Comuna Cordun este într-o dezvoltare continuă, iar în timp s-au realizat lucrări mari, de amploare, astfel încât la acest moment condițiile de trai ale locuitorilor sunt comparabile cu cele ale cetățenilor din oraș, poate chiar în unele domenii acestea întrec unele municipii. Aflat la conducerea Primăriei Cordun, Adrian Ciobanu a realizat obiective importante în ultimul mandat din cele două pe care le are la activ până în acest moment. Vorbim de investiții în principiu axate pe infrastructura de apă, canal și rutier, dar și dezvoltarea infrastructurii școlare, investiții în dezvoltarea activităților culturale la nivel local, în dezvoltarea activităților sportive.
10 milioane de lei investiție în alimentarea cu apă și canal
Un punct important pe agenda primarului de Cordun este unul de care toți localnicii au fost interesați, apă și canal. „În zona de infrastructură de apă și canal cred că am implementat acum, la ora actuală, în jur de 9 proiecte de investiții. Cumulat, acestea depășesc 10 milioane de euro. Acum pentru comunitățile cele mai importante și cele mai mari ale comunei Cordun, adică pentru satele Cordun și Pildești, reușesc să mă apropii de un procent de 98% cu gospodării branșate la rețeaua de apă și rețeaua de canal. A fost greu pentru că au fost mai multe proiecte, în funcție de posibilitățile de finanțare pe care am putut să le accesez. Practic în ultimii 6 ani am muncit la apă și canal și rezultatele se văd. Am avut finanțări din PNDL 2, am avut finanțări dintr-un credit, au fost și din bugetul local, am avut și prin programul Anghel Saligny. Totuși cele mai importante sunt prin cele două programe, PNDL 2 și PNI Anghel Saligny, și un credit de aproximativ 4 milioane de euro pe zona de infrastructură de apă și canal. Total, am ajuns la investiții de 10 milioane de euro în zona asta și acoperirea de 98% este bună din punctul meu de vedere pentru aceste două comunități”, a declarat Adrian Ciobanu, primarul comunei Cordun.
Pentru un alt proiect, tot pe apă și canal, de această dată pentru localitatea Simionești, se caută încă soluții. „De vreo 3-4 ani muncesc să obțin o finanțare pentru a implementa proiectul de apă și canal și la nivelul localității Simionești, acesta fiind cel mai mic sat component al comunei, cu aproximativ 700 de locuitori. Nu am reușit să obțin finanțarea pe care mi-am dorit-o nici prin Programul Național de Redresare și Reziliență în cursul anului trecut, dar nici prin Agenția Fondului din Mediu. În urmă cu puțin timp a fost o sesiune de finanțare a proiectelor de apă și canal, și am pierdut la 6 secunde. Fondul de Mediu are un principiu, și bun și nu prea bun din punctul meu de vedere. Adică principiul lor este primul venit, primul servit. Se poate întâmpla să fie într-un minut și 50 de secunde sau în două minute. Am încărcat toate documentele, mă pregătisem foarte bine pentru acest proiect care viza implementarea investițiilor de apă și canal la nivelul satului Simionești, cu toate avizele, pot să dau autorizația mâine dimineață. Am muncit foarte multă în ultimul an, dar se pare că pentru 6 secunde am pierdut. 6 secunde au făcut diferența. Atât de puțin, dar atât de mult. Așteptăm să vedem, pentru că sunt indicii că vor fi noi programe de finanțare în zona asta și cred că în următoarea perioadă va trebui să mă concentrez 100% pe aceste investiții pentru comunitate. Visul meu personal este de a finaliza obiectivele de investiții apă, canal și drumuri la nivelul comunității”, a punctat primarul de Cordun.
