Ileana Stana Ionescu, una dintre cele mai iubite și apreciate actrițe românești din ultimele decenii a încetat din viață astăzi, 30 iunie, la vârsta de 87 de ani.
Ileana Stana Ionescu a fost o prezență importantă și pe scena Teatrului Tineretului din Piatra Neamț. Împreună cu soțul său, actorul Andrei Ionescu s-a mutat în Piatra Neamț în 1959 și a jucat pe scena teatrului până în anul 1965, când s-a mutat la București, după ce a promovat un concurs pentru a evolua la Teatrul Național.
Într-un interviu din 2016 a descris perioada petrecută în Piatra Neamț: „Tot ce s-a petrecut în teatrul din Piatra Neamț a fost minunat. Anii cei mai frumoși ai tinereții noastre, vorbesc și în numele soțului meu, i-am petrecut acolo. Datorită teatrului am cunoscut această frumoasă țară, am umblat mult prin sate, am reprezentat «Soacra cu trei nurori», n-am să uit asta niciodată, am cunoscut țara asta de care m-am îndrăgostit și pe care n-aș părăsi-o niciodată”.
Un mesaj de condoleanțe a fost postat de Teatrul Național I.L. Caragiale: „Ileana Stana Ionescu va rămâne în istoria teatrului românesc, ca una dintre cele mai dăruite actrițe ale generației sale. A debutat ca actriță in l955, la vârsta de 19 ani, la Teatrul de Stat din Reșita, cu rolul Agnes în “Școala femeilor” de Molière. În anul 1959, a intrat în trupa Teatrului Tineretului din Piatra Neamț, iar din 1965 a devenit actrița Teatrului Național ”I.L.Caragiale”, pe scena căruia a jucat roluri importante, printre care: Fraulein – „Gaiţele” de Alexandru Kiriţescu, regia Horea Popescu (1977), Hecuba – „Troienele”, Doica – „Medeea” de Seneca în „Trilogia antică”, regia Andrei Şerban (1990), Stăvăroaia – „Iolul şi Ion Anapoda” de G.M. Zamfirescu, regia Ion Cojar (2006), Soacra – “Micul infern” de Mircea Ștefănescu, regia Mircea Cornișteanu (2013). Dumnezeu s-o odihnească, condoleanțe familiei!”.
Mai multe despre Ileana Stana Ionescu puteți citi aici și aici.
Dumnezeu să o odihnească!
M.N.