După cinci ani de procese, magistrații din cadrul Curții de Apel Bacău s-au pronunțat prin sentință definitivă în dosarul în care fostul deputat de Neamț, Viorel Stan, fost inspector școlar general, a fost acuzat de luare de mită. Prin decizia din 22 mai a fost menținută hotărârea Tribunalului Neamț prin care Stan a fost achitat. Practic au fost menținută aproape toată hotărârea, schimbări fiind doar în cazul unui om de afaceri acuzat de complicitate la dare de mită și complicitate la cumpărare de influență, acesta fiind achitat după ce inițial fusese condamnat la închisoare cu suspendare, și pentru că mai avea o altă condamnare la activ, reieșise inițial o sancțiune cu executare.
Cum și acesta a scăpat de detenție, rezultă că în dosarul instrumentat de procurorii DNA parte din acuzați au fost exonerați de răspundere penală iar ceilalți au pedepse fără executare. Stan a fost achitat pe motiv că fapta nu există. Eugenia Condurat, contabil șef la ISJ Neamț, a fost achitată în același temei ca și Stan, aceeași soluție fiind și în cazul lui Alin Cătălin Păunescu, director general și inspector în cadrul Ministerului Educației Naționale. Pentru Maria Dorneanu, director general adjunct în cadrul Direcției Generale Buget-Finanțe și Resurse Umane din cadrul Ministerul Educației Naționale s-a dispus încetarea procesului ca urmare a decesului.
Condamnat a fost Sandu Petru, directorul Liceului cu Program Sportiv Roman. Acesta a fost acuzat de luare și dare de mită, trafic de influență și cumpărare de influență. A fost exonerat pentru dare de mită, iar pentru celelalte fapte a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendarea executării. Judecătorii au dispus confiscarea de la Sandu a sumei de 256.400 lei, bani primiți cu titlu de mită. Din cei trei oameni de afaceri acuzați în aceeași cauză unul a fost achitat în apel, iar ceilalți doi au pedepse cu suspendare pentru acuze de dare de mită și cumpărare de influență.
Conform actelor de urmărire penală faptele au avut loc în perioada 2013 – 2016 când Sandu Petru ar fi primit de la un om de afaceri 10%, adică 232.000 lei, din plățile făcute de unitatea școlară către firmele care au executat lucrări de construcții la LPS Roman. Banii garantau atribuirea lucrărilor. În perioada decembrie 2016 – decembrie 2017 ar mai fi primit încă 24.100 lei pentru a-și folosi influența asupra celorlalți acuzați. Ulterior a susținut că ar fi împărțit banii cu aceștia (amănunte aici și aici). (G.S.)