Concret, în localitățile Cordun și Pildești este acum în derulare un proiect similar, iar în următoarea perioadă acestea se vor încheia, astfel că în cele două comunități cu aproximativ 7.500 de oameni, gradul de acoperire ajunge la 98%. „Dacă în alte comunități nu există un apetit extraordinar pentru branșarea la rețeaua de apă și canal, la noi există unul chiar destul de mare. Asta deoarece comuna Cordun este o zonă dezvoltată din punctul meu de vedere. Sunt aici oameni cu potențial financiar bunicel și cu posibilități mai mari față de alte localități, oameni care sunt deschiși către aceste investiții care au ca rol creșterea nivelului de trai la nivelul fiecărei gospodării”, spune Adrian Ciobanu.
Investiții în infrastructura rutieră
Deoarece comuna Cordun este de ani de zile alimentată cu gaze naturale, administrația publică locală a direcționat în ultima perioadă eforturile pe partea de infrastructură rutieră. „La acest capitol pot spune că în primul mandat am modernizat 32 de kilometri de străzi și drumuri de pe raza comunei. Acum avem în lucru câteva proiecte importante de modernizări de drumuri. Este vorba de modernizarea străzilor care sunt pietruite și a fundăturilor, aproximativ 11 kilometri, pentru a ajunge la o acoperire de 98-99% cu străzi modernizate la nivelul comunei Cordun. La momentul actual proiectul care vizează modernizarea tuturor străzilor din comuna Cordun este în lucru, în fază de proiect tehnic. Ca și finanțare mă gândesc să încep cu resurse din bugetul local, să îl derulez multianual, astfel încât încet-încet, pas cu pas să finalizăm acest obiectiv. Iar dacă pe parcurs vor apărea oportunități de finanțare, putem să mergem și cu un proiect început și să solicităm diferența de finanțare a lucrării pentru a duce la bun sfârșit modernizarea tuturor străzilor de pe raza comunei. Dar sunt optimist și consider că evoluția economică va fi una benefică la nivelul comunei și atunci bugetul local se va consolida în anii următori și voi avea posibilitatea să implementez și acest proiect care să asigure decență pentru toți locuitorii din comuna Cordun”, spune primarul Ciobanu.
La acest moment este în licitație publică finalizarea variantei ocolitoare a satului Cordun. Administrația publică locală intenționează refacerea și modernizarea zonei centrală a comunei, de la limita cu municipiul Roman până în zona centrală a satului Pildești. „Este un proiect de aproximativ 11 kilometri care vizează modernizarea zonei centrale. Este licitat de circa doi ani, dar am temporizat. De fapt, nici nu am dat ordin de începere a lucrărilor, nici măcar nu am început lucrările în zona respectivă. Asta deoarece pe raza satului Cordun am mai făcut câteva intervenții la rețeaua de apă și canal și atunci nu am vrut să dau drumul la modernizare, ca ulterior să vin să stric pentru că tot ce se făcea, tot ceea ce se întâmpla, din punctul meu de vedere, era ca și o bătaie de joc la adresa banilor publici pe care eu îi gestionam. Și nu am vrut să fac lucrurile astea până nu finalizez apa și canalul pe zona centrală a satului Cordun. Acum este pe sfârșite și mai sunt de montat doar câteva cămine. Practic am culoar liber pentru derularea proiectului de modernizare a zonei centrale”, a adăugat Adrian Ciobanu.
În zona centrală a satului Simionești nu vor începe lucrările, cel puțin deocamdată și pentru un motiv foarte bine întemeiat. „Nu vreau să încep acest proiect până nu fac totul ca la carte, în sensul în care să fac în ordine cronologică, să vin cu apa, canalul apoi să modernizez zona centrală. Între satul Simionești și satul Pildești, pe DC 51, acolo am temporizat. Nu am început lucrările, întrucât în zona respectivă există un nod rutier la autostrada A7 și va fi o descărcare pe raza comunei Cordun. Astfel o parte din drumul comunal va fi modificat de către amplasarea nodului rutier, drept pentru care nu am început lucrările nici în acea zonă. Sper ca în perioada următoare să am posibilitatea să mă sincronizez și cu celelalte investiții care se derulează pe raza comunei și cred că în 2-3 ani vom așeza toată infrastructura rutieră la nivelul comunei, odată cu finalizarea lucrărilor la autostrada A7. La încheierea autostrăzii și la nodul rutier pe care îl avem în comună, îmi doresc să facem „un tot” cu investițiile care se dezvoltă de către Guvernul României la nivel național și cu investiții locale și poate și cu sprijinul Consiliul Județean pe viitor”, a mai adăugat primarul Ciobanu.
