Miercuri, 17 iulie, are loc proba scrisă a concursului național de titularizare, care, în județul Neamț se va desfășura în trei centre, toate trei din municipiul Piatra-Neamț. Acestea sunt organizate în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 2, Colegiului Tehnic „Gheorghe Cartianu” și a Colegiului Tehnologic “Spiru Haret” din Piatra-Neamț. Cei 741 de candidați care s-au înscris la acest examen au fost repartizați pe centre, în funcție de disciplinele la care vor susține examenul.
În centre există comisii de examen care sunt conduse, în calitate de președinți, de către inspectorii școlari de specialitate.
În condițiile în care județul Neamț încă se află sub cod roșu de caniculă (și miercuri va fi cod portocaliu), ca mai toată țara, ministrul Ligia Deca a susținut astăzi, 15 iulie, o videoconferință cu președinții comisiilor județene de titularizare din țară și cei implicați în organizare pentru a se asigura că vor fi luate toate măsurile pentru buna desfășurare a concursului.
„Doamna ministru ne-a cerut să facem tot posibilul pentru a asigura metode de ventilație a spațiilor sau aparate de aer condiționat. Noi am făcut o solicitare Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț și dumnealor ne vor asigura în toate sălile în care se desfășoară proba scrisă aparate de aer condiționat mobile. Tot pompierii verifică instalațiile de energie electrică și iau toate măsurile necesare astfel încât să nu fie niciun fel de probleme. Pentru asigurarea cadrelor medicale în zona de examen am solicitat sprijinul Direcției de Sănătate Publică Neamț și dumnealor ne vor asigura asistența medicală. Condițiile sunt asigurate din toate punctele de vedere, noi am făcut din timp solicitări către toate instituțiile care ne-ar putea ajuta și să sperăm că totul va decurge normal și nu vor fi probleme”, a declarat inspectorul general școlar adjunct Dana Lăcrămioara Păiuș, președintele comisiei județene de titularizare Neamț.
Ministrul Educației, Ligia Deca a postat pe contul său de socializare astăzi, 15 iulie, imediat după videoconferință, un mesaj pe această temă:
„În contextul temperaturilor extreme anunțate pentru această perioadă, colegii mei din Comisia națională de organizare a concursului au transmis încă de săptămâna trecută președinților comisiilor de organizare de la nivelul județelor că se impun măsuri pentru reducerea disconfortului termic al candidaților pe parcursul desfășurării probei scrise.
Avem confirmarea de la președinții comisiilor de organizare din județe că vor fi asigurate apă și asistență medicală pentru candidați în fiecare centru de examen.
De asemenea, li s-a solicitat președinților comisiilor de organizare de la nivelul județelor să facă apel la autoritățile locale sau la alte școli din județ pentru sprijin cu aparate mobile de aer condiționat, care să fie folosite în centrele de concurs.
Pentru adaptarea condițiilor, luăm în calcul inclusiv schimbarea unora dintre centrele de examen, în județele în care există această posibilitate, astfel încât să fie folosite cu prioritate, pentru desfășurarea probei scrise, școlile care dispun de climatizare corespunzătoare. În cazul în care vor exista județe în care se va decide o astfel de măsură, modificările vor fi comunicate în cursul zilei de mâine.
În acest moment, prioritatea noastră este starea de bine a candidaților, precum și a celor implicați în desfășurarea examenului. Lucrăm la identificarea de soluții pentru adaptarea condițiilor de concurs la temperaturile extreme anunțate pentru această perioadă.
Vă rog să verificați canalele de comunicare ale inspectoratelor școlare și ale Ministerului Educației pentru a afla, în timp util, orice eventuală modificare privind desfășurarea examenului”.
Primele rezultate ale concursului vor fi comunicate marți, 23 iulie. Cei nemulțumiți de rezultate pot depune contestații în aceeași zi dar și miercuri, 24 iulie. Contestațiile vor fi soluționate în perioada 25-30 iulie, iar rezultatele finale vor fi comunicate miercuri, 31 iulie.
Repartizarea candidaților va fi realizată în perioada 1-2 august 2024.
Angela Croitoru