Arnica, cunoscută și sub denumirea de Arnica montana, este o plantă perenă ce se distinge prin florile sale de culoare galbenă sau portocalie. Utilizată în medicina tradițională de-a lungul secolelor, arnica este cunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatoare și analgezice, care au fost confirmate de numeroase studii. Ți-am pregătit câteva informații utile despre acesta plantă și beneficiile, utilizările și contraindicațiile sale.
1. Este o plantă cu numeroase beneficii pentru sănătate
Arnica este o plantă cu multiple beneficii pentru sănătate, datorate compoziției sale. Este cunoscută, de exemplu, ca fiind un antiinflamator și un analgezic natural, putând ajuta la reducerea inflamației, dar și a durerii și a disconfortului provocate de entorse sau alte leziuni musculare. De asemenea, poate contribui la accelerarea procesului de vindecare a vânătăilor și a leziunilor minore. Mai este cunoscută și pentru proprietățile sale antiseptice, fiind utilă în îngrijirea rănilor mici și a înțepăturilor de insecte. De asemenea, este utilizată pentru a gestiona durerile musculare și articulare.
Îngrijirea pielii este un alt domeniu în care arnica și-a dovedit eficacitatea. Datorită potențialului său de a calma iritațiile și de a promova o piele sănătoasă, arnica este adesea utilizată în produse cosmetice și creme pentru îngrijirea pielii. În plus, are o aromă plăcută, ce poate contribui la o senzație de relaxare, făcând din arnica o alegere excelentă pentru momentele de răsfăț.
Află mai multe despre ce beneficii are arnica!
2. Poate fi utilizată sub diverse forme
Arnica poate fi utilizată în diverse forme. Cel mai adesea, este folosită sub formă de unguent sau cremă, care se aplică pe piele pentru a atenua durerile sau inflamațiile locale. Uleiul de arnică reprezintă un alt mod popular de a utiliza această plantă. Aplicat topic, acesta poate ajuta la ameliorarea durerilor de origine inflamatorie și a umflăturile asociate entorselor, echimozelor, durerilor musculare sau artritei, în special când este utilizat în combinație cu alte tratamente.
Arnica poate fi, de asemenea, utilizată sub formă de ceai. Ceaiul de arnică poate fi folosit pentru comprese sau pentru a face gargara și ajută la atenuarea inflamației și durerii, dar și la distrugerea germenilor, având efect antiseptic și cicatrizant. Balsamul de arnică poate ajuta la gestionarea durerilor musculare sau articulare când este aplicat direct pe piele în zonele afectate.
3. Nu se administrează intern sub nicio formă
Arnica este o plantă cu numeroase beneficii pentru sănătate, dar nu se administrează intern sub nicio formă. Este toxică dacă este ingerată! Nu utiliza deci niciodată arnica intern. Chiar și în doze mici, poate fi periculoasă!
4. Poate avea efecte adverse dacă este utilizată excesiv sau necorespunzător
Arnica poate avea și efecte adverse dacă este utilizată excesiv sau necorespunzător. Unul dintre cele mai frecvente efecte secundare ale utilizării excesive sau necorespunzătoare este iritarea pielii. Expunerea la termen lung sau utilizarea necorespunzătoare a arnicii poate provoca diverse afecțiuni dermatologice, inclusiv eczeme și vezicule.
De asemenea, este contraindicată aplicarea acesteia pe răni deschise sau pe mucoase deoarece poate agrava starea rănilor și poate provoca iritații severe. În unele cazuri, pot apărea reacții alergice la arnică, motiv pentru care se recomandă efectuarea unui test de alergie înainte de a utiliza orice tip de produs ce conține arnică.
Arnica are numeroase beneficii pentru sănătate și poate fi utilizată în diverse forme, dar, în același timp, când este folosită în exces sau necorespunzător, poate provoca efecte adverse. Nu este un remediu universal și nu este potrivită pentru toate afecțiunile. Cere sfatul unui medic înainte de a utiliza produse pe bază de arnică, mai ales dacă suferi de anumite afecțiuni sau urmezi un tratament medicamentos! Nu uita, de asemenea, să faci un test pentru a exclude o eventuală alergie!
Sursa: https://www.medlife.ro/articole-medicale/arnica-beneficii-proprietati-contraindicatii
ADV