Aflat pe finalul celui de-al doilea mandat și gata să reînceapă cel de-al treilea din toamnă, primarul Adrian Ciobanu, ne-a împărtășit o parte din gândurile sale, din proiectele și investițiile aflate în lucru, dar, cel mai important aspect devoalat este cum a reușit să atragă venituri proprii la bugetul local. Comuna Cordun nu mai depinde acum de fondurile venite de la județ și de la bugetul de stat, așa cum se întâmplă în celelalte localități nemțene, are un anumit grad de independență financiară.
– În curând, veți începe al treilea mandat ca primar.
În primul rând le mulțumesc tuturor din suflet pentru încrederea pe care mi-au acordat-o din nou. Într-o primă etapă, voi continua ce am început. Chiar dacă nu am avut o campanie electorală în care să prezint o platformă-program și să vin în atenția oamenilor pe parcursul campaniei, acum că au trecut alegerile, îi asigur că voi rămâne același om, cu dorința de a munci și cu dorința de a dezvolta din ce în ce mai mult comuna noastră.
– Ce proiecte vreți să finalizați acum, în ce a mai rămas din acest mandat?
Doresc să finalizez proiectul principal la care am lucrat anul trecut și anul acesta: extinderea de apă și canal din satele Cordun și Pildești. Sper ca, în perioada imediat următoare, să finalizez acest proiect. Am ajuns cu aceste două comunități la un procent de 99% de apă și canal. Încă mai avem câteva lucruri de pus la punct în zona acesta, dar definitivăm lucrurile, depunem eforturi și pentru satul Simionești, pentru că acolo trebuie să începem lucrările, avem toate avizele, căutăm soluții de finanțare pentru aceste investiții. Chiar dacă suntem prima comună din Neamț cu venituri proprii și nivelul nevoilor din ultima perioadă a fost unul atât de mare, încât nu am reușit să facem față cu veniturile noastre și întotdeauna multe din lucrurile importante le-am făcut din finanțări nerambursabile – discutăm de finanțări guvernamentale, dar și finanțări din fondurile europene sau din alte programe cum este Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Am reușit să închidem anumite probleme și anumite lacune pe care le aveam în dezvoltarea infrastructurii la nivel local. Avem multe proiecte în lucru acum, la ora actuală, dar căutăm soluții de finanțare.
– După extinderea canalului, urmează să acoperiți partea de infrastructură?
Mă bucur acum că am reușit să ies din pământ, cum îmi place mie să spun, în astea două comunități mari și cred că orice investiție de azi încolo pe care o dezvolt la nivelul satului Cordun, în satul Pildești, la nivel de comuna Cordun, vor fi investiții care pur și simplu vor aduce frumusețe în comunitate. Orice investiție se va vedea mult mai mult decât s-au văzut cele la care am lucrat până acum, pentru că lucrez de aproximativ 6 ani numai la investiții subterane, care nu fac altceva decât să creeze disconfort și să coste și mult și efectiv, în spate, să nu se vadă prea mare lucru. Dar aceste principale investiții sunt fundația și temelia în dezvoltarea comunității.
– Vorbeați de venituri proprii. Să înțeleg că aveți mai mulți agenți economici în zonă, iar taxele și impozitele locale se colectează foarte bine?
63% din impozitul pe venit și din impozitul pe profit la nivelul societăților, la nivelul agenților economici de pe raza comunei vin la bugetul local. Orice investiție privată dezvoltată în comună aduce plus valoare la bugetul local. Comuna noastră nu trăiește numai din taxele și impozitele pe care le încasăm de la cetățeni. Comuna noastră trăiește datorită agenților economici care s-au dezvoltat, datorită societăților care au avut investiții în ultimii ani pe raza comunei. Am dat o maximă importanță acestui lucru, dezvoltării infrastructurii din zona privată, dezvoltării locurilor de muncă și a agenților economici pe raza comunei și am avut investiții în permanență, cu cursivitate, în lucru la nivelul comunei.
– De exemplu.
