Compania Lucris Serv din Piatra-Neamț este specializată în prestarea de servicii în domeniul instalațiilor electrice încă din anul 1997, consolidându-și expertiza începând cu anul 2000. Compania oferă soluții fiabile și sigure în domeniul iluminatului stradal, arhitectural și festiv, în proiectare, execuție și mentenanță pentru instalații electrice, branșamente electrice, rețele electrice, cu tensiuni între 0,4 și 20kV și posturi de transformare, prize de pământ, paratrăsnet, panouri fotovoltaice, automatizări, servicii de detecție, semnalizare anti-incendiu și închiriază o gamă variată de utilaje. Compania a fost înființată de Gheorghe Cristinel Lungu, actualul manager general, alături de el venind, la scurt timp după obținerea licenței în acest domeniu de activitate, unul dintre fiii săi, Marian Iustin. Pentru a afla mai multe detalii despre evoluția, serviciile și planurile de viitor ale companiei Lucris Serv ne-am adresat directorului de proiecte, Marian Iustin Lungu.
– Cum a luat ființă compania?
Firma a început o dată cu mine, în același an în care m-am născut, 1997, mai exact în luna decembrie a acelui an și a început pe un singur domeniu de activitate, instalații electrice interioare. A început cu doi oameni, tatăl meu și încă un electrician. De la doi oameni atunci, ne-am dezvoltat, treptat, iar acum avem un grup de firme cu 35-40 de angajați și suntem într-o continuă evoluție.
– Care ar fi unul dintre proiectele de referință ale companiei?
Dacă vorbim despre iluminatul public, unul dintre proiectele cu care ne mândrim, pe lângă faptul că noi am implementat rețelele de iluminat public din mai multe sate din zona adiacentă orașului Piatra-Neamț, este iluminatul public al orașului Bicaz, un sistem implementat de noi în colaborare cu ELBI Electric de la Cluj. Ei au fost proiectanți, noi executanții, am realizat un sistem de ultimă generație. Corpurile sunt fiabile, își pot schimba intensitatea, pot fi controlate individual. Acest proiect este un punct de referință în activitatea companiei Lucris Serv. Am lucrat în mare parte, cam în toată zona Moldovei, pe partea de iluminat, dar pe instalații electrice am lucrat în toată țara. Am avut lucrări și la București și la Constanța la panouri fotovoltaice, am montat inclusiv la mare, în stațiunea Venus.
– Ce vă place cel mai mult din domeniile de activitate ale companiei?
Îmi plac toate, dar eu sunt specializat pe panourile fotovoltaice, asta am și studiat și m-am axat pe acest domeniu în principal după ce am terminat studiile. Eu am terminat energetica, dar și cu instalații electrice poți foarte bine să profesezi în domeniu, mai ales dacă faci un master să te specializezi exact pe nișa asta, în principal, important este să fie o facultate care are legătură cu domeniul electric.
– Din punctul de vedere al dotărilor, al echipamentelor ce presupun domeniile acestea? Ce investiții a făcut compania?
Cele mai mari investiții le necesită rețelele electrice și în utilaje și echipamente, deși în privința materialelor necesare și panourile necesită investiții destul de mari. Dar, oricum, pentru rețele electrice ai nevoie și de infrastructură dacă vrei să nu-ți externalizezi serviciul. Adică dacă nu vrei să chemi în continuu macarale, trebuie să-ți iei macara ca să poți să transporți. Macarale, excavatoare, buldoexcavatoare, de toate ai nevoie la rețelele electrice. Acolo ai nevoie de investițiile cam cele mai mari și după aceea depinde ce faci. Dar și în instalații sunt diferite echipamente care ajung să coste destul de mult, anumite mașini, aparate de măsură foarte performante care ajung să coste chiar mai mult decât niște mașini. Depinde cât de specializat vrei să fii pe nișa aceasta. Nu e obligatoriu să le ai, dar e un plus și toate aceste investiții s-au făcut treptat.
– Într-un top al firmelor de profil unde vă situați?
În județul Neamț suntem în top trei, în fiecare an am obținut unul dintre aceste trei locuri: I, II sau III. Depinde și de deciziile care se iau intern și, până la urmă, după perioadă, după timpuri. O criză mondială ne afectează și pe noi ca pe toată lumea, dar în general este profitabil, bineînțeles. Viitorul sună bine, nevoia de curent o să crească. Tendința este spre electrificare, de la mașini până la încălzire, când vorbim de termoficare sunt pompele de căldură mari consumatoare. Și atunci este clar că valorile de consum pe electricitate vor fi din ce în ce mai mari, mai ales că, de la nivel european, există tendința aceasta de a se renunța la tot ceea ce înseamnă gaz și apar tot mai multe mașini electrice pe piață.