Investiții în sistemul de învățământ
În ultimii ani la nivelul infrastructurii școlare s-au făcut investiții importante care se cifrează la aproximativ 2 milioane de euro, bani din bugetul local al Primăriei Cordun. „Acum avem un proiect prin Programul Național de Redresare și Reziliență, care vizează achiziționare de mobilier și dotarea laboratoarelor la nivelul școlilor. Este în achiziție publică, dar se pare că nu a venit nici un ofertant. Și atunci, din nou trebuie să reluăm achiziția publică. Însă, la școli am refăcut tot ceea ce înseamnă fațade, împrejmuiri la aproximativ trei unități și am construit o sală de sport. Practic în comună este o singură școală, care are titulatura juridică Școala Generală nr. 1 sat Pildești. Dar sunt mai multe unități. Două corpuri A și B în Pildești, plus sala de sport, corpul C în zona centrală a satului, plus o unitate la Simionești, dar acolo nu mai sunt copii. La nivelul satului Cordun avem corpul principal, plus un alt corp unde funcționează grădinița cu program prelungit. La o parte din aceste obiective am avut lucrări importante de modernizare interioară pentru că din nou, am considerat că este normal să lucrez cronologic. Am modernizat interiorul și am dotat toate unitățile de învățământ cu mobilier nou. Am construit băi în interiorul fiecărui corp de școală. Mai apoi am refăcut fațadele și împrejmuirile. Recent, în urmă cu câteva luni am finalizat lucrările la sala și terenul de sport”, a declarat Adrian Ciobanu, primarul de Cordun.
Practic clădirea sălii de sport era finalizată de ceva vreme, apoi au urmat dotările. Este de la sine înțeles că acum copiii, profesorii, cât și părinții sunt mulțumiți de condițiile decente care există la nivelul școlilor. Începând din acest an comuna Cordun a intrat în programul național „Masă sănătoasă” și după finalizarea vacanței din perioada sărbătorilor pascale, elevii vor primi pachetele alimentare prevăzute în proiect. „Urmează ca pe parcurs să mă organizez cu spații mai complexe la nivelul școlilor pentru ca efectiv elevii să servească o masă caldă și sănătoasă cât sunt la școală. Nu am putut oferi masa caldă, deoarece la acest moment nu sunt săli de mese în unitățile școlare și nu poți servi felul I și felul II în clasă. Vreau să amenajez săli de mese, pentru că acum există doar la nivelul grădiniței cu program prelungit. Am posibilitatea și la Pildești, acolo într-o clădire învecinată, dar trebuie să caut soluții ca în momentul în care derulez acest proiect să fie integral cu masă caldă și sănătoasă, dar și cu locuri special amenajate pentru servit masa în unitățile de învățământ”, a mai adăugat Adrian Ciobanu.
Proiect de 3 milioane de euro
Printr-un proiect cu o finanțare importantă va fi modernizat drumul județean și, pentru că majoritatea localnicilor folosesc ca mijloc de transport bicicleta, va fi amenajată o pistă specială pentru acești participanți la trafic. „M-aș bucura să am sprijinul Consiliul Județean, măcar să modernizez zona centrală a satelor Cordun și Simionești, pentru că tocmai am luat în administrare DJ 207 B. Sunt convins și am încredere că o să reușesc în perioada imediat următoare să schimb fața zonei centrale a satului Cordun. Am obținut o finanțare importantă, care vizează modernizare infrastructurii rutiere la nivelul comunei. Am semnat contractul în luna martie, care vizează construirea de 9,7 km de piste pentru bicicliști. Un proiect amplu, de aproximativ 3 milioane de euro. Este un proiect pe care l-am început în toamna anului 2022, l-am continuat în 2023 cu studiu fezabilitate și a vizei pentru obținerea autorizației de construire. Am semnat contractul de finanțare în luna martie a anului 2024. Deja la ora actuală lucrăm la proiectul tehnic și sper ca în cursul lunii mai se primesc proiectul tehnic și ulterior să terminăm procedurile de achiziție publică pe această investiție importantă pentru comună”, a declarat primarul Ciobanu.
