Continuăm prezentarea candidaților pentru cele mai mari localități din județul Neamț, pentru a vă face o idee despre cei care ocupă buletinele de vot. Peisajul politic nemțean, ca și cel național, este din ce în ce mai pitoresc, o dată la 4 ani apar noi candidați, apar noi alianțe (unele împotriva logicii electorale și politice) compuse din partidele mai mici, care cred nu reușesc să adune suficiente procente, sau din partidele mari, când vine vorba despre stabilitatea lor sau despre riscul dispariției. Avem și partide despre care nu a auzit nimeni până acum, apărute de nicăieri, încercând să-și facă loc pe scena deja aglomerată. Dincolo de ce se va întâmpla în mediul rural, rezultatele de la Roman, Târgu-Neamț și Roznov pot fi decisive la nivelul votului politic la județ și, mai ales, la nivelul funcției de președinte al Consiliului Județean.
Lupta pentru Primăria Roman
În campania electorală pentru funcția de primar al municipiului Roman s-au înscris și au primit hotărâre de admitere a candidaturilor din partea Biroului Electoral de Circumscripție nr. 2 al municipiului Roman, patru reprezentanți ai unor partide.
Primul care și-a depus candidatura a fost profesorul Laurențiu Dan Leoreanu – PNL, încă din data de 23 aprilie, el fiind și combatantul cel mai cunoscut și cu cartea de vizită cea mai impresionantă: deputat, președinte al Comisiei pentru Apărare Ordine Publică și Siguranță Națională, cu două mandate de primar la Roman (2008-2016), fost director al Colegiului Tehnic “Miron Costin” (2001-2007) și director adjunct al Grupului Școlar Agricol Roman. La depunerea candidaturilor, în fața Consiliului Județean Neamț, Laurențiu Leoreanu declara că principalul său scop ca primar va fi acela de a repune Romanul pe harta județului, considerând că, în ultimii ani, acesta a fost ignorat de conducerea CJ Neamț. Ce evită să discute acum în campanie este că a mai câștigat odată fotoliul de primar al Romanului și l-a părăsit pentru cel mai călduț de deputat, orașul fiind nevoit să mai suporte un rând de alegeri.
Candidatul social-democrat, Lucian Ovidiu Micu, este un contracandidat serios, mai ales că-l cunoaște foarte bine pe Leoreanu, fiind un timp în aceeași echipă. După ce Leoreanu a renunțat la primărie, Micu a câștigat alegerile și divorțul a venit în momentul în care s-a opus ca primăria să fie condusă de la București sau prin telefon. Conflictul s-a acutizat și, cel mai probabil, de aici i s-au tras necazurile cu Agenția Națională de Integritate, care l-a oprit din cursa electorală în 2020. Toate sondajele de opinie îl dădeau favorit în aceste alegeri, probabil de aceea liberalii l-au (re)lansat în cursă pe Leoreanu. Este actualul viceprimar al municipiului Roman începând din iunie 2012. Rămâne de văzut dacă simpatia din sondaje se va materializa în voturi pentru el, pentru PSD și Daniel Harpa.
Candidatul USR, Gabriel-Cosmin Ancuța, a fost plecat din țară 10 ani, a revenit în 2018 și de atunci deține o afacere de familie în confecții metalice. Are 40 de ani și este tatăl a doi copii, a căror educație a fost motivul revenirii acasă, la Roman. Consideră că principalele trei probleme mari ale orașului sunt apa, canalizarea și necesitatea colectării selective a gunoiului, pe care își propune să le rezolve dacă va primi votul romașcanilor.
Singura femeie care candidează la funcția de primar vine de la SOS și se numește Nadia-Lenuța Moldovanu. Ea se prezintă drept un om obișnuit care a lucrat în mai multe domenii, spune că a fost ziarist pentru scurt timp, agent de asigurări, angajată a unui notariat și a avut și mici afaceri “care au eșuat din cauza politicului”. Mesajul ei pentru alegători este acela că “Este important să se trezească ca popor și să fim uniți!”.
Cei peste 54.000 de alegători înscriși pe listele electorale permanente la Roman vor trebui să decidă, prin vot, care dintre cei 4 candidați ar putea rezolva problemele cele mai importante ale orașului, începând cu cea a apei.
Lucian Micu (PSD) – numărul 1 pe buletinul de vot la Roman
Tragerea la sorți pentru stabilirea modului în care vor fi plasați pe buletinul de vot, la alegerile locale din 9 iunie, candidații pentru Primăria și Consiliul Local Roman a avut loc în prezența membrilor Biroului Electoral de Circumscripție nr. 2 Roman, președinte procuror Tudor Ionuț Vieru și a unora dintre reprezentanții partidelor care s-au înscris în această cursă. La scrutinul pentru alegerea noului primar al municipiului Roman, ordinea pe buletinele de vot este următoarea:
- PSD: Lucian Micu;
- USR: Gabriel Cosmin Ancuța;
- PNL: Dan Laurențiu Leoreanu;
- SOS: Claudia Lenuța Moldoveanu.
Ordinea pe buletine pentru Consiliul Local Roman:
- Partidul Social Democrat;
- Uniunea Armenilor din România;
- Alianța pentru Unirea Românilor;
- Uniunea Salvați România;
- Partidul Național Liberal;
- Partidul SOS;
- Partidul Umanist Social Liberal.
Târgu-Neamț: Va fi câștigat fieful PSD de un alt partid?
Ultimele 3 mandate de primar la Târgu-Neamț poartă amprenta lui Daniel Harpa, actualul președinte al PSD Neamț și candidatul partidului pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Neamț. Lipsa sa de pe lista de candidați la oraș deschide calea unei lupte electorale care poate fi mai strânsă decât se anticipa. Poate acesta este și motivul pentru care una dintre cele mai disputate funcții de primar, cu 7 înscriși și aprobați de biroul electoral, este cea a orașului Târgu-Neamț. Pe listele electorale permanente sunt înscriși 19.279 de alegători din orașul Târgu-Neamț, care vor trebui să decidă cine a fost mai convingător în campania electorală.
PSD vine cu o candidatură așteptată cumva, a viceprimarul Vasile Apopei, acesta fiind primul dintre candidați care și-a depus dosarul, pe 26 aprilie. Vasile Apopei are o experiență de mai bine de 10 ani în administrație, a fost administratorul public al orașului, în perioada 2013-2016, după care a fost ales de colegii consilieri locali viceprimar. Până în 2012 a lucrat în mediul privat și este licențiat în științe politice și administrație publică.
Profesorul Gheorghe Apetrei, directorul Colegiului Național Ion Creangă este candidatul PNL. Provenind dintr-o familie de profesori, cariera de peste 26 de ani în învățământ a fost alegerea firească. Este directorul celui mai mare liceu din oraș, Colegiul Tehnic “Ion Creangă”, din anul 2008. Este tatăl a doi copii și un pasionat apicultor și un om care a demonstrat că poate să se descurce atât în zona administrativă, cât și în mediul privat.
Propunerea de AUR este Ștefan Chelaru. Are 55 de ani și este antreprenor în domeniul colectării deșeurilor feroase și neferoase încă din anii ’90, cu o întrerupere de 6 ani, perioadă în care a lucrat în străinătate. Spune că are soluții pentru schimbarea conductei de apă și pentru îmbunătățirea infrastructurii rutiere, dar și a trotuarelor.
Vlad-Pantelimon Peiu, de la USR, a adunat și el cele 500 de semnături necesare și își dorește să devină primar. Absolvent de teologie, a renunțat la rasa preoțească pentru a intra în afaceri, preferând în cele din urmă să realizeze un extrem de apreciat mobilier pentru biserici. În 2020 a mai candidat pentru această primărie, însă din postura de independent. Rămâne de văzut dacă va avea mai mult succes de această dată având susținerea unui partid. De remarcat este programul său, unul atent întocmit și care ar putea să constituie sursă de inspirație pentru oricare dintre contracandidați.
Neculai Preda este candidatul PMP, care vine cu experiența de consilier local din ultimii 4 ani. Este un fost polițist, a fost o perioadă chiar șeful Poliției Târgu-Neamț, iar după ieșirea la pensie a folosit experiența din MAI ca să lucreze ca responsabil pentru zona Târgu-Neamț a unei firme private de pază și protecție. S-a făcut remarcat prin ieșiri de multe ori fără suport la adresa actualei administrații locale, cu care a intrat într-un fel în relații care nu au atras atenția Agenției Naționale de Integritate.
Două doamne s-au înscris în cursa pentru primărie. Prima dintre ele este Elena Didilă, de la SOS, care a condus o perioadă organizația locală PMP. Înainte de a se înregimenta în partidul Dianei Șoșoacă a fost un timp și membră a Partidului Social Democrat. Rămâne de văzut dacă parcursul ei politic, în funcție și de scorul ce îl va obține la alegerile locale, se va opri aici.
Maria Vrânceanu candidează din postura de independent, atât pentru funcția de primar, cât și pentru Consiliul Local Târgu-Neamț. Cu o bogată experiență administrativă din postura de consilier local cu 3 mandate, Maria Vrînceanu a candidat ca independent la alegerile locale de acum 4 ani, doar la Consiliul Local. A reușit, în premieră, să devină prima femeie din orașul Târgu-Neamț care a câștigat funcția de consilier local ca independent. Provine din mediul de afaceri, fiind administratorul unei benzinării din oraș și a absolvit Facultatea de Management, specializarea economist.
Ordinea pe buletinele de vot la Târgu-Neamț
După tragerea la sorți, BEC Târgu-Neamț a anunțat următoarea ordine pe buletinul de vot pentru alegerea primarului:
Vlad-Pantelimon Peiu (USR)
Gheorghe Apetrei (PNL)
Vasile Apopei (PSD)
Ștefan Chelaru (AUR)
Elena Didilă (SOS)
Neculai Preda (PMP)
Maria Vrânceanu (candidat independent)
Pe buletinul de vot pentru alegerea membrilor Consiliului Local al orașului Târgu-Neamț, ordinea va fi următoarea:
Uniunea Salvați România
Partidul Național Liberal
Partidul Social Democrat
Alianța pentru Unirea Românilor
Partidul SOS
Partidul Mișcarea Populară
Partidul Umanist Social Liberal
Maria Vrânceanu (candidat independent)
Bătălia pentru primar la Bicaz
La Bicaz 6 candidați își dispută funcția de primar al orașului. Actualul primar, Nicolae Sălăgean, se retrage și îl lasă în cursa electorală pe omul de la proiecte europene din Primăria Bicaz, Liviu Buțincu. Acesta candidează din partea PSD, este deținător a două licențe, una de inginer mecanic și una în economie-finanțe-bănci domeniu în care a lucrat, în special pe partea de credite pentru IMM-uri, dar și ca specialist restructurare și colectare pentru persoane fizice, în mai multe unități bancare înainte de a intra ca manager proiecte în primărie.
Viceprimarul de Bicaz, Pavel-Răzvan Surdu, candidează din partea USR. Are 54 de ani, este căsătorit și are un copil. Fost ofițer, cele mai importante funcții pe care le-a deținut, în domeniul militar, au fost cele de șef de stat major al Batalionului 498 Parașutiști (2006-2009), a fost ofițer de legătură în cadrul Operațiunii “Iraque Freedom” în Irak, în 2003. Este absolvent al Liceului Militar “Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc.
Inginerul Iulian Traian Matasă, candidatul PNL, este la curent cu modul de administrare al orașului, venind de pe funcția de consilier local pe care a câștigat-o, în 2020, cu sloganul “Se poate și la Bicaz bunăstare și respect!”. A pierdut alegerile din 2020 la câteva voturi și speră că de data acesta lucrurile se vor schimba. Își propune să transforme orașul Bicaz într-un pol de dezvoltare economică și de turism, iar printre proiectele sale se numără refacerea fațadei blocurilor și modernizarea sediului primăriei. L-a avut ca susținător, la lansarea candidaturii sale, pe lângă George Lazăr, pe Nicolae Ciucă, președintele PNL.
Candidatul AUR este Gheorghe-Cristinel Burghelea, care conduce Postul de Jandarmi Montani Bicaz-Izvorul Muntelui și a devenit cunoscut, în anii pandemiei, după ce s-a vindecat de Covid 19 și a donat plasmă pentru vindecarea altor bolnavi. “Vreau să construiesc un dialog deschis cu fiecare dintre voi, să înțeleg nevoile și aspirațiile voastre și să lucrăm împreună pentru a face din Bicaz un loc mai bun pentru toți”, declară Gheorghe Burghelea pe contul său de socializare.
Antoaneta Andonescu, candidează ca independent atât pentru primar, cât și pentru consilier local și consideră că “Secretul fericirii nu este să faci ceea ce-ți place, ci să faci ceea ce trebuie să faci!”, care dezvăluie o fire pragmatică. Este antreprenor, deține Căminul pentru îngrijirea persoanelor vârstnice “La Coca” în Bicaz și are doi fii.
PRO România a reușit să strângă cele 500 de semnături necesare pentru susținerea unui candidat de primar, în persoana lui Sorinel Baciu. Acesta are 53 de ani, este absolvent al Liceului Industrial Bicaz și al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, și este administratorul unei firme de construcții. “Ca primar, voi fi cu deschidere și disponibilitate pentru toți locuitorii orașului Bicaz, precum și pentru cei care aparțin teritorial de oraș, indiferent de apartenența politică, etnică sau religioasă”, scrie pe contul său de socializare unde și-a anunțat candidatura.
Cei 6.676 de alegători înscriși pe listele electorale permanente, potrivit informațiilor din hotărârea biroului electoral, vor avea de ales pe care dintre cele 6 pătrățele de pe buletinul de vot vor pune ștampila.
AUR va fi numărul 1 pe buletinul de vot la Bicaz
Biroul Electoral de Circumscripție nr. 3 Bicaz a stabilit, prin tragere la sorți, ordinea în care vor fi plasate pe buletinul de vot partidele politice și candidații pentru alegerile locale din 9 iunie. Pentru primar ordinea va fi următoarea:
Gheorghe-Cristinel Burghelea (AUR)
Liviu Buțincu (PSD)
Iulian Traian Matasă (PNL)
Pavel-Răzvan Surdu (USR)
Sorinel Baciu (PRO România)
Antoaneta Andonescu (candidat independent)
Pentru alegerea membrilor Consiliului Local Bicaz, ordinea stabilită a fost următoare:
Alianța pentru Unirea Românilor
Partidul Social Democrat
Partidul Național Liberal
Uniunea Salvați România
PRO România
Partidul Umanist Social Liberal
Antoaneta Andonescu (candidat independent)
La tragerea la sorți au fost prezenți, pe lângă membrii BEC Bicaz și reprezentanți ai partidelor care participă la acest scrutin: PRO România, PSD, PNL, USR, AUR și PUSL.
Angela CROITORU