Maria Petrariu este cel mai longeviv primar femeie din județul Neamț și unul dintre primarii cu cele mai multe mandate din țară, a câștigat, la alegerile din 9 iunie anul acesta, cel de-al șaptelea mandat. Așadar, de peste 24 de ani se află în slujba comunității Vânători-Neamț, o comună frumoasă, cu mult potențial turistic, care tocmai a fost acreditată anul trecut pe domeniul turistic. Cu ce gânduri merge mai departe, aflăm din interviul care urmează.
“Voi face ce am făcut întotdeauna: să găsesc soluții la toate problemele cu care se confruntă comunitatea, în limitele legale!”
– Nu sunteți genul de primar sau de politician care promite oamenilor. Mai degrabă din categoria “Tace și face!”. Ce gânduri aveți la acest final de mandat?
În primul rând vreau să le mulțumesc atât celor care m-au votat, cât și celor care nu m-au votat. Atâta timp cât ești primar trebuie să fii alături de toți cetățenii, indiferent de preferința lor politică. Ce-i drept, nu poți mulțumi pe toată lumea oricât te-ai strădui să o faci. Fiecare are pretențiile lui. Iar dacă tu nu te pliezi cu rezolvarea legală pe problema lui, atunci se supără. Mulțumesc tuturor și ceea ce am făcut întotdeauna, o să fac și acum, o să mă străduiesc, să rezolv tot ce pot, prin toate putințele și cu toată mintea mea și, bineînțeles, cu contribuția echipei, a celorlalți colegi din primărie, a consilierilor, să rezolvăm problemele care se ivesc. Acum, de exemplu, aveam o problemă foarte gravă cu apa, dar o să căutăm soluții și o să încercăm să facem noi puțuri cu care să venim la captările actuale și să suplimentăm într-un fel captarea de apă. Este o mare problemă, nu numai la noi, la nivel național, cauzată de secetă. Cu natura nu prea ai cum să te pui!
– Rezolvarea acestei probleme are legătură și cu conducta de la Preutești, proiectul județean?
Nu neapărat, Sigur remedierea mai sus menționată ar ajuta, evident, dar eu vorbesc despre problema pe care o avem noi, cu debitul de apă pe cele două alimentări și în special tehnologia de forare a puțurilor de captare apă în condițiile de secetă pedologică. Sistemul de alimentare cu apă și apă uzată pentru satele Lunca și Nemțișor a fost înființat, extins și abordat diferit față de sistemul de alimentare apă și apă uzată al satului Vânători-Neamț, care face parte din Master Planul Orașului Târgu-Neamț, respectiv sistemul din satul Vânători-Neamț este branșat la sistemul de captare apă și epurare al orașului Târgu-Neamț.
– Și neavând suficientă apă, nu mai ajunge la Vânători!?
S-au făcut și anumite extinderi în comunele vecine și probabil nu s-a intervenit la mărirea capacității de apă. Am înțeles că există acel proiect al companiei Apa Serv, dar, până rezolvă dumnealor, noi o să găsim soluțiile noastre proprii și sper că Dumnezeu o să ne ajute, așa cum a făcut-o și până acum! Cele două alimentări de apă au rămas în proprietatea noastră, sunt date în administrare la Apa Serv, dar nu așteptăm o rezolvare de la compania de apă, mi se pare normal să găsim noi soluții. Ne rugăm la Dumnezeu să plouă, pentru că, dacă avem apă de sus, ar fi cel mai simplu, dar nu ne bazăm pe asta. Orice problemă va apărea, și nu sunt puține, vom căuta să le facem față și să găsim rezolvarea care să fie și legală și să bucure pe toți în timpul cel mai scurt posibil.
– Sunteți cumva o comună campioană în județul Neamț, în sensul că aveți alimentare cu gaz în aproape toate satele, apă, infrastructura aproape 100% finalizată. Ce proiecte mai aveți de finalizat anul acesta, din cele din urmă?
Da, ce am finalizat acum, chiar pe 12 august, am avut inaugurarea unui parc de joacă pentru copii, chiar în centrul satului, aici, unde e zona campusului școlar. Tocmai am început implementarea a două proiecte prin fonduri nerambursabile: prin Fondul de Modernizare vom înființa un parc fotovoltaic cu o capacitate de 250 kw, în vederea compensării consumului propriu de energie electrică; prin PNRR (C1) vom extinde rețeaua de apă și canalizare în satul Vânători-Neamț. Odată rezolvată infrastructura subterană, apă-canal vom identifica resurse financiare pentru modernizarea străduțelor respective. Continuăm cu proiectul pe drumuri, ape Programul Național de Investiții Anghel Saligny și mai avem unul depus, tot pentru modernizare drumuri.