– Care este tendința în domeniul panourilor fotovoltaice?
Trendul este unul ascendent, cererea este din ce în ce mai mare, mai ales că se vor putea accesa tot mai multe programe de finanțare cu fonduri europene. La nivel casnic, ca să fie eficiente panourile, să investești, să-ți convină să investești din banii tăi, fără să primești o finanțare dintr-o sursă externă, e puțin mai dificil. Trebuie să-ți schimbi, cumva, modul de viață, pentru că noi suntem la serviciu în timpul zilei, fix atunci când produc panourile, noi atunci n-avem consum acasă. Injectăm în rețea, consumăm noaptea să facem o compensare. Dar asta nu poate să meargă la nesfârșit, mai ales dacă își pune toată lumea panouri, pentru că apar dezechilibre în rețea foarte mari. Deja sunt, vorbim de rețele dezechilibrate, cu tensiuni foarte mari. Și atunci normal că nu prea îți convine. Compensarea pe care o propune statul e destul de mică. Și atunci, automat, dacă nu primești o sursă de finanțare, nu îți convine să investești bani, pentru că îi recuperezi greu. În schimb, fabricile sau gaterele, în general firmele care au un consum mare exact în timpul zilei și noaptea ori nu lucrează, ori au un consum mic, măcar pe timpul zilei, își scot consumul. De fapt în mediul rezidențial, investiția nu e așa rentabilă, așa cum este pentru mediul industrial. În rezidențial tu nu poți să vinzi energie. Ca să fii vânzător trebuie să iei niște licențe și, de obicei, nu se vinde direct. Energia se vinde la bursă.
– Dar ce ar trebui pentru ca panourile solare să devină rentabile și pentru consumatorul casnic?
Dacă vorbim de tehnologia viitorului în mediul casnic ar trebui să investim în niște electrocasnice destul de inteligente, mașini de spălat sau altfel de aparatură performantă, pe care putem să o programăm să funcționeze în timpul zilei. Totuși, în mediul rezidențial, cel mai mare consum este pe pompele de căldură. Cine are pompe de căldură își pune panouri fotovoltaice, dar aici depinde foarte mult și de calitatea casei, dacă este bine izolată. Dacă investești mult de la început în casă și în pompă și în panouri și le pui de o anumită calitate, nu trebuie să fie neapărat cele mai bune, de o calitate cel puțin medie, atunci da, ai un randament. Atunci, în timp, devine rentabil. Dacă nu este izolată bine casa, nu este etanșă și ai pierderi, nu faci nimic, pierzi bani. Domeniile acestea, partea de încălzire prin pompe de căldură, panourile fotovoltaice și partea de construcții, de termoizolare se leagă foarte mult unul de altul. Dar, dacă o să avanseze tehnologiile în domeniul acumulatorilor și poți să incorporezi energia produsă în timpul zilei în astfel de acumulatori performanți și să o consumi în a doua parte a zilei și noaptea, da, așa ar putea deveni mai rentabilă pentru consumatorul casnic, pentru mediul rezidențial. E vorba de investiție mare, iar pompa de căldură consumă mult și poate scurta mult durata de viață, mă refer la ceea ce există acum, acești acumulatori pe bază de litiu. De aceea avem nevoie de o evoluție în tehnologia acumulatorilor, să putem descărca mai mult și să fie mai accesibili ca preț în primul rând. Așa s-ar putea rezolva problemele și la nivel industrial. Sunt soluții de stocare la nivel industrial, dar, la fel, costurile momentan sunt exorbitante. Nu-și permit decât marii investitori să facă investițiile acestea.
– Cât de mult merg firmele pe panouri fotovoltaice?
Pe panouri fotovoltaice nu prea sunt instituții care să reglementeze. Ar fi ANRE-ul, dar care nu are nimic concret legat de partea aceasta de panouri. Adică, teoretic, tu ar trebui să ai firma autorizată ANRE și să demonstrezi că știi până la urmă să lucrezi cu instalații electrice, că ai personal calificat în acest domeniu. În general, cam asta este problema cu mult firme. Îi interesează să monteze panouri, să fie subcontractați și de asta nici nu îi interesează mentenanța. Când nu ai ANRE, nu poți să faci dosar de prosumator (să produci energie din surse regenerabile și să încarci restul de energie care-ți rămâne din consumul propiu, în rețeaua națională – n.r.). Ceea ce nu înțelege lumea este tocmai partea de mentenanță, care este absolut necesară într-o firmă care-și montează panouri solare. Pentru că panourile sunt montate pe acoperiș, celulele se încălzesc, mufele din conexiunea dintre ele se mai pot topi. Practic, ar trebui să aibă angajați care să se ocupe măcar la 3-6 luni de partea de întreținere sau să aibă contract cu o firmă de specialitate care să realizeze mentenanța. Și să vină la 6 luni, să demonteze panoul, să verifice, să înlocuiască mufe și așa mai departe. Altfel, este posibil să se topească și de acolo apare un contact imperfect care generează incendii. Și nu pentru că nu au fost montate corect, ci pentru că nu s-a făcut mentenanță.– Unde v-ați propus să ajungeți cu extinderea firmei?
