Sunt ultimele zile, până miercuri, 19 iunie, când se mai pot face înscrierile la Colegiul Național „Calistrat Hogaș” Piatra-Neamț pentru proba de aptitudini la clasa a V-a engleză intensiv. Este singura clasă de acest tip și va avea 26 de locuri.
Proba de aptitudini va avea loc sâmbătă, 22 iunie, începând cu ora 9:00, candidații trebuie să fie prezenți cu 30 de minute înainte, având asupra lor doar carnetul de elev cu fotografie, vizat de unitatea de învățământ de proveniență, și instrumente de scris. Proba de aptitudini este compusă din două probe, una scrisă și una orală. Proba scrisă va avea loc în intervalul orar 9:00 – 10:00, urmează o pauză de 30 de minute, după care de la ora 10:30 va începe proba orală.
La proba scrisă, elevii au la dispoziție 1 oră pentru redactarea unui text de 50-75 de cuvinte, pe o temă dată, prin care să demonstreze capacitatea de exprimare în scris și cunoștințele de înțelegere a textelor în limba engleză precum și cele de gramatică și vocabular acumulate.
La proba orală, într-o primă etapă candidații vor primi un bilet de testare cu un text de 50 – 75 de cuvinte selectat dintr-unul din manualele alternative pentru clasele a III-a sau a IV-a. Copiii vor trebui să lectureze textul respectiv (demonstrând și pronunția corectă) și să răspundă la 2-3 întrebări prin care să arate înțelegerea globală și detaliată a textului respectiv.
Numărul biletelor va fi cel puțin egal cu jumătate dintre candidații înscriși.
Etapa a II-a a probei orale constă în realizarea unui dialog interactiv (candidat – candidat) pe o temă dată, având drept moderator pe unul dintre membrii comisiei. Candidații, în perechi numite de comisie, extrag un bilet pentru fiecare pereche, pregătesc interacţiunea verbală timp de 3 – 5 minute şi apoi revin în faţa comisiei pentru a prezenta conversaţia/ interacțiunea pe tema dată. În acest caz numărul biletelor va fi cel puțin egal cu un sfert din numărul candidaților prezenți la probă.
Răspunsurile candidaților vor fi evaluate cu punctaje cuprinse între 1 și 100: 75 de puncte maxim pentru proba orală (50 de puncte etapa I și 25 de puncte etapa a II-a) și 25 de puncte maxim pentru proba scrisă.
Nota finală se stabilește prin împărțirea punctajului total obținut la 10. Testul se consideră a fi promovat dacă nota finală obținută este minim 5.
Afișarea rezultatelor înainte de contestații se va face la avizierul și pe site-ul colegiului, iar contestațiile se pot depune la secretariat în data de 25 iunie, în intervalul orar 9:00 – 12:00, pe baza unei cereri tip.
La depunerea eventualelor contestații, candidații prin intermediul părinților pot solicita vizualizarea lucrărilor (cererea tip pentru vizualizare o puteți descărca aici).
Punctajul final obținut de candidat după reevaluarea lucrării rămâne definitiv. Rezultatele finale se afișează în ordinea descrescătoare a notelor.
Angela Croitoru