– Câți kilometri pe Anghel Saligny ar fi?
În total ar mai fi 7 km în proiectul care se află în implementare, a fost aprobat inițial să modernizăm doar 3 km din fonduri nerambursabile. Urmează să găsim fonduri pentru finalizarea întregului proiect aprobat, de modernizare drumuri în satul Vânători-Neamț. Proiectul depus la AFIR (DR-28) pentru modernizarea a încă 4,5 km de drumuri în comuna Vânători-Neamț este ELIGIBIL dar fără finanțare, deocamdată.
– Asta ar fi pe apă, canal, drumuri. Pe social mai aveți proiecte de finalizat?
Proiectul de înființare a unui centru comunitar integrat în comuna Vânători-Neamț, finanțat prin PNRR (Măsura C-12), prin care vom avea un centru socio-medical construit chiar aici în centrul comunei. Suntem în faza de achiziție de lucrări de construcții. În acest centru se vor presta servicii socio-medico-educaționale la standarde europene și va beneficia toată populația comunei Vânători-Neamț, dar în special persoanele aflate în situații de risc. Sperăm să finalizăm achiziția de lucrări și să începem execuția efectivă.
Proiectul de suflet – campusul școlar
– Mai aveați un proiect complex, de suflet al dv, cu un campus școlar.
Campusul școlar ne chinuim să găsim o finanțare pentru el încă din 2009, dar nu renunțăm, așa cum am mai spus de câteva ori și nu o dată. Am început în 2009 prin Ministerul Învățământului, s-a lucrat la documentații încă din 2007/2008, în 2009 s-a sistat, în 2014 am încercat să-l preluăm pe finanțare europeană. Nu s-a încadrat la criteriul eligibilității. Am mai renunțat, l-am redimensionat și l-am depus pe Compania Națională de Investiții. Am trecut prin vreo 3 comisii cu partea tehnică și ne-am împotmolit la dezvoltare. Nu avem încă, în acest moment finanțare. Acum o să insistăm și pe varianta cu finanțare guvernamentală, dar o să insistăm și pe varianta de fonduri europene și o să încercăm, pe măsură ce apar finanțări, să ne pliem pe cerințe și să să-l facem pe bucăți.
– Necesită o finanțare mult prea mare?
Da, asta este problema, dar încercăm acum să depunem pentru sala de sport. Am început elaborarea acestui proiect prin care se dorește construirea unei săli de sport și a unui teren de sport prin Programul Regional Nord-Est 2021-2027, Prioritatea 6 – O regiune educată, Învățământ preșcolar, școlar, liceal, în valoare de aproximativ 1.5 milioane EURO. Mai primim și noi informații și mai întrebăm, o să mai fie partea de extindere la construcțiile existente și pe săli de clasă. Ca perspectivă vom vedea ce măsuri, ce finanțări, vor mai apărea să ne pliem pe bucățele din acest proiect și sper din tot sufletul să reușim să-l ducem la bun sfârșit, pentru că țin foarte mult la acest proiect, într-adevăr!
– Practic, acest campus ce va cuprinde, pe lângă sala de sport, o construcție cu săli de clasă, și acele ferme?
Inițial, în 2007-2008, a fost o idee foarte frumoasă și tare îmi pare rău că nu s-a finalizat. Era un campus școlar în care aveam școală cu 24 de săli de clasă, internat elevi, internat profesori, sală de sport, teren de sport, cantină, ateliere și pensiune turistică era aici. Iar, la Seminarul Teologic era prins în faza inițială a proiectului realizarea unor laboratoare pentru prepararea cărnii, pentru prelucrarea lânii, prepararea brânzei de oi, fermă de oi, fermă de bovine, fermă de porcine, aveam acolo tot ce presupune îngrijirea, creșterea animalelor și partea de producție-preparare carne și alte produse. Am renunțat, deocamdată, la partea de la seminar, cu tot ce am avut acolo prins s-a renunțat, ulterior am renunțat și la pensiune și s-a redimensionat. Deci varianta depusă pe finanțare europeană am redus cât am putut, tot în ideea să reușim să prindem finanțare. Dar, cum bani nu sunt, încercăm să vedem ce modalități găsim, măcar să ne definitivăm construcțiile pe care le-am început și, pe măsură ce apar noi finanțări, să mergem și cu construcțiile pe sala de sport și pe sălile de clasă, fie pe guvernamentală, fie europeană, unde sunt posibilități.
– Ce ați mai avea de făcut în comună? Ce priorități ar mai fi?
