținute în totalitatea consiliilor locale și cu 32.042 mai multe decât voturile liberale la alegerile parlamentare.
Ce se întâmplă astăzi? George Lazăr declară că va câștiga fără probleme județul și se bazează când spune asta pe primarii pe care îi are partidul dar și pe cei noi care vor candida. La Piatra Neamț merge pe mâna lui Andrei Carabelea și speră că pietrenii vor uita inconvenientele din ultima perioadă și-și vor vota primarul în funcție și partidul acestuia. Este de urmărit cum va funcționa acest lucru. La Roman, a fot scos din joben deputatul Laurențiu Leoreanu, fost primar, chemat să se bată cu fostul primar Lucian Micu. Și aici se speră la multe voturi pentru liberali și la un scor bun pentru George Lazăr, care este romașcan. Cu o campanie bună, care să scoată cât mai mulți oameni la vot, se speră în municipii probabil la cel puțin 6-7.000 de voturi în plus față de 2020. În restul orașelor este puțin probabil să se scoată un scor mai bun. Diferența de voturi ar trebui să vină din mediul rural. Dar aici PSD este destul de bine organizat, ca să nu mai vorbim despre asaltul celor de la AUR și SOS, care nu se știe de unde vor ”fura” voturi. Va reuși Lazăr să treacă peste rezultatele lui Cozmanciuc? Este o întrebare la care acum este greu să răspunzi, atât timp cât mișcările primarilor de la un partid la altul sunt încă departe de a se finaliza.
Valentin BĂLĂNESCU