O fată blondă cu ochi albaștri, senină, introvertită și puțin prea timidă, Eliza-Emilia Chelariu este absolventa Liceului Tehnologic “Sfântul Ioan de la Salle” din satul Pildești, comuna Cordun, care a reușit performanța de a obține cea mai mare medie la Bacalaureat din mediul rural în județul Neamț, 9,83. O medie muncită pe parcursul tuturor celor 4 ani de liceu și în gimnaziu, Eliza păstrându-și concentrarea și fiind foarte atentă la ore, la pregătirea temelor și participând activ la ore. Doar 50 de sutimi la cea de-a treia probă, cea la alegere, biologia, au despărțit-o de media maximă, ea fiind notată cu 10 atât la limba și literatura română, cât și la matematică.
“Subiectele nu mi s-au părut grele. Undeva de nivel mediu spre ușor, la unii itemi. Și nu mi s-a părut atât de stresant, din moment ce am avut, mai devreme puțin, simularea, care m-a mai scăpat de emoții. Am fost depunctată la a treia probă, n-am mai luat 10, ce-i drept baremul e puțin ambiguu, ceea ce nu mă ajută să văd exact unde am greșit, pot numai să ghicesc”, spune Eliza.
Se pregătește de admiterea la Facultatea de medicină veterinară de la Universitatea de Științele Vieții “Ion Ionescu de la Brad” din Iași, pentru că iubește animalele și o carieră în care să fie înconjurată de prieteni necuvântători i se pare cea mai bună alegere. Coincidența face ca tocmai la biologie să nu fi primit nota maximă, dar asta în condițiile în care în ultimii doi ani de liceu ea nu a studiat materia la clasă, doar s-a pregătit singură acasă și câteva ore cu profesoara de biologie.
Profesorii care au modelat-o pe parcursul anilor
Din punctul ei de vedere notele nu reflectă neapărat competențele elevului, ci mai mult “cât de bine se încadrează în sistemul de învățământ impus. Notarea diferă de la profesor la profesor. Unii profesori sunt puțin mai stricți și drepți, alții încearcă să vadă din mai multe puncte de vedere”.
Perioada liceului a fost una efervescentă pentru ea, plină de schimbări. A luat fiecare mică bucurie în parte ca pe un dar, pe care l-a dat uneori mai departe, celor dragi.
“De-a lungul anilor de liceu m-am schimbat cel mai mult. Perioada liceului a fost plină de schimbări, care au însemnat, de asemenea, oportunități: profesori de la care să învăț o sumedenie de lucruri noi, persoane necunoscute cu care să leg relații, materii pe care să le aprofundez după placul inimii. Am început liceul în plină pandemie, așadar începutul a fost mai anevoios. Interacțiunile erau limitate, orele se desfășurau în mediul online, experiența de a frecventa școala nu era tocmai autentică. Pe parcurs, însă, am reușit să ne acomodăm unii cu alții și să ne integrăm în mediul liceului. Evenimentele care au avut un impact deosebit asupra mea în timpul anilor de liceu au fost Zilele școlii, ceva specific liceului La Salle. Se organizează competiții sportive între elevi și clase și sunt premiați cei cu rezultate deosebite la concursuri din timpul anului școlar. Atmosfera creată evidențiază legăturile de prietenie și respect, ceea ce face ca acest eveniment să aibă un loc special în amintirile mele legate de liceu. O altă amintire plăcută este reprezentată de momentele în care ne strângeam mai mulți colegi să lucrăm la diferite materii. Fie că verificam un exercițiu în timpul pauzei sau învățam pe ultima sută de metri înaintea unui test, aceste momente au constituit o oportunitate de a ne consolida cunoștințele și relațiile interpersonale”, își amintește Eliza.
În liceu cea mai strânsă legătură a creat-o cu diriginta, profesoara de matematică Teofilia Cercel, despre care spune că “și-a dedicat timpul liber și răbdarea infinită pentru ca noi să putem progresa și să lucrăm spre realizarea obiectivelor propuse, mereu dispusă să ne lămurească în privința oricărui exercițiu, indiferent de dificultate”.
