Panaite a demonstrat că pietrenii nu-l mai vor pe Ștefan
Tandemul Vasile Panaite-Gheorghe Ștefan a clacat în alegerile de la Piatra Neamț. A obținut doar 3.479 de voturi pentru primar și 2.483 pentru PUSL la Consiliul Local, scor cu care s-a clasat pe locul III în primul caz și pe penultimul în cel de-al doilea. Sub AUR și puțin peste SOS! Cu doar doi consilieri locali mai rămân posibilitățile de manevră pentru a obține un posibil post de viceprimar, lucru dorit de cei doi pentru a reveni în marea afacere a bugetului local.
Asta dacă Adrian Niță va dori să-și lege numele și mandatul de un primar care a îndatorat orașul și un prefect care a jucat între Arsene și Ștefan pentru a-și prezerva propriile interese. Mai ales că apropierea de Arsene nu este un subiect care să-l avantajeze pe cel care va prelua funcția de primar în toamnă. Că tot vorbeam despre majorități, pentru Niță și PSD ar fi suficientă o alianță cu AUR și SOS, pentru o majoritate simplă. La o adică, nici cei doi proveniți din Alianța Dreapta Unită nu ar spune un nu categoric, mai ales dacă la negocieri ar fi trimis Bogdan Gavrilescu, un personaj politic care a știut să profite la maxim de apropierea de PSD.
Un primar peste toate partidele din Neamț
Se numește Ursache Daniela și a câștigat, din nou, detașat, alegerile în comuna Tașca. Faptul în sine nu ar fi unul surprinzător, de la retragerea fostului primar Alexandru Drăgan, din 2016, a câștigat din ce în ce mai clar alegerile. Anul acesta s-a întâmplat un lucru care merită consemnat, toate partidele, cu excepția celor de la Alianța pentru Unirea Românilor, nu au avut candidat la Tașca, deoarece știau toți că nu au șanse de câștig.
Daniela Ursache a câștigat clar, cu 79.62% din voturile valabil exprimate și va continua încă un mandat aventura de primar independent în Neamț. Nu-și face griji cu privire la activitatea consilierilor locali, unde sunt 5 partide (PSD – 4 consilieri, PNL – 3, AUR – 2, USR – 1 și SOS – 1), deoarece probabil s-a obișnuit cu acest lucru. Situația de la Tașca este o raritate în peisajul politic românesc și demonstrează că un primar independent, care cunoaște comunitatea foarte bine, care are o mare capacitate de negociere poate rezista și poate să obțină rezultate.
Fuziune Partidul Mișcarea Populară cu Forța Dreptei?
După dezastrul din alegerile locale și europarlamentare al Alianței Dreapta Unită (formată din USR, PMP și Forța Dreptei ) degringolada pare să fi cuprins toate partidele. USR s-a mișcat primul și a schimbat toată conducerea, a venit Elena Lasconi, care nu vede cu ochi buni o colaborare cu PMP și Ludovic Orban de pe poziții de egalitate. Mai ales că USR a pățit o mare rușine la europarlamentare: în 2020 primea de la alegători 2.028.000 voturi și în 2024 abia a obținut 671.307! Asta în timp ce REPER-ul lui Cioloș și doi independenți plecați din USR – Nicolae Ștefănuță și Vlad Gheorghe – a primit 811.873 de voturi! La capitolul locuri de europarlamentari USR a fost surclasat de AUR , care are 6 eurodeputați, față de doar 3 ai USR, care abia a depășit SOS-ul lui Șoșoacă, care a obținut două mandate.
În Neamț problema va fi, ca de obicei, PMP, formațiune supraapreciată, care a trăit din osânza dobândită de la cei care i-au rămas fideli lui Băsescu și care au avut ghinionul unui lider predispus la toate aranjamentele posibile, cu oricine oferea un avantaj: Bogdan Gavrilescu. Timp de 8 ani au ocupat tot ce se putea negocia ca să asigure majorități în Consiliul Județean, la Piatra Neamț și în alte câteva locuri. În acest moment nu mai au mare lucru de oferit și în condițiile în care tot Gavrilescu va rămâne la butoane, este greu de crezut că o formațiune politică rezultată din fuziunea PMP-Forța Dreptei (și ea în căutarea unui lider local) ar putea deveni relevantă pentru rundele de alegeri rămase pentru acest an.
Consilii poleite cu AUR în Neamț?
După alegeri, aproape peste tot în județ avem o situație pe care o anticipa aproape toată lumea, nu avem partide care să fi obținut majorități confortabile în consiliul județean, în cele municipale, orășenești sau comunale. Există și câteva excepții, dar ele întăresc regula. De exemplu, la județ, avem doar 3 partide în Consiliul Județean, PSD cu 16 consilieri, PNL cu 14 și AUR cu 4. Pentru a avea majoritate simplă PSD va trebui să treacă puntea cu partidul lui Simion sau să coabiteze precum la Guvern cu PNL-ul condus de George Lazăr. Varianta poleită cu AUR pare mai la îndemână, mai ales după ce senatorul AUR Sorin Lavric a lăudat câțiva dintre cei 5.000 de vinovați de corupția din județ pe o scenă la Târgu-Neamț.