Investiția nu are ca obiectiv doar construcția pistelor pentru bicicliști ci înseamnă cu mult mai mult. „Practic este un proiect complex, de sistematizare urbană, care vizează inclusiv preluarea apelor pluviale, iluminatul stradal și al acestor piste, semnalizare rutieră, parcări pentru biciclete. Mai sunt incluse realizarea de spații verzi, gazon, refaceri de trotuare, pietonal. Este proiectul meu de suflet, este proiectul la care eu visez în perioada aceasta și vreau să-l implementez cât mai rapid. Conform contractului, perioada este destul de scurtă, 18 luni de la prima solicitare de plată. Dacă încep lucrările în toamna acestui an, am 18 luni, dar eu nu-mi doresc să-l finalizez într-un an și jumătate, ci vreau să-l termin în câteva luni pentru a nu crea un deranj, un disconfort mare la nivelul comunității. Dar, dat fiind faptul că este unul complex, nu pot să mă pronunț acum asupra termenului de implementare”, mai spune primarul Ciobanu.
Administrația publică locală a realizat și varianta ocolitoare a satului Cordun și în zona satului Simionești, astfel încât să se dezvolte o zonă economică și industrială la nivelul comunității. „Posibilitatea racordării acestui variante de ocolire a satelor Cordun și Simionești direct la nodul rutier care va fi conectat la autostrada A7 este un lucru benefic pentru comunitate. Avem posibilitatea să dezvoltăm o zonă economică cu acces direct în autostradă, la distanțe foarte mici, în sensul în care într-un kilometru sau doi, de pe raza comunei intri în autostrada A7. Sper să ajungă și autostrada și să se și finalizeze, pentru că pentru prima oară în ultimii 35 de ani, Guvernul României se gândește și la Moldova. Și sper să nu îi fie lui Marcel Ciolacu rușine că este moldovean”, a mai punctat primarul de Cordun.
În ultimii ani, în comuna Cordun s-au construit parcuri și locuri de relaxare, investiții realizate din buget propriu. Nu trebuie neglijat iluminat ornamental la clădirile și instituțiile publice, acestea fiind acum vizibile și pe timp de noapte. „Pentru că am considerat că este importantă și această investiție dă bine și la nivelul comunei, dar creează și siguranță pentru bunurile aflate pe domeniul public, acum câțiva ani am implementat un sistem de monitorizare video, foarte performant, o investiție realizată tot cu resurse din bugetul local. Acum avem în derulare un proiect important pentru finalizarea sistemului de monitorizare integrală la nivelul comunei. Așa cum am spus că vom construi rețele de utilități pentru 98-99% din cetățenii comunei, la fel și acum. La ora actuală, pe fonduri europene din Programul Național de Redresare și Reziliență, vom dezvolta monitorizarea video în comuna Cordun pe 99% din străzile și fundăturile comunităților componente. Proiectul este în fază de studiu de fezabilitate. Am semnat contractul de finanțare încă din ianuarie 2023, dar dat fiind faptul că am avut lucrări mai importante, am încercat să le prioritizez. Acum acest obiectiv de investiții a devenit o prioritate. M-am întâlnit săptămâna trecută cu un proiectant din București, urmează ca săptămâna asta, cel târziu săptămâna viitoare, să semnăm contractul de întocmire a studiului de fezabilitate și proiectului tehnic, pentru ca ulterior să scoatem în achiziție publică. Investiția este mai amplă și vizează și construirea de semafoare la nivelul zonelor centrale de pe raza comunei Cordun”, spun Adrian Ciobanu.
Practic este vorba de o investiție care vizează siguranța cetățeanului, atât siguranța la securitate fizică, cât și siguranța la nivel rutier din comuna Cordun.
Cultură și sport
Printre obiectivele importante ale primarului de Cordun se numără dezvoltarea, promovarea și finanțarea activităților culturale și a celor cu caracter sportiv pentru cei mai mici locuitori, dar nu numai. Elevii, indiferent de vârstă pot participa la programe din cele mai diverse.
„Aș începe cu activitățile culturale. Aici avem foarte multe și copiii pot face teatru, dansuri, dar pot studia și diverse instrumente muzicale, fiecare după aptitudini: chitară sau vioară. Dar nu este doar atât și cei mici pot participa și pot afla cum se acordă primul ajutor în diverse situații. Cine dorește poate merge la cinema, pentru că avem unul modern, la cele mai înalte standarde. Facem foarte multe lucruri pentru copii, pentru ca aceștia să nu simtă diferențe între faptul că locuiesc în mediul rural și nu în orașe mari cu pretenții ridicate. Adică pretențiile încet, încet, încep să fie mult mai mari la noi, deși suntem în mediul rural. Sunt lucruri importante pe care le-am făcut în ultimii ani pentru copiii din comunitate. Eu pot să rivalizez cu condițiile pe care un copil le are în orașe mari. Ideea este că o parte din aceste activități pe care noi le susținem, le finanțăm de la bugetul local. Vreau să spun că mare parte a activităților culturale sunt gratuite pentru copii. Dansurile sunt plătite de la bugetul local. Avem un ansamblu de dansuri la nivel local și facem dansuri și în satul Cordun și în satul Pildești. Copiii practică dansul, le place, se bucură și fac performanță”, punctează Adrian Ciobanu.
Pe partea de teatru a fost în derulare un proiect important, „Teatrul la țară”, scopul principal fiind să le deschidă celor mici apetitul pentru cinematografie. „În urmă cu aproximativ trei săptămâni copiii au participat la un concurs în județul Iași, la Pașcani, unde au concurat cu tineri și copiii din municipiul Iași și am fost foarte surprins și bucuros să văd că elevii din comuna Cordun au obținut locul I. Și ei au fost bucuroși și mândri de realizarea lor. Sunt copii foarte buni și talentați și încet, încet se vede că este important ca și la nivel rural să se dezvolte activitățile culturale. Au fost foarte multe programe, eu sunt puțin mai mic, deși am două mandate de primar în administrația publică locală, am o experiență mai vastă și realizez acum că în sesiunea 2014 – 2021 de fonduri europene, au fost foarte multe fonduri pentru cămine culturale și pentru dotarea acestora, însă nu a existat un interes foarte mare pentru absorbția acestora”, a mai adăugat primarul de Cordun.
Administrația publică locală urmărește îndeaproape și face tot ce este necesar ca locuitorii comunei să păstreze tradițiile așa cum le-au moștenit din moși-strămoși, astfel că este un centru cultural nou și modern, care are toate dotările necesare scopului pentru care a fost creat. Totul deoarece tradițiile, cultura la modul general creează armonie la nivelul oricărei comunități unde este promovată. „Comunitatea reprezintă ceva foarte important. Și abia după ani de zile în care am considerat că infrastructura de apă, canal, asfalt și tot ceea ce înseamnă crearea de condiții pentru locuitori sunt cele mai importante, mi-am dat seama că pe o treaptă la fel de importantă stă și cultura localității. Am considerat întotdeauna că este importantă infrastructură școlară, că trebuie să-ți susții tinerii și copiii în activități educative și culturale, pentru că lucrezi cu adevărat și investești cu adevărat în viitorul comunității tale și în dezvoltarea viitoare a localității. Tradițiile trebuie păstrate la nivelul comunității așa cum au fost din strămoși, pentru că armonizează viața din interiorul localității. Practic aceste evenimente culturale care se întâmplă la nivel unei localități dau bucurie oamenilor, le dau încredere, le creează stimă de sine, în sensul în care se simt utili, mulțumiți și bucuroși. De multe ori din activități culturale la nivel local, chiar dacă discutăm de rural, se pot naște oameni foarte, foarte valoroși și talente foarte mari, care ulterior au cariere la nivel național”, a mai adăugat primarul Ciobanu.
Și nu doar componenta culturală ci și cea sportivă este un obiectiv important al administrației publice locale din comuna Cordun. „La nivel sportiv avem activități importante și de câțiva ani la noi se practică artele marțiale. Practic avem o școală de arte marțiale la nivel local. Anul trecut am avut vizita maestrului fondator a ramurei de stil KENSHINKAN, Takeyuki Hayama. A fost un seminar național de două zile la Cordun unde au fost prezenți foarte mulți sportivi de valoare de la nivel național. Scopul a fost de a practica acest sport alături de marele maestru care a venit tocmai de la Tokyo”, a punctat primarul Ciobanu.
În afară de arte marțiale, copiii din comunitate pot face oricând mișcare la fotbal sau tenis, având la dispoziție atât o sală de sport cât și un teren la cele mai înalte standarde. „Îmi doresc în anii viitori să creez o diversitate mai mare atât în activitățile sportive, cât și în cele culturale. Și dacă putem, aceste lucruri să fie finanțate la nivel local. Pentru că sportul este foarte important pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor, în sensul în care chiar dacă nu vor ajunge să facă performanță, ei vor crește frumos și sănătos. Și totodată activitățile sportive vor limpezi creierul astfel încât să dezvolte capacitățile cognitive. Să învețe și să se pregătească pentru viitor. Eu îmi doresc să am o comună dezvoltată, cu oameni frumoși, cu oameni învățați, cu oameni care au și cultură și stimă de ei. Să am o bucurie în suflet că am muncit pentru oameni și pentru lucruri frumoase la nivelul comunității”, a mai adăugat primarul de Cordun.
Adrian Ciobanu are o experiență de necontestat în administrația publică locală. În 2000 a candidat pentru prima dată, dar nu a fost să fie la acel moment Din 2003 a intrat în echipa Partidului Național Liberal și la alegerile din 2004 a devenit consilier local. Patru ani mai târziu a candidat pentru prima dată pentru funcția de primar dar chiar dacă a avut un scor foarte bun, a pierdut la câteva voturi distanță, aproximativ 100.
„În 2010 am intrat viceprimar. În 2012 a existat o alianță politică și am păstrat în continuare funcția de viceprimar, iar în 2016 am devenit primarul comunei Cordun. Ideea este că chiar dacă în administrație nu întotdeauna ai posibilitatea să iei decizii sau să faci lucruri frumoase pentru oameni, este foarte important ca atunci când ești în funcții precum cele de consilier local sau viceprimar, să înveți astfel încât să știi cum se derulează un program de investiții. Este cea mai bună pregătire pentru un viitor primar. În momentul în care am intrat viceprimar, am vrut să fiu de folos comunități și am lucrat alături de colegii mei din fiecare departament în parte, și de la secretariat și de la asistență socială. Am fost și la plantat, am săpat, am cosit. Am făcut toate activitățile astea pentru că am considerat că este normal să știu și eu cum se muncește într-o anumită zonă. Pentru a putea cuantifica atunci când fac alții acele activități. Sunt lucruri pe care încet-încet le-am învățat. Din punctul meu de vedere, funcția de primar este una cu responsabilitate mare și de cele mai multe ori în momentul în care ajungi primar nu ai experiența necesară. Funcția implică nivel de cunoștințe din toate domeniile”, a încheiat Adrian Ciobanu, primarul comunei Cordun.
Gabi Sofronia