Avem planuri de extindere, firește. Numai că noi nu lucrăm cu linii de credit și asta înseamnă că ritmul nostru este ceva mai lent. Dar, știți cum se spune: încet, dar sigur! Target-ul nostru ar fi în special pe partea de proiectare. Ideea este că forța de muncă din România în domeniul acesta, nu prea mai este. Nu mai găsești oameni pregătiți în domeniu, tineretul preferă să se îndrepte mai mult către IT decât către partea aceasta de proiectare. Și atunci întâmpinăm probleme, dar avem stabilit acest target să fim recunoscuți pe proiectare, în viitorul mai mult sau mai puțin apropiat. Acum facem mai mult execuție decât proiectare. Vrem să schimbăm asta! Un proiectant învață și se formează în ani de zile, nu face doar un training de o lună, două, trei, e ceva de durată. Și după aceea să plece în altă parte, nu prea îți convine. Mai așteptăm, să vedem, poate o să apară inteligența artificială și în proiectare. Sunt niște softuri, de fapt acesta este trendul: noi oamenii, doar să introducem niște date, niște parametri și după aia calculatoarele să continue munca pe partea de proiectare la instalații și rețele electrice. La panouri deja există niște softuri pe care le și folosim. Și partea de automatizări se leagă între ele, mai este mult de făcut pe partea de automatizări industriale. Dacă vorbim despre smart home încă nu este accesibil pentru oricine. Ideea este, dacă-ți faci o casă nouă, trebuie să te gândești de la început dacă vrei automatizări, pentru că îți crește prețul cam cu 10%. La nivel casnic, poți folosi totul prin wireless, pui niște gateway-uri, iar asta poate să facă cam oricine, nu mai e nevoie să chemi o firmă specializată.
– Pe domeniul securității și al sistemelor de alarmare la incendiu cum stau lucrurile?
Pe partea de securitate la incendiu, viitorul tinde spre a-ți pune peste tot instalații de semnalizare. Ați văzut ce s-a întâmplat și la Ferma Dacilor și acum se fac mult mai des controalele, n-ar trebui să facă rabat. Investitorii mari, da, folosesc astfel de sisteme, mall-urile, marile rețele de retail sau orice alte clădiri mari de birouri, toți folosesc. Problema se pune la majoritatea pensiunilor și hotelurilor mai micuțe, care nici nu au obligația aceasta. Au anumite obligații din punct de vedere al securității la incendiu, da, dar n-au obligația să aibă sisteme centralizate, cu centrală. Dar, măcar să pună un senzor local, care poate să fie și pe baterii, să îl avertizeze. E un minim și ei sunt obligați să pună, dar majoritatea nu îl pun. Sperăm că de acum încolo o să se schimbe lucrurile pentru că e important, vorbim de viața oamenilor până la urmă.
– La case, oamenii cer astfel de lucruri ce țin de securitatea la incendiu?
Nu, doar investitorii privați. Am avut chiar un investitor care a făcut o clinică de radiologie, doar RMN, CT, RX și, dânsul, neavând suprafața foarte mare într-una din locații, pentru că are mai multe locații în mai multe zone în țară, nici măcar nu era obligat să pună. Dar, a vrut să o facă, chiar dacă ISU nu-l obliga, pentru că a conștientizat că are nevoie, măcar pentru echipament. Avea acolo un RMN care era aproape 1.000.000 euro și un CT la fel foarte scump și te gândești că vrei să-ți protejezi investițiile și că este vorba și de a proteja viața oamenilor. Ori, viața omului, măcar în teorie, n-ar trebui să aibă preț. Sunt investiții pe care, iarăși, este bine să le faci de la început, să nu faci rabat la calitate, pentru că după aceea ca să ai acces la el trebuie să spargi altceva ca să pui un cablu, dacă n-ai vrut să pui la timp și, după aceea, vezi că de fapt trebuie să schimbi mult mai multe lucruri.
– Mai aveți timp pentru pasiuni? Ce faceți în timpul liber, cum vă relaxați?
Joc fotbal și tenis, am făcut sport de tânăr. Am reluat recent antrenamentele de tenis și îmi place mult să călătoresc. Iar, la fotbal, în ultimul timp, îmi place și să urmăresc partidele mai importante, nu doar să joc.
A consemnat Angela CROITORU