PSD a câștigat Primăria Piatra Neamț cu oameni de la PD
Victoria lui Adrian Niță poate fi considerată istorică, pentru că este pentru prima dată după 1992 când stânga obține fotoliul de primar. Partea cumva hazlie a lucrurilor este că atât Adrian Niță, cât și Dragoș Chitic vin din zona PD-ului lui Gheorghe Ștefan, deci de pe zona de dreapta.
Referindu-ne strict la rezultate, să consemnăm că Niță are 11.377 voturi, cu un procentaj de 32,02 %, cu peste 740 de voturi peste actualul primar Andrei Carabelea.
Cum a câștigat Niță lupta? Candidatul a început de mult campania, înainte de a fi nominalizat de partid (ca să fim sinceri, cred că ar fi candidat oricum), pentru asta nu a precupețit nimic, a acceptat funcția de prefect și nu a ezitat să o folosească când a avut pârghii legale și a profitat la maxim de dificultățile prin care trecea Carabelea cu proiectele de investiții întârziate. Aici nici măcar nu trebuia să facă mare lucru, l-a ajutat chiar contracandidatul, care a pus accent în comunicare pe explicații pentru întârzieri, nu pe importanța acestora pentru comunitate, având o atitudine defensivă pe aproape toată perioada mandatului.
Carabelea a obținut 10.634 de voturi, cu aproape 3.000 mai mult decât acum 4 ani, dar Niță a avut 11.377 alegători și a câștigat. Cum s-au împărțit voturile cu ceilalți competitori, care au fost canalele mai puțin vizibile pe care s-au obținut voturi, într-o viitoare analiză.
Extrem de modestă prestația celorlalți candidați, dacă o raportăm la voturile obținute.
Situația votului la primar
Niță Vasile Adrian – 11.377 voturi;
Carabelea Andrei – 10.634 de voturi;
Panaite Vasile – 3.479 de voturi;
Apopei Marius Vasile (AUR) – 2.642 de voturi;
Tatomir Alina Mihaela (ADU) – 2.157 de voturi;
Popa Marius Loredan (SOS România) – 1.374 voturi;
Diana Acatrinei (Independent) – 1.276 de voturi;
Florentina Luca Moise (Independent) – 1.164 de voturi;
Alin Lehăduș (Independent) – 777 de voturi;
Constantin Băltog (Partidul Progresist) – 354 de voturi;
Babătă Vasile (Alianța Politică România Socialistă) – 295 de voturi;
Structura Consiliului Local
PSD – 8 mandate;
PNL – 7 mandate;
AUR – 3 mandate;
PUSL – 2 mandate;
ADU – 2 mandate;
SOS – 1 mandat;
Fatalitate? Leoreanu câștigă, PNL pierde iar județul
Laurențiu Leoreanu a câștigat un nou mandat de primar, dar nu de o manieră atât de clară precum se așteptau unii, obținând 44,99 % din sufragii. Deja lumea se întreabă dacă va renunța din nou la mandat pentru un loc în parlament sau va rămâne să conducă orașul cu un consiliu local în care PSD are același număr de consilieri cu PNL. Va fi interesant dacă PNL va face alianță cu AUR și SOS, ca să nu mai vorbim despre USR.
Dincolo de rezultat – mult mai slab decât cel anunțat, chiar jenant pentru candidatul liberal – să remarcăm prestația deosebită a lui Lucian Micu, candidatul PSD, care a obținut și un scor politic foarte bun, dar și faptul că USR încă nu și-a pierdut toți simpatizanții în oraș.
Ca și în rundele trecute de alegeri, când Leoreanu a câștigat alegerile la Roman, direct sau prin interpuși, Partidul Național Liberal a pierdut lupta pentru președinția CJ. Anul acesta înfrângerea poartă marca voturilor de la Roman și Piatra Neamț, pentru că în rest George Lazăr a avut rezultate spectaculoase în județ, materializate în numeroase primării luate de la PSD.
Vot pentru primar
Leoreanu Laurențiu-Dan (PNL) – 9.598 de voturi;
Micu Lucian Ovidiu (PSD) – 8.098 de voturi;
Ancuța Gabriel Cosmin (USR) – 1.819 voturi;
Moldovanu Nadia-Lenuța (SOS România) – 1.400 de voturi;
Situația la Consiliul Local
PSD – 8 mandate;
PNL – 8 mandate;
USR – 2 mandate;
AUR – 2 mandate;
SOS România – 1 mandat;
Târgu-Neamț: PSD câștigă, dar nu ia tot!
Considerat un fief sigur al PSD, orașul Târgu-Neamț a confirmat parțial acest lucru. Candidatul social-democraților a fost Vasile Apopei, viceprimarul în funcție al lui Daniel Harpa, care a câștigat aparent lejer, cu un procent de 42,67%. În realitate, rezultatele sunt mult mai slabe decât acum 4 ani, cu un scor semnificativ mai mic, ca număr de voturi la primar, la consiliul local dar și ca vot politic. În felul acesta s-au confirmat spusele celor care dădeau ca sigură o implicare a candidatului mai mult spre propria candidatură decât spre obținerea unui vot politic.
