După controlul inopinat al Consiliului de Monitorizare, de ieri, 23 iulie, instituție aflată direct în subordinea Parlamentului României, a început agitația la Casa Colibri din Războieni și nu numai. Pe principiul bulgărelui de zăpadă, se fac controale și verificări în toate centrele, ca și anul trecut pe campania „centrelor groazei”, de la mai multe instituții în paralel, din teritoriu: Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț și Oficiul pentru Protecția Consumatorilor (OPC) Neamț. De la centru, deocamdată, va veni Corpul de Control al Ministerului Muncii, dar se așteaptă controale și de la alte instituții centrale ale statului.
Unii dau bani, alții verifică, nimeni nu răspunde!
Complexul Rezidențial de Servicii Sociale Casa Colibri din Războieni este destinat persoanelor cu deficiențe psihice grave și a fost înființat în urmă cu câțiva ani, în momentul în care legislația a cerut împărțirea marilor complexe de acest tip în centre și case mai mici tocmai în ideea de a le asigura condiții mai bune rezidenților. Cei asistați aici sunt în marea lor majoritate persoane cu probleme psihice grave care constituie un pericol pentru cei din jur și pentru ei înșiși. Unii dintre ei au ajuns în acest centru pe baza unei decizii dată de instanță, care trebuie aplicată indiferent de faptul că s-a atins limita maximă de locuri existentă.
Din punct de vedere juridic unitatea are personalitate juridică, Consiliul Județean Neamț asigură finanțarea cheltuielilor de personal și a investițiilor necesare acolo, plus cheltuieli materiale, iar DGASPC Neamț poate face doar verificări / controale.
„De-a lungul timpului, Consiliul Județean a implementat și are în implementare mai multe proiecte pentru a face relocarea în alte centre. Vorbim în primul rând despre Complexul de la Dragomirești, unde sunt acum 70 de beneficiari în total, 40 dintre ei fiind relocați de la Războieni. Cei 40 au fost împărțiți pe fiecare căsuță de acolo, de la Dragomirești, câte 10 beneficiari, tocmai în ideea de a asigura servicii de calitate pentru persoanele adulte cu dizabilități.
Pentru noi, Consiliul Județean, întotdeauna a fost o preocupare. Anul trecut am deschis Complexul Rezidențial de Servicii Sociale Roman, care asigură în principal servicii de recuperare, pe lângă cele medicale și de îngrijire”, declară vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Neamț, Adrian Păduraru, cel care are atribuții pe acest domeniu de activitate.
„Cel mai important lucru în acest moment este că sunt controale în desfășurare acolo. Ieri a fost Consiliul de Monitorizare, astăzi vine Corpul de Control de la Ministerul Muncii. Vom vedea în urma procesului verbal care sunt măsurile care vor fi date. Noi, Consiliul Județean, le asigurăm finanțarea, asigurăm investiții. La absolut toate cererile lor, care ne-au fost date și adresele de la ei, am răspuns favorabil întotdeauna. Mai departe, noi nu avem capacitatea de control. Monitorizarea acolo o face DGAPC-ul, care face controale frecvente în toate aceste centre.
Astăzi (24 iulie-n.r.) au demarat o anchetă internă atât la Războieni, cât și în toate centrele, să vadă efectiv dacă mai sunt alte probleme. La Colibri aveau pe stoc tot ce aveau nevoie. Aveau cearșafuri, aveau perne, saltele, îmbrăcăminte, aveau tot.
Să vin să motivez faptul că n-au fost schimbate la timp doar pentru că o persoană gestionară era în concediu, mi se pare inacceptabil. Sincer.
Ei s-au plâns de-a lungul timpului că ar avea personal insuficient. S-a făcut un memorandum la nivel de direcție. Deocamdată n-a fost aprobat memorandul pentru angajări suplimentare”, adaugă Adrian Păduraru.
Cum s-au împărțit bolnavii psihic periculoși de la Războieni
Referitor la numărul de persoane angajate de către DGSPC pe toate aceste centre și solicitările de angajări din ultima perioadă s-a ajuns în situația în care acestea depășesc posibilitățile bugetului CJ Neamț. Ultimele solicitări ar aduce creșteri, numai pe bugetul de salarii, de la 67 milioane la 96 milioane de lei pe toate aceste centre.
Pentru funcționarea DGAPC-ului și pe standardul serviciilor, vin niște sume de la bugetul de stat în mod direct, care sunt decontate prin intermediul Consiliului Județean.
„La Dragomirești a fost un proiect european unde, prin programul POCU, au fost plătite salariile timp de un an și jumătate. De anul acesta au revenit la noi cu plata salariilor. La fel la centrele de la Roman, de la Pipirig vor intra în sarcina Consiliului Județean să fie plătite.
În afară de acest centru Colibri, din Complexul mare de la Războieni, au fost relocați beneficiari în patru centre: Centrul Teodora, Ștefan, Colibri, la care facem astăzi referire, și Maria. Ieri au apărut probleme în urma verificărilor doar la Colibri. Ca și capacitate avem la Casa Ștefan 8 locuri, la Casa Teodora 42, la Colibri 30 și la Maria, care are licență provizorie, până în 2025, tot vreo 30 de persoane.
Vreau să vă spun că, tocmai pentru că acest centru are personalitate juridică, noi nu am avut acces la procesul verbal de control de anul trecut, pe campania națională, când s-au făcut acele controale pe toate aceste centre. Am vrut să vedem, în primul rând care a fost planul de măsuri, unde suntem, ce avem de făcut pe fiecare instituție în parte”, conchide vicepreședintele Adrian Păduraru.
La DGASPC Neamț atât directorul general, Cristina Păvăluță, cât și directorul adjunct Marlena Panduru care are în atribuții verificările în aceste centre se află în concediu. Purtătorul de cuvânt al instituției, Magda Vasilache ne-a informat că se află în desfășurare o anchetă internă ce vizează în principal Casa Colibri.
Prefectul Adrian Bourceanu, aflat și el în concediu, a făcut o ședință la prima oră cu cei doi subprefecți în ideea de a vedea în ce măsură se pot implica în acest caz. „În acest moment se află în desfășurare controale ale DSP și OPC acolo. Până nu avem un raport de control al celor două instituții, noi nu putem să avem un punct de vedere, pentru că ne antepronunțăm și nu este corect! Așteptăm să sintetizăm informațiile din aceste rapoarte, avem un plan de acțiune pe care îl vom adapta în funcție de aceste informații și de măsurile care se dispun”, a declarat prefectul de Neamț.
Angela Croitoru
2 comentarii
Ar trebui verificate toate centrele concomitent. Atunci sa vezi distractie!
Când a fost cazul Voluntari, iar au făcut controale și pe ăștia nu I au găsit. Au orbit de la atâtea șpăgi.