Multiplicată înțelegerea, ar da mari bătăi de cap majorității primarilor PNL, care s-ar afla în imposibilitatea de a face majorități și ar trebui să-și facă rost de provizii generoase de creioane și ascuțitori. Pentru asta cei de la AUR pot cere multe, vice la județ, viceprimari gârlă și ceva funcții prin societățile atât de hulite în campanie. La fel de adevărat este că s-ar putea face și o înțelegere AUR-PNL, dar fără aceleași beneficii pentru partidul care ar asigura poleiala. În altă ordine de idei, vă dați seama cum ar arăta o majoritate pro-europeană la Roman pentru primarul Laurențiu Leoreanu, cu doi consilieri de la AUR și unul de la SOS? Asta dacă nu cumva intră în vigoare înțelegerile de dinainte de scrutin și Leoreanu va avea stabilitatea dorită de toată lume cu partidul pe care-l cunoaște atât de bine, PSD.
Bicaz și Podoleni – lecții încasată de PSD
Partidul condus de Daniel Harpa a câștigat alegerile locale la județ dar a încasat câteva hapuri greu de înghițit la nivel de localități. Unul dintre ele, la Bicaz, unde partidul a mers pe mâna lui Nicolae Sălăgean, ajuns acum la o vârstă respectabilă. Deși era clar pentru toată lumea că era nevoie de o schimbare, ea a venit foarte târziu, chiar înainte de campanie, în persoana lui Liviu Buțincu, funcționar din primărie. Om la locul lui, probabil priceput în ceea ce face, dar fără o notorietate deosebită. Cum acum 4 ani Sălăgean câștigase alegerile la câteva zeci de voturi, era clar că prima șansă o va avea candidatul de la PNL. Schimbarea făcută în pripă a dus la pierderea alegerilor, dar la un scor foarte strâns, tot de câteva zeci de voturi. Semn că PSD-ul putea câștiga dacă ar fi anunțat din timp candidatul, pentru ca acesta să aibă timp să-și facă campanie. Ideea de a merge strict pe mâna primarilor în funcție a fost în acest caz nefericită. Și nu este singurul. La Podoleni a fost exact aceeași situație ca și la Bicaz. Primarul în exercițiu a câștigat cu greu mandatul acum 4 ani și era la fel de clar că nu mai are suflu, unii zic că nu mai avea nici chef, pentru a câștiga un nou mandat. Bogdan Buhușanu, care pierduse acum 4 ani la câteva voturi a câștigat fără nici un fel probleme o bătălie tranșată deja cu mult timp înainte.
PSD-PNL, la Borlești tot aia e!
Alegerile la Borlești au fost de râsu-plânsu! S-au bătut doi foști tovarăși, actualul primar George Mutu și fostul primar Vali Puică. Ambii foști pesediști, ultimul prieten vechi cu Ciprian Șerban. Puică a pierdut nominalizarea de acum 4 ani din cauză de Agenție Națională de Integritate și a bătut palma cu Mutu să candideze și apoi să-i păstreze locul cald până la aceste alegeri. Cum locul cald este și unul comod, Mutu a refuzat să se dea la o parte, știind că stă bine în sondaje, așa că Puică a cerut partidului să intervină, lucru care s-a întâmplat și Mutu s-a văzut dat deoparte de cei din PSD. Fără nici un fel de complex ideologic, ce mi-e Ciolacu sau Ciucă, a negociat cu PNL, a candidat și l-a trimis pe Puică unde a înțărcat mutu PSD-ul la Borlești. Daniel Harpa a pierdut o groază de voturi și o comună pe care o avea sigur în portofoliu, Să mai remarcăm că foștii pesediști din jurul lui Mutu sunt acum liberali sadea, ceea ce nu ar trebui să mai sperie pe nimeni, doar vorbim aici despre stabilitate nu despre interese jalnice de partid. (V. BĂLĂNESCU)
Un comentariu
Sunt primari pentru care avem tot respctul ! De ce ? Pt ca au luptat sa faca ceea ce trebuie pentru oamenii din respectivele localitati. Ma uit la Dobreni si populatia este nemultumita de primarul reales pt ca nu a facut nimic pentru comunitate. Nu exista retea de apa in satele limitrofe, nu exista canalizare, nu exista gaz metan ! Asa cum se traia pe timpul lui ceasca asa se traieste si acum in Sarata-Dobreti si alte sate. -Traiasca- psd sirima rosie !