Dacă anul trecut s-a finalizat o fabrică și aici aduc aminte de cei de la Florea Group cu brand-ul Petra (pavaje – n.r.), anul acesta cei de la Genesis Biotech (energie ecologică – n.r.) au finalizat o nouă investiție importantă de peste 17 milioane de euro. Urmează acum, în luna septembrie, să inaugureze această investiție. Vorbim despre cel mai mare proiect de economie circulară din România. Este un proiect care vizează neutralizarea deșeurilor biodegradabile din industria alimentară în această zonă. Și nu numai atât, sunt alte noi investiții care se preconizează în viitorul mai apropiat sau mai îndepărtat. Acum suntem în discuții cu alți posibili investitori. Am emis certificatele de urbanism pentru o altă fabrică care se construiește pe raza comunei Cordun, cei de la Ubitech București (construcții – n.r.), vin și construiesc o nouă fabrică pe raza comunei și în continuare sunt discuții pentru creionarea de noi investiții, de noi fabrici și de noi locuri de muncă pentru locuitorii comunei noastre.
Secretul atragerii de investitori: respect, încredere, promptitudine!
– Care este secretul? Cum îi atrageți?
Nu pot să spun acum că am oferit facilități deosebite vreunui investitor de pe raza comunei. Principalul atu pe care l-am avut în zona aceasta a fost deschiderea față de acești oameni și respectul față de cei care au dorit să investească pe teritoriul comunei. Cred că investitorii nu întotdeauna își doresc foarte multe facilități, își doresc mai degrabă să fie respectați acolo unde merg să investească. Eu cred că au văzut în mine un partener, un om care îi respectă și un om care este prompt în luarea deciziilor. Apoi, am avut o discuție cu colegii din primărie și le-am explicat. În momentul în care avem discuții cu un investitor, toată documentația sau tot ce ține de administrația publică locală trebuie rezolvată cu promptitudine. Nu depune investitorul documentele pentru obținerea unei autorizații și așteaptă câțiva ani să obțină o autorizație. La noi autorizațiile sunt emise foarte rapid, în condițiile în care toate documentele care stau la baza ei sunt legale și complete. Și de aceea cred că promptitudinea cu care am lucrat în zona aceasta, respectul pe care l-am arătat investitorilor, au fost atu-uri importante pentru ca ei să vină în comuna noastră. Iar eu mai am un crez în sufletul meu. Cred că, în momentul în care cei care vor să investească în zona noastră vin și analizează zonele în care s-a investit, cred că acum, la ora actuală, de la sine vor veni noi investiții, întrucât, cu adevărat, s-a creat un parc industrial frumos la noi, în comuna Cordun. Din punctul meu de vedere, mai beneficiem de un atu important acum, pentru că în perioada imediat următoare vom avea un nod rutier cu autostrada aici și atunci, automat, vor avea și fluiditate maximă. Toate investițiile care se vor dezvolta în zonă, vor beneficia de acest nod rutier, în sensul în care și materia primă și produsul finit au posibilități de plecare ușor din zonele de producție, de la aceste fabrici către beneficiari.
– Și atunci puteți fi un exemplu pentru alți colegi pe atragerea de investitori.
Este foarte greu! După 8 ani de muncă vă spun că este foarte greu, chiar dacă am reușit să fac anumite lucruri în comună, poate mai multe în anumite zone, dar îmi doresc să finalizez ce am început la nivelul comunei. Am început, în 2016, cu un vis pe care eu, ca și persoană, l-am avut: visul de a finaliza infrastructura de apă, canal și asfalt în comună! Mai am câțiva pași în zona aceasta și îmi doresc, cu tot dinadinsul, să-mi duc la îndeplinire visul și să-mi termin investițiile pe care eu le-am visat să le fac pentru comunitatea noastră. Între timp au apărut și alte investiții frumoase în comună, pe lângă ceea ce am visat eu, e adevărat, și vor mai apărea și altele. Dar, îmi doresc să-mi duc la bun sfârșit acea dorință pe care eu am avut-o în suflet în 2016. Nu a fost o promisiune de campanie electorală, a fost un vis pe care eu l-am avut în sufletul meu și o promisiune către mine ca și persoană, că îmi doresc să finalizez aceste lucruri pentru locuitorii din comuna Cordun. De aceea, în campaniile electorale, sunt mai zgârcit cu promisiunile și cu promovarea investițiilor! Dar, imediat după finalizarea campaniei, încerc acum, la ora actuală, să-mi punctez planul de dezvoltare pentru următorii 4 ani și, în toamna acestui an, să prezint întregii comunități lista de investiții ca și obiectiv pentru următorii 4 ani.
Material realizat de Angela CROITORU