În perioada 20-24 mai au avut loc reînscrierile la creșă și grădiniță la unitățile de învățământ din județul Neamț fiind procesate un număr de 7387 de cereri, potrivit informațiilor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Neamț.
Urmează etapa următoare, cea de înscriere a copiilor la creșă și grădiniță, până la data de 14 iunie a.c., de această dată fiind vorba despre cei care nu au mai frecventat respectiva unitate de învățământ.
Începând din anul școlar trecut, este obligatorie frecventarea grupei mijlocii de grădiniță de către copii de 4-5 ani.
În această etapă, părinții depun o cerere la sediul creșei/grădiniței dorite, în care pot menționa trei opțiuni. Conform metodologiei, copiii vor fi înscriși în limita locurilor disponibile, în ordinea opțiunilor exprimate de părinți.
Organizatoric vorbind, în această perioadă au loc următoarele demersuri: 27-31 mai (colectarea cererilor), 3-5 iunie (procesarea opțiunii 1), 6-10 iunie (opțiunea 2), 11-12 iunie (opțiunea 3).
Pe 14 iunie se afișează listele cu copiii admiși și locurile rămase libere.
A doua etapă, în perioada 17 iunie – 5 iulie, este cea în care are loc înscrierea pe locurile rămase libere după etapa întâi. Părinții depun noi cereri cu trei opțiuni în perioada 17-21 iunie.
Procesarea cererilor se face în trei faze: 24-26 iunie (opțiunea 1), 27 iunie-1 iulie (opțiunea 2), 2-4 iulie (opțiunea 3).
În ambele etape, copiii sunt înscriși în ordinea opțiunilor exprimate de părinți și în limita locurilor disponibile.
Dosarul pentru înscrierea la creșă/grădiniță trebuie să conțină: copie certificat de naștere copil, copie acte identitate părinți/reprezentant legal și adeverință de angajat pentru fiecare părinte sau adeverință de concediu pentru creșterea copilului (pentru program prelungit sau creșă).
Alte documente relevante pentru criteriile de înscriere la începutul anului școlar sunt: adeverința medicală că copilul este sănătos și adeverința cu vaccinurile făcute de copil.
Dacă sunt mai multe cereri decât locuri, copiii sunt selectați în ordinea: vârstei descrescătoare și a criteriilor generale și specifice de departajare.
Părinții au la îndemână un ghid pentru criteriile de departajare și alte informații aici.
Angela Croitoru