Specialiștii de la Complexul Muzeal Național Neamț au făcut recent descoperiri arheologice remarcabile în două locații din apropierea orașului Târgu Neamț, unde au identificat așezări umane vechi de mii de ani, dar și mai recente. Aceste descoperiri au rezultat din săpături arheologice care s-au desfășurat pe parcursul mai multor ani.
Una dintre zonele investigate se află în satul Topolița, comuna Grumăzești, unde arheologii lucrează din 2019. Ei au cercetat o așezare care a cunoscut mai multe faze de locuire, cea mai veche având aproape 7.000 de ani, iar cea mai recentă datând din secolul al IV-lea d.Hr. În cadrul săpăturilor din acest an, s-au concentrat pe urmele unei construcții aparținând culturii Precucuteni, care a fost incendiată acum aproximativ 6.500 de ani. Această construcție a păstrat în interior numeroase obiecte arheologice de mare valoare pentru comunitățile din acea perioadă.
Sub coordonarea cercetătorului dr. Vasile Diaconu de la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț, echipa a descoperit în interiorul construcției mai multe vase sparte și întregi, decorate, alături de statuete din lut care ar fi avut roluri religioase. Printre artefactele notabile se numără o reprezentare realistă a unui fragment de picior uman de dimensiuni mari și un pandantiv de piatră găsit într-un vas de lut.
În vecinătatea locuinței cercetate, au fost descoperite două zone cu resturi menajere, oferind informații valoroase despre modul de viață al comunităților care au fost parte a faimoasei civilizații eneolitice Cucuteni, a menționat dr. Vasile Diaconu.
Un aspect deosebit de interesant pentru cercetători este descoperirea unor urme de locuire datând de aproape 8.000 de ani, constând în resturi ceramice și unelte de piatră. „Este vorba de resturi ceramice și unelte de piatră, care ne arată fără urmă de îndoială că aici s-au stabilit cele mai vechi comunități umane cunoscute pe teritoriul acestei localități. Descoperirile de acest fel sunt destul de rare în zona noastră și sunt contemporane cu cele identificate în celebrul sit de la Lunca – Poiana Slatinei”, a explicat dr. Vasile Diaconu.
După ce vor fi analizate în laborator, restaurate și supuse unor studii interdisciplinare, multe dintre obiectele descoperite în cadrul acestor săpături vor fi expuse la Muzeul de Istorie și Etnografie din Târgu Neamț.
Este a doua descoperire anunțată de arheologi în zona Târgu Neamț în această lună. La începutul lui august, o echipă, condusă de același dr. Vasile Diaconu, a descoperit mai multe morminte în zona bisericii „Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul” din Târgu Neamț (amănunte aici).
Alexandru Andrieș