Magistrații din cadrul Tribunalului Neamț s-au pronunțat recent într-un dosar cu acuze de omor și tentativă de omor și au aplicat pedepse care cumulează aproape trei decenii de închisoare. În aceeași cauză au fost acordate rudelor victimelor despăgubiri uriașe, mult peste media altor fapte, unele din cele mai mari din ultima perioadă. Cei găsiți vinovați, trei la număr, trebuie să plătească sume în moneda națională și euro care totalizează aproximativ 1,6 milioane de lei. Totul a plecat de la relațiile tensionate dintre două familii vecine, din Roman, care au degenerat într-un scandal ce a avut loc pe 7 august 2023. Bătaia generalizată s-a soldat cu decesul unei persoane și rănirea gravă a alteia. Ulterior au fost arestați trei bărbați, iar recent aceștia au primit pedepse între 3 ani cu suspendare și peste 13 ani cu executare. Cu toții trebuie să scoată din buzunar 320.000 de euro și peste 63.500 de lei. În motivarea deciziei Tribunalului Neamț se arată cum s-a ajuns la pedepse atât de mari, dar și acordarea despăgubirilor de milioane de lei.
Au fost arestați membri aceleiași familii: fiu, tată și bunic
Faptele au avut loc pe 7 august 2023, în Roman, în urma unui conflict spontan, dar și a unei stări conflictuale mai vechi între două familii vecine. Au fost implicați membrii familiei Argeșanu, Constantin Mădălin, C. Constantin și I. Constantin, fiu, tată și bunic, cu vârste de 22, 43, respectiv 63 de ani, și vecinii lor. Cercetările au stabilit că prima dintre familii lucra peste hotare, dar se întorsese acasă, la Roman, la 1 august 2023. Altercația spontană a plecat de la faptul că una din familiile implicate era deranjată de mirosul emanat de animalele vecinului, grevat de faptul că ar fi fost distrus placajul montat pe gardul de la stradă al celeilalte familii, bănuiți fiind vecinii. Peste toate acestea ar fi fost și atitudinea provocatoare a victimei decedate, paznicul cimitirului din Roman. În jurul orei 22:41 bărbatul ar fi revenit la domiciliu cu prietenul lui, iar în fața porții familiei Argeșanu a început să profereze injurii și amenințări. Atunci s-au adunat rudele tuturor, iar conflictul care a avut loc în plină stradă a degenerat. Parte din combatanți erau înarmați cu macete, lopeți, cuțite și bărdițe.
Incident înregistrat de camerele de supraveghere
Bătaia generalizată a fost surprinsă de camerele de supraveghere amplasate în zona în care a avut loc altercația sângeroasă, din trei unghiuri diferite. De menționat este faptul că una din aceste camere aparține Direcției de Poliție Locală Roman, conform motivării hotărârii de condamnare a celor trei membri ai familiei Argeșanu. Organele de urmărire penală au fost sesizate prin apel la numărul unic de urgență 112, înregistrat în dispecerat în jurul orei 22:45. Cercetările au stabilit că în curtea familiei Argeșanu, sub o masă, în imediata vecinătate a locului unde au fost găsite mai multe obiecte folosite în altercație, a fost descoperit un cuțit de dimensiuni similare celui pe care l-a avut în mână unul din acuzați și pe care l-a folosit la comiterea faptelor. Victima a fost lovită de trei ori în spate cu cuțitul. Raportul medicilor legiști arată că moartea bărbatului a fost violentă și s-a datorat hemoragiei produse în urma rănilor înjunghiate în zona venei jugulare, a ambilor plămâni și pachetul vascular axilar stâng. Specialiștii au apreciat că loviturile s-au putut produce cu un cuțit sau o sabie și au legătură directă de cauzalitate cu decesul. Cealaltă victimă a suferit leziuni înjunghiate în zona toraco-abdominală care au necesitat pentru vindecare 40-45 de zile de îngrijiri medicale, leziuni care i-au pus viața în primejdie.
