Seara zilei de vineri, 22 martie, a fost marcată în Neamț de explozia de la CHE Stejaru. Întâi a venit o informare transmisă de ISU, preluată rapid de presa locală. Se zicea că la ora 18:09 pompierii au fost anunțați de eveniment și că „au fost alocate forțe și mijloace de intervenție de la Detașamentul de pompieri Piatra-Neamț (trei autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD TIM)” la locul solicitării. Înainte de ora 20:00, am avut și un comunicat operativ, unul decent, din partea prefectului Adrian Niță, care sublinia că situația este sub control și nu sunt motive de panică. În termeni ușor de înțeles de oricine, spunea că a fost vorba de o defecțiune la un întreruptor (i se mai spune și întrerupător – n.a.) de 110 kV, urmată de o explozie. Un electrician ar fi avut nevoie de îngrijiri medicale, fiind transportat la UPU de la SJU Piatra-Neamț, iar avaria s-a rostogolit în rețeaua de distribuție a energiei electrice. S-a reținut că la ora 18:43 toți consumatorii aferenți stațiilor de transformare afectate erau realimentați.
Neoficial, se aflase că în timpul unei manevre – nu al unui incident! – „un pol la un întreruptor al HA3 a rămas conectat și a explodat”. HA3 înseamnă hidroagregatul nr. 3. Tot neoficial, la ora 20.21 se lucra la lichidarea avariei. Lichidarea avariei din centrală nu are legătură cu realimentarea consumatorilor, aceasta putând fi asigurată independent de liniile care pleacă de la Stejaru.
A urmat așteptarea. Pentru că este cunoscută politica proastă a celor de la Hidroelectrica de a nu da informații oficiale decât prin comunicatorii de la București, deși la SH Bistrița sunt destui oameni care au vorbele la ei și se pricep să comunice clar și eficient. Fiind și vineri seară, speranțele erau minime, mai ales că directoratul nu mai e condus de Bogdan Nicolae Badea, care avea bunul obicei să răspundă din când în când la mesaje.
Și a intervenit Romică Grigoriu, inginerul-șef al uzinei de la Stejaru, lovit de pofta unei exclusivități de presă. Vorbea ceva despre o bubuitură și un întreruptor rămas conectat pe o fază, despre deconectarea mașinii, a stației, a liniilor de distribuție. Zicea că se mai întâmplă, n-a fost niciun incendiu, nimic deosebit, după care a reluat că astfel de avarii, nu majore, s-au mai întâmplat, se rezolvă.
Dacă deconectarea stației de plecare din centrală nu e o avarie majoră, înseamnă că trăim în lumi diferite și cineva ne ia de proști. Iar dacă se referea strict la refuzul de deconectare al întreruptorului pe o fază, trebuia s-o spună clar. Plus că, dacă astfel de avarii s-au mai întâmplat, devine interesant de raportat cât de des și când a fost ultima oară.
E un bun moment acum pentru o subliniere, căci CHE „Dimitrie Leonida” nu-i o oarece centrală, chit că e Bătrâna Doamnă a Hidroelectrica. Ce urmează, ca să nu fie discuții, e copiat de pe site-ul oficial al companiei: „Ca urmare a îmbunătățirilor aduse și a testelor de calificare, centrala a fost selectată pentru furnizarea de servicii de sistem: reglaj secundar de frecvență-putere, asigurarea rezervei terțiare rapide de putere activă, asigurarea restaurării Sistemului Energetic Național în cazul unor avarii extinse sau căderii totale a sistemului”. Fără a intra în explicarea a ce înseamnă reglajul frecvență-putere și rezerva terțiară, e limpede că vorbim despre siguranța SEN și a țării. Deloc în paranteză fie spus, un avocat, nimeni altul decât Remus Borza, cel care a coordonat salvarea companiei prin insolvența cu repetiție din urmă cu mulți-mulți ani, știa la perfecție explicațiile. Pe stil nou, este întemeiată curiozitatea de-a descoperi dacă actualul președinte de directorat, Karoly Borbely, cunoaște aceste „socoteli”.
Într-un târziu, în noapte, a apărut și comunicatul companiei, asumat de biroul de presă, scris la mișto, fără diacritice. Merită reluat în integralitatea sa:
„Astazi, 22.03.2024, in jurul orelor 17.45, a avut loc o avarie, urmata de o explozie, la un intrerupator de 110kV apartinand Hidrocentralei Stejaru.
Incidentul a avut loc pe fondul unei manevre normale de oprire cu descarcare de sarcina a hidroagregatului (HA) nr. 3 (20 MW). Astfel, la deconectarea intreruptorului de 110 kV – HA3, polul aferent fazei T a ramas nedeconect, personalul executand manevrele de interventie specifice pentru astfel de cazuri. Interventia a fost urmata de o explozie a camerei de stingere a polului fazei T, urmata de declansarea grupurilor HA4 si HA2, incarcate la 20 MW fiecare, precum si a HA6, incarcat la 52 MW.
Salariatii companiei au actionat conform procedurilor interne de urgenta pentru astfel de incidente. Suplimentar, a fost solicitata interventia autoritatilor competente, respectiv a Detasamentului de pompieri Piatra-Neamt, care a trimis la fata locului trei autospeciale de stingere si o ambulanta SMURD.