Concret, Apopei a obținut 3.468 de voturi, cu 1.000 mai puțin ca Harpa acum 4 ani, în timp ce PNL și-a dublat scorul, în condițiile în care a avut și un candidat cu program și vorbele la el, ca să nu mai vorbim că are un CV net superior, dacă ar fi să-l încadrăm la nivel academic. Asta în condițiile în care au votat mai mulți locuitori.
Apopei a reușit și „performanța” să piardă majoritatea simplă în Consiliul Local unde a obținut doar 8 mandate. Va fi interesant de văzut cum va funcționa instituția, dacă toți ceilalți se vor coaliza împotriva PSD, mai ales că vom avea consilieri de la PNL, USR, SOS și candidatul independent Maria Vrânceanu, care a obținut fix 5% din voturi, exact cât avea nevoie să intre în Consiliul Local. Este de văzut care vor fi cei care vor ajuta PSD să facă majoritatea și cu ce preț. La bursa zvonurilor, două doamne vor face acest lucru.
Un lucru este clar, viitorul nu arată prea bine din punct de vedere politic pentru PSD, a cărui candidat avut o campanie ternă și fără nimic concret, în afară de raportarea la ce a făcut Daniel Harpa și la faptul că tot fostul primar va ajuta în continuare de la județ.
Rezultate vot primar
Apopei Vasile (PSD) – 3.468 de voturi
Apetrei Gheorghe (PNL) – 2.401 voturi
Peiu Vlad Pantilimon (USR) – 554 de voturi
Chelaru Ștefan (AUR) – 476 de voturi
Preda Neculai (PMP) – 446 de voturi
Vrînceanu Maria (Independent) – 400 de voturi
Didilă Elena (SOS România) – 382 de voturi
Structura Consiliului Local
PSD – 8 mandate
PNL – 5 mandate
AUR – 2 mandate
USR – 2 mandate
SOS România – 1 mandat
Vrînceanu Maria – 1 mandat
Roznov, victorie clară a ex-liberalului Vasile Pavăl
La Roznov actualul primar nu a avut contracandidați reali. PNL a fost luat prin surprindere de trecerea lui Pavăl la PSD și a căutat o soluție de avarie în persoana lui Ion Miron, care a avut ghinionul să se confrunte cu probleme grave de sănătate, fapt care a afectat direct mersul campaniei. Fostul primar, Ionel Ciubotaru, a încercat, dar nu a avut nici o șansă. Peste 1.140 de voturi a avut în față actualul primar și singura problemă pe care trebuie să o rezolve este acea a unei majorități în Consiliul Local unde mai are nevoie de un vot pentru a obține majoritate simplă.
Trebuie amintit aici că trecerea lui Vasile Pavăl la PSD a reprezentat un moment important în campania electorală din județ. El reprezenta al doilea oraș ca mărime, după Târgu-Neamț și era considerat ca un punct sigur pentru PNL. Motivele adevărate, nu doar cele comunicate public, le vom afla în timp, dar este indiscutabil că a existat un recul clar pentru PNL.
Rezultate vor primar
Pavăl Vasile (PSD) – 1.985 de voturi;
Ciubotaru Ionel (Pro România) – 845 de voturi;
Miron Ioan (PNL) – 416 voturi;
Adămoae-Manole Andreea Mihaela (USR) – 258 de voturi;
Pruteanu Gheorghe Ovidiu (AUR) – 189 de voturi;
Structura Consiliului Local
PSD – 8 mandate;
Pro România – 3 mandate;
PNL – 2 mandate;
AUR – 2 mandate;
USR – 1 mandat;
Bădîngă Cristinel Aurel – 1 mandat;
Bicaz: un candidat nou pentru un oraș pietrificat
La Bicaz a câștigat la limită candidatul liberalilor, Iulian-Traian Matasă, după ce acum 4 ani pierduse la fel de strâns. Într-un oraș aproape mort din punct de vedere administrativ, inert din cel al investițiilor și a ofertei pentru petrecerea timpului liber, campania a fost pe măsura tuturor acestor lucruri. PSD a pierdut pentru că și-a dat seama prea târziu că nu mai poate merge tot cu fostul primar Nicolae Sălăgean, ajuns la o anumită vârstă. Nici candidatul PNL nu a rupt gura târgului, dar a câștigat și va avea o misiune extrem de dificilă. Consiliul Local poate fi foarte ușor câștigat de PSD, care ar putea în felul acesta să influențeze orice decizie a primarului. Cum nici unul dintre competitori nu a prezentat vreun proiect clar, este de așteptat încă un mandat în care nu vor exista prea multe știri de consemnat.
Situație vot primar
Matasă Iulian-Traian (PNL) – 1.044 de voturi;
Buțincu Liciu (PSD) – 972 de voturi;
Andonescu Antoaneta (Independent) – 507 voturi;
Burghelea Gheorghe Cristinel (AUR) – 192 de voturi;
Surdu Pavel-Răzvan (USR) – 130 de voturi;
Baciu Sorinel (Pro România) – 70 de voturi.
Situație Consiliul Local
PNL – 6 mandate;
PSD – 5 mandate;
AUR – 2 mandate;
Andonescu Antoaneta – 1 mandat;
USR – 1 mandat;
Valentin BĂLĂNESCU