Acuzații nu au dat declarații
Pe parcursul urmăririi penale cei trei, fiu tată și bunic, s-au prevalat de dreptul la tăcere și nu au dorit să dea declarații. Ulterior, în fața judecătorilor, fiul și-a reconsiderat poziția și a povestit cum a avut loc altercația. Totuși acesta a relatat că mătușa și bunica sa au fost lovite, iar când a încercat să-l tragă pe tatăl său care era căzut, a fost lovit cu lopeți. În acel moment, a luat de jos un cuțit și a lovit două persoane, fără să vadă cine erau acestea. Susținerile sale au fost însă contrazise de probe. Ceilalți doi nu au dat depoziții la instanță dar au recunoscut în fața completului de judecată acuzațiile așa cum au fost descrise în rechizitoriu, solicitând judecarea cauzei pe procedură simplificată. De menționat este faptul că magistrații au admis ambele solicitări, iar acest lucru reprezintă un beneficiu al legii prin care recunoașterea faptelor aduce diminuarea pedepsei cu o treime.
„Astfel, eforturile celor trei inculpați nu pot fi privite izolat, ci în cadrul unei activități indivizibile și în contextul unei rezoluții infracționale comune de a ucide, iar faptul că doar loviturile aplicate de unul dintre inculpați au pus în primejdie viața victimei, nu prezintă relevanță de vreme ce activitățile inculpaților s-au aflat în interdependenţă, completându-se reciproc, fiind orientate spre uciderea persoanei, iar inculpații au urmărit și acceptat producerea rezultatului mortal nu doar prin raportare la activitatea lor, ci și a celorlalți inculpați. În ce privește intenția inculpaților de a suprima viața victimelor, nicidecum de a le aplica o corecție, rezultă cu evidență din modalitatea concretă în care inculpații au acționat. Astfel, se au în vedere următoarele aspecte: la comiterea faptelor, inculpații au folosit pumni, obiect tăietor-înțepător (cuțit), alte obiecte contondente (sapă, scândură), fiecare inculpat fiind conștient de contribuția concretă a sa dar și a celorlalți, actele lor împletindu-se în cadrul ansamblului faptic și alcătuind un tot unitar, fiecare dintre ei având cunoștință de modalitatea concretă în care s-a (s-au) exteriorizat activitatea infracțională (activitățile infracționale) ale celuilalt (celorlalți), inclusiv prin prisma obiectului vulnerant folosit, a intensității loviturilor, a zonelor vizate”, au apreciat judecătorii, conform rejust.ro.
Pedepse orientate spre maxim
Magistrații au concluzionat că faptele sunt deosebit de grave având în vedere raportul de forțe, trei contra unu, dar și poziția din care victima nu se putea apăra, fiind căzută la pământ. Chiar dacă acuzații nu au antecedente penale s-a apreciat că denotă o imprevizibilitate în comportament și incapacitate de a gestiona conflicte ce pot apărea în relațiile interumane, „toate acestea dovedesc că resocializarea lor viitoare pozitivă este posibilă numai prin aplicarea unor pedepse care să fie în acord cu scopul legii penale”, au conchis judecătorii.
De menționat este faptul că doi dintre acuzați sunt rezidenți ai statului german de aproximativ 10 ani, fiind bine integrați în comunitatea în care trăiesc. Cel mai tânăr dintre bărbați a recunoscut faptele pentru a beneficia de reducerea pedepsei cu o treime, în timp ce tatăl său a recunoscut doar parțial acuzele aduse de anchetatori. Bunicul tânărului a recunoscut și el faptele pentru a uza de beneficiul legii penale. În aceste condiții, fiul a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru omor, 6 ani de detenție pentru tentativă de omor, plus 2 ani pentru tulburarea liniștii și ordinii publice. Sancțiunile au fost contopite, iar pedeapsa rezultantă, de executat, a fost de 10 ani și 8 luni de detenție, cu executare. Pentru al doilea s-a aplicat o sancțiune de 10 ani pentru omor, 7 ani pentru tentativă de omor și 2 ani și 6 luni pentru scandalul provocat în plină stradă, astfel că pedeapsa de executat a fost stabilită la 13 ani și 2 luni de închisoare. Al treilea a primit 2 ani și 8 luni pentru tentativă de omor și un an pentru scandal, la final fiind vorba de 3 ani de închisoare pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere. Pedepsele celor trei totalizează 26 de ani și 10 luni de închisoare. Prin aceeași sentință au fost acordate familiilor victimelor daune record, 320.000 de euro și peste 63.500 lei. Asta în condițiile în care cel decedat avea cinci copii, din care doi minori, unul fiind cu nevoi speciale. Cu tot cu cheltuielile judiciare cei trei datorează aproximativ 1,66 milioane lei. Decizia instanței de fond nu este definitivă.
Gabi SOFRONIA