Pe partea priorități apar mereu, așa, ca la o casă. Când te uiți, tot mai trebuie făcut! Ori îți pică din ce ai făcut, ori mai vezi altceva ce trebuie făcut sau ai mai vrei să îmbunătățești. Pe partea de turism trebuie să ne axăm mult mai mult, având vedere că am fost acreditați ca stațiune de interes turistic local anul trecut. Încercăm să ne pliem pe tot ce ține de promovare, partea de vizual, pe ideea de a asocia cât de cât tot ce avem pe privat, pe pensiuni, cei care doresc să facă parte dintr-un un circuit al comunei Vânători, în așa fel încât să-i unim pe cei care produc cu cei care prestează muncă pentru turism. În acest fel, produsele obținute în curtea proprie să poată fi valorificate în pensiuni, restaurante din localitate. Tot la fel ne pliem pe strategia pe care am realizat-o deja pe partea de turism. Ea va trebui aprobată și va trebui să găsim resurse pentru a ne promova și pentru a accesa proiecte cât mai multe în ceea ce privește turismul. Vrem să realizăm produse turistice în așa fel încât cel care vine să poată să rămână câteva zile în comuna Vânători- Neamț, să beneficieze de tot ce este recreativ, de tot ce este cultural, de frumusețea naturală, relief, a zonei, dar și culturală.
Strategia de atragere a turiștilor în Ținutul Zimbrului și al mănăstirilor
– Există și festivaluri și alte activități legate de tradiții prin care tot așa puteți face promovare atrăgând turiștii.
Nu sunt câte am vrea noi să fie, dar avem activități atât cu Ziua comunei Vânători-Neamț, care este zilele acestea, cât și cu zilele hramurilor pe care le au fiecare mănăstire, fiecare biserică din localitate, pentru că avem o zonă bogată din punctul de vedere al turismului monahal-ecumenic. Având mănăstirile de pe raza comunei, e o bogăție spirituală majoră de care alții nu dispun. Este pentru noi un mare avantaj pentru că foarte mulți dintre cei care vin merg la început să se roage, dau un acatist, după care mai rămân în zonă, unii dintre ei. Noi trebuie să găsim soluții să-i atragem să-i ținem cât mai mult timp la noi. Mai sunt o altă categorie de turiști, cei care vin la ocazii, cum sunt sărbătorile nemțenilor sau Paștele Nemțean, cum îi spunem noi în luna august, care începe de la Sfântul Ioan Hozevitul pe 4, 5, 6 august, apoi pe 7 și 8 august la Sihăstria, după aceea vin hramurile satelor, Nemțișor, Vânători-Neamț, hramul de la Mănăstirea Secu 29-30 august și, în general, toate ocaziile acestea în care cei care au venit într-un an, vin și al doilea și al treilea an și beneficiază de bogăția slujbelor, de tot ceea ce simt aici și vin apoi, cu regularitate în fiecare an la toate aceste slujbe. Pentru ei căutăm soluții de a le oferi cât mai multe și diversificate servicii de turism, de relaxare.
– Pentru că am vorbit și de partea asta de activități de promovare prin activități culturale, suntem în prima zi a manifestărilor dedicate zilelor comunei Vânători- Neamț. Ce le oferiți anul acesta deosebit celor care participă la aceste manifestări?
În ultimii ani, știți cum se spune, “În unire stă puterea!”, noi ne-am asociat într-o activitate comună, atât primăria, cât și conducerea Parcului Natural Vânători-Neamț, prin activități comune. De câțiva ani integrăm activitățile de la Ziua zimbrului, cum a fost cea de astăzi, (14 august – n.r.) în Zilele comunei Vânători-Neamț. Anul acesta, de exemplu, zilele comunei se desfășoară în 3 zile, cu Ziua zimbrului și cu activități specifice din cadrul acestei zile la care ați asistat și ați văzut din experiența celor care au activități și proiecte desfășurate pe partea de turism din Ținutul zimbrului, pe partea de arhitectură tradițională, pe partea de promovare sentimentală, aș spune, cu acea Casă a bunicilor, inițiativa doamnei Maria Cornea. Chiar au fost idei foarte frumoase. Prin tot ceea ce s-a făcut la sediul Parcului Natural Vânători-Neamț, pentru noi este un mare beneficiu și credem că, de acum și în perspectivă, cei care vin o dată vor mai veni și se vor bucura de toate informațiile care sunt acolo, în special, pentru copii. În cadrul zilelor, pe 17 august avem activitățile dedicate tineretului. Acolo o să fie întreceri sportive, expoziții de mașini. Organizarea este tot a tineretului, ei s-au ocupat și vor fi întreceri cu motociclete, iar seara o să fie o discotