Astăzi, 7 august, la mănăstirea Sihla se sărbătorește hramul mănăstirii în cinstea Sfintei Teodora, cea care a trăit și s-a nevoit în peștera din apropierea locului unde este acum mănăstirea.
Slujbele de hram au început de ieri după-amiază de la ora 16 cu Ceasul al 9-lea și Vecernia, urmate de Privegherea dedicată Cuvioasei Teodora. Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanu a spus în predica de la sfârșitul Privegherii:
„Suntem într-un loc în care pietrele și stâncile acestea aduc mărturia unei drepte nevoințe a Sfintei Teodora. Păsările care s-au descoperit părinților de la Sihăstria de atunci au mărturisit ele însele că în acești munți se petrecea ceva extraordinar. În această lume, cu grijile ei, cu micimile ei, cu trădările și minciunile ei, un om se retrăsese ca să se sfințească și să pună la suflet toată rugăciunea pentru această lume, să poarte povara păcatelor în rugăciunea ei însăși. Și stâncile mărturisesc nevoința ei, greutatea pe care trebuie s-o fi avut într-o viețuire care pentru un om obișnuit este cu neputință de dus. Nu numai curaj i-a trebuit Sfintei Teodora, ci și înțelepciune și mai ales binecuvântarea de la Dumnezeu și de la duhovnicul ei, ceea ce a și avut. Și, iată, că viețuirea ei a fost descoperită în chip minunat de la Dumnezeu și stâncile astăzi mărturisesc înalta ei viețuire și faptul că acest pământ pe care călcăm e un pământ sfințit de rugăciune, rugăciunea Sfintei Teodora și a sfinților care au trăit în mănăstirea aceasta, în codrii Sihlei. În fața acestor semne suntem chemați să înțelegem că Dumnezeu, precum spunea psalmistul, „este minunat întru sfinții Săi” și sfinții înșiși ne sunt puși ca semn că Dumnezeu lucrează în istorie. Și în fiecare timp în istorie are oameni puternici care se nevoiesc să pună mai presus de griji, de confort, de fricile lor cuvântul lui Dumnezeu și să-l păzească pe el. Atunci se împlinesc și în ei minuni. Și sfinții rămân în mijlocul nostru ca semn că Dumnezeu este lucrător în ciuda fărădelegilor. Dumnezeu are lucrarea sa de taină cu cei ce statornic se pregătesc pentru Împărăția Cerurilor și împlinesc cuvântul Lui. Și schimbă firea omului, făcând-o puternică, precum a schimbat firea Sfintei Teodora, dându-i putere pentru o viețuire mai presus de fire. De aceea icoana Sfintei Teodora nu întâmplător ne este pusă la scurt timp după icoana Schimbării la Față, arătând că și în noi poate fi o schimbare, și în noi Dumnezeu actualizează o putere a omului nestricăcios, a omului de dinainte de Cădere. Atunci când omul nădăjduiește că din viața asta Îl poate cunoaște pe Dumnezeu, El lucrează împreună cu omul și îl schimbă și îl face și pe om părtaș luminii sale dumnezeiești. Așa s-a întâmplat cu Sfânta Teodora și mărturia ei ne este nouă prilej de nădejde, de cinstire a Sfintei și a lui Dumnezeu. ”
La 23:30 a avut loc o procesiune către peștera în care a sihăstrit sfânta, unde a fost apoi săvârșită Sfânta Liturghie.
În această dimineață de la ora 6, slujbele încep cu Sfântul Maslu, urmat de Acatistul Sfintei Teodora și Sfânta Liturghie, care va fi oficiată de Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor alături de un sobor de preoți și diaconi (potrivit Doxologia). La slujbă va fi prezent și Părintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru de la Paraclisul Catedralei Naționale, care din 3 august s-a aflat la mănăstirea Sihăstria, spovedind și oferind sfat duhovnicesc.
Sfânta Teodora a trăit în secolul al XVII-lea și s-a nevoit în munții Neamțului în peștera de la Sihla, care acum a devenit loc de pelerinaj. Moaștele ei au fost descoperite în jurul anului 1830, când familia domnitorului moldovean Mihail Sturza a reînnoit schitul Sihla, dar acestea se află acum la la Mănăstirea Pecerska din Kiev. La 20 iunie 1992, Biserica Ortodoxă Română a canonizat-o oficial pe Sfânta Cuvioasa Teodora de la Sihla, stabilind ziua de prăznuire pe 7 august.
Alexandru Andrieș