Dar Eliza a reușit să ajungă o elevă cu performanțe școlare datorită multor altor profesori: “Domnul profesor de limba și literatura română, Florin Dorcu, a lucrat foarte mult cu noi și ne-a împărtășit propriile cunoștințe și metode. Datorită lui mi-am îmbogățit vocabularul și mi-am îmbunătățit modul de exprimare. Domnul profesor de istorie, Fratele Vicențiu Ghiurcă, este un alt cadru didactic preferat al meu pentru că nu ne-a trecut numai prin istorie, ci ne-a ținut la curent și cu evenimentele lumii actuale și ne-a făcut să privim istoria ca pe o poveste din care facem și noi parte. Doamna director Cristina Iștoc s-a împărțit între a conduce liceul, a ne preda chimie și a ne reaminti obligațiile pe care le avem ca elevi. Doamna profesoară de biologie Camelia Cochior la care atitudinea pentru obiectul predat și modul de predare mi-au întreținut interesul pentru biologie, atât pe parcursul gimnaziului, cât și al liceului. Țin să îi mulțumesc pentru timpul și ajutorul acordat în afara programului pe parcursul clasei a XII-a. Domnul profesor de TIC, Ifrim Cătălin, rămâne în amintirile mele legate de liceu pentru bagajul de cunoștințe împărtășite de-a lungul anilor și interesul pe care l-am dezvoltat pentru domeniul calculatoarelor. În gimnaziu, doamna profesoară de limba română, Loredana Cocea, atmosfera veselă creată de dânsa în timpul orelor și personalitatea sa jovială mi-au rămas încă în memorie. Doamna profesoară de chimie, Mihaela Cănilă pe care o voi ține minte pentru stilul relaxat de predare și relația sa prietenoasă cu elevii. Chiar dacă materia nu a fost ușoară, învățatul nu a fost o corvoadă cu dumneaei”, povestește Eliza despre oamenii care i-au îmbogățit viața pe parcursul anilor de studiu.
Recunoaște, cu un ochi critic, că încăpățânarea o face să ia foarte greu în considerație punctul de vedere al celorlalți asupra unui lucru despre care ea deja și-a format o părere proprie, ceea ce nu-i este tocmai de ajutor în anumite situații. Va rămâne în memoria colegilor pentru spiritul ei de echipă, pentru entuziasmul cu care își oferea ajutorul în pauze, atunci când era vorba despre a înțelege o problemă mai dificilă la matematică sau un eseu la literatură. O singură disciplină nu s-a lipit de ea și nu a reușit să o înțeleagă, geografia! Dar consideră că informațiile și pregătirea de bază le-a asimilat, însă nu a excelat așa cum se întâmpla la mai toate celelalte materii.
Pasionată de literatură este recunoscătoare bibliotecii liceului
În familia Chelariu sunt 3 surori și toate au urmat sau studiază încă la Liceul La Salle din Pildești. Eliza este cea mijlocie și crede că, academic, a influențat-o cel mai mult sora mai mare pe care a avut-o drept model și care acum este la master la litere, la engleză-spaniolă, la Iași. A ajutat-o mult să vadă cum învăța ea în liceu, a prins mai ușor de la ea unele lucruri pe care le înțelegea mai puțin la ore și i-a dat cumva un start mai bun în educație. Familia i-a fost un sprijin solid în educație și atunci când trebuie să facă un clasament al ”influencerilor” spune că profesorii sunt pe primul loc, urmează părinții și surorile și abia apoi prietenii și societatea.
Elevilor care dau acum admiterea la liceu le dă următorul sfat: “Să nu le fie frică să ceară ajutorul pentru a duce la bun sfârșit ceea ce își propun, deoarece există cu siguranță persoane care să le ofere sprijinul necesar. Le doresc mult succes pe parcursul acestor ani!”
Pasiunea ei de timp liber sunt cărțile, citește cât de mult poate și este recunoscătoare că datorită bibliotecii liceului a avut acces la cărți deosebite, din domenii variate: literatură universală, literatură română clasică, religie, biologie, psihologie, limbi străine.
“Mă bucur că am putut citi atât de multe cărți diferite și că mi-am satisfăcut dorința de a-mi perpetua hobby-ul chiar și în perioada în care învățatul și pregătirea pentru examenul de Bacalaureat îmi ocupau o bună parte din timp. Ador să-mi ocup timpul cu cititul”.
A terminat liceul cu a doua medie din generația ei, 9,93 și, într-un top al preferințelor personale așază literatura și biologia pe primul loc, matematica pe locul imediat următor și apoi engleza. Premiile cu care se mândrește din timpul liceului sunt un loc întâi la Concursul “Îndrăznește să știi!” în domeniul tehnico-aplicativ, pe care l-a luat în clasa a X-a, ea studiind la profilul electronică și automatizări, dar și premiul II obținut la matematică la Concursul Regional Interdisciplinar “α și Ω”, domeniul științific, adiția a XXI-a, în ultimul an de liceu. Secretul ei pentru a-și menține vie dorința de cunoaștere este satisfacția personală, cel mai bun stimul pentru ea au fost notele, aprecierea profesorilor și a colegilor. Nimic extraordinar, însă o formulă care a condus-o către succes.
Angela CROITORU