Instituția care gestionează acest județ rămas în urmă din toate punctele de vedere, de la infrastructură la mentalități administrative, mai ales aici, pe numele său Consiliul Județean Neamț, mai dă o mostră absolută de nesimțire. Sub semnătură marelui cârmaci de anvergură locală Ion Asaftei, cel care s-a dat în stambă la Căușeni-Republica Moldova, unde i-a suflat titlul de cetățean de onoare lui Ionel Arsene, am primit un răspuns jenant, penibil la câteva întrebări punctuale, la o parte dintre ele putând răspunde fără probleme portarul și șoferii instituției. Pe scurt, întrebările, adresate civilizat și în baza prevederilor legale, se refereau la delegația care a plecat de la Piatra Neamț la Căușeni la un eveniment de dezvelire a unei statui a marelui voievod Ștefan cel Mare, statuie la care județul Neamț a contribuit cu o sumă substanțială de bani.
Ce am întrebat, existând un interes public legitim?
”Către
Consiliul Județean Neamț
În virtutea prevederilor legii 544/2001 prin liberul acces la informații publice, vă rugăm să ne puneți la dispoziție următoarele informații, necesare întocmirii unui material de presă:
– Care a fost componența delegației oficiale a Consiliului Județean Neamț la evenimentul de la Căușeni-Republica Moldova?
– Care au fost criteriile pe baza cărora s-a făcut selecția participanților?
– Câte mijloace de transport ale instituției au fost folosite în acest scop?
– Care au fost costurile alocate pentru acest eveniment?”
Cererea a fost transmisă către Consiliul Județean în data de 28 iunie și la ce informații se cerea se putea răspunde de îndată, cel puțin la primele trei întrebări. O să explicăm imediat de ce. Până atunci să vedem ce a răspuns instituția nu imediat, nu după 24 de ore sau 48 de ore, cât spune legea, ci după 8 zile!
Cum a răspuns în bătaie de joc o cea mai importantă instituție publică din județ
”Urmare solicitării dumneavoastră referitoare la participarea unei delegații oficiale a Județului Neamț la un eveniment în Raionul Căușeni, Republica Moldova, în conformitate cu prevederile art. 7 alin 1) teza a 2-a din Legea nr 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare, vă comunicăm că, întrucât nu au fost efectuate toate plățile și nu au fost depuse toate informările prevăzute de lege, durata necesară pentru furnizarea informațiilor solicitate depășește 10 zile, astfel încât răspunsul vă va fi comunicat în termenul de 30 de zile prevăzut de lege.”
Semnează musai Ion Asaftei.
De ce vorbim despre nesimțire și bătaie de joc?
Pentru că exact despre asta este vorba. Să ne explicăm. Este greu de crezut, dacă nu vorbim despre incompetență crasă, că președintele Consiliului Județean Neamț, mult iubitul și stimatul Ion Asaftei, nu știe cine făcea parte din delegația oficială. Că au făcut măcar poze împreună. Sau că apărătoarea legii în județ, această Themis locală, Daniela Soroceanu, a fost la fața locului fără să știe cine o însoțește. Pentru că aceasta a fost prima întrebare, simplă și la obiect, care a fost componența delegației oficiale care a mers la Căușeni. Dacă ai nevoie de 30 de zile ca să afli/înțelegi/descoperi cine a fost cu tine la Căușeni, înseamnă că avem o problemă la județ la fel de mare precum au americanii democrați în alegerea candidatului la președinția SUA.
Al doilea test, nu de inteligență, de știință administrativă, vine cu a doua întrebare adresată, care se referă la criteriile pe baza cărora a fost aleasă delegația respectivă. Dacă mergi cu niște oameni într-o delegație oficială faci selecția după niște criterii clare. Să știe limba, să pronunțe catifelat domnule președinte, doamnă secretar general, să nu te facă de râs și să reziste la discuțiile tovărășești sau frățești, să poarte ia cu distincție, să fie tunși regulamentar, să fie angajați ai instituției, consilieri județeni sau, după caz, rude sau prieteni ai acestora etc. Ei bine, și pentru așa ceva au nevoie tot de 30 de zile ca să se lămurească scrupuloșii din CJ Neamț, care probabil acum încearcă să încropească un răspuns cât de cât plauzibil.
Distracția totală vine în momentul în care ni se comunică că în 8 (opt) zile nu au reușit să afle câte mașini ale instituției s-au deplasat la Căușeni. Noi am aflat, avem și câteva imagini, dar așteptăm un răspuns oficial. Nu am cerut împărțirea pe scaune în mașini, ca să nu deranjăm prea tare.
Ultima întrebare este, aparent, cea care necesită un răspuns mai elaborat, pentru că se referă la costurile întregii deplasări. Spunem aparent, deoarece lucrurile ar trebui să fie foarte simple, pentru deplasare se stabilește o sumă în funcție de numărul de participanți, plus șoferii, se știe cât este diurna, se știe exact cât costă cadourile trimise fraților de peste Prut, câtă benzină sau motorină a fost folosită. Mai ales că financiar vorbind, documentele trebuiau depuse la final de lună. Interesant este că în răspuns ni se comunică doct că ”nu au fost efectuate toate plățile” și de aceea nu se poate răspunde.
Va fi interesant de văzut ce plăți se fac la mai mult de 10 zile după un asemenea eveniment și de ce nu au fost făcute imediat.
În concluzie, Consiliul Județean Neamț a tras mârlănește de timp, ca pe timpul regretatului Ionel Arsene, cu o nesimțire demnă de o cauză mai bună.
Apropo de respectarea legii, articolul 17 al aceleiași legi a fost el respectat la Consiliul Județean Neamț?
(1) Autoritățile publice au obligația să organizeze periodic, de regula o dată pe lună, conferințe de presa pentru aducerea la cunoștință a informațiilor de interes public.
(2) În cadrul conferințelor de presa autoritățile publice sunt obligate să răspundă cu privire la orice informații de interes public.
Valentin BĂLĂNESCU