O persoana a necesitat ingrijiri medicale, fiind afectata de suflul exploziei. Aceasta a fost preluata in stare constienta de catre echipajul SMURD si transportata la Unitatea de Primiri Urgente din Piatra-Neamt pentru evaluare si tratament, si se afla in afara oricarui pericol.
Un echipaj al serviciului de interventie a ramas la locul evenimentului pentru a asigura zona si pentru a monitoriza situatia in continuare. Hidroelectrica a initiat de urgenta masurile necesare pentru remedierea defectiunilor cauzate de acest incident si pentru a restabili operatiunile normale.
Siguranta angajatilor, a comunitatii si a mediului inconjurator ramane prioritatea noastra principala. Hidroelectrica colaboreaza strans cu autoritatile si va informa publicul cu privire la orice evolutii ulterioare legate de acest incident.
Incidentul nu are implicatii asupra sigurantei in functionare a Sistemului Energetic National. Energia neprodusa de la momentul incidentului a fost compensata prin incarcarea suplimentara a CHE Lotru”.
Așadar, a fost vorba de manevra de oprire a unui grup. Este o operațiune pe care nu o comandă niciun dispecer de tură de capul lui, iar amănuntele necesare lipsesc. Mai departe, comunicatul e o dovadă de nesimțire crasă.
Menționarea fazei T nu spune nimic fără a preciza că e vorba de 3 faze, celelalte două fiind cunoscute ca R și S. Exprimarea cu polul rămas nedeconectat e o figură de stil fiindcă de fapt s-a înregistrat un refuz de deconectare. Interesant de aflat devine ce manevre specifice s-au efectuat de s-a ajuns la explozie. Fiindcă dacă reținem numai refuzul de declanșare, atunci te întrebi cum e cu funcția DRRI, ceea ce în traducere vine Declanșarea de rezervă la refuz de întreruptor. Pe scurt, după un anumit timp, această funcție comandă izolarea defectului astfel încât acesta să nu fie alimentat din aval, în cazul de față.
Cât privește camera de stingere cu explozia, altă belea. Ce fel de cameră de stingere o fi aia, ce se stinge acolo?… Acolo se stinge arcul electric. Iar camerele de stingere ale acestor foarte importante aparate electrice de comutație sunt de 3 feluri
■ întreruptoare cu stingerea arcului electric în mediu lichid: ulei mineral sau apă;
■ întreruptoare cu stingerea arcului electric în mediu gazos: aer sau hexaflorura de sulf (SF6);
■ întreruptoare cu stingerea arcului electric în vid.
Nu sunt simple amănunte. Aceste date conduc la conturarea avariei, una ce a dus imediat la deconectarea a încă 3 hidroagregate. Oare de când nu s-a mai întîmplat o asemenea avarie? Un răspuns oficial n-a apărut nici până luni dimineață. Curios, peste posibila scuză aiuritoare cu sfârșitul de săptămână, nu am înregistrat vreo urmă de preocupare din partea ministrului cu rădăcini pietrene de la Energie (Sebastian Burduja).
Din comunicat mai aflăm că avaria nu a fost o dramă în SEN și că s-a încărcat suplimentar CHE Lotru. Probabil e vorba de Lotru-Ciunget. Numai că era obligatoriu să ni se mai spună ceva, anume ce putere furniza CHE Stejaru în momentul avariei și câte grupuri erau în funcțiune. Nu de alta, dar era oră de seară, când se stă prost cu rezerva de putere în sistem. În plus, mai avem și noi cu cine ne consulta, de unde să cerem o a doua, a treia opinie.
Interesantă este și intervenția masivă a pompierilor. Se vorbește de un apel făcut la numărul de urgență. De unde a venit apelul? Din sat, de la un trecător? Sau din centrală? Personalul centralei sigur nu-și vedea capul de treabă cu gestionarea și lichidarea avariei. Iar dacă se suna din centrală, din nou cu siguranță, s-ar fi dat și detaliile necesare, cel mai important fiind că nu s-a produs un incendiu. Evident, nu are rost să întrebăm dacă autospecialele de stingere erau cu apă ori cu spumă și de ce nu s-a trimis o ambulanță cu medic de la Serviciul de Ambulanță.
Desigur, nu este exclus ca până la ora publicării acestui articol să apară oarece lămuriri. Doar că tot ce este scris aici rămâne în picioare și justifică titlul.
Pentru te miri ce drogat la volan sau o tamponare banală cu protagoniști din spațiul VIP suntem tocați cu breaking news la TV de binecuvântăm cu mare recunoștință una dintre cele mai mari invenții ale secolului trecut, respectiv telecomanda televizorului. Însă, pentru o avarie într-o centrală critică din SEN, în special pe fondul halului de comunicare din partea Hidroelectrica, abia s-au suflat câteva microștiri. Natural, e imposibil să nu te gândești că avem de-a face cu o extindere a consemnului tăcerii instituit la nivel național în legătură cu jaful de retehnologizare de la CHE Stejaru, cel cunoscut măcar de cititorii noștri.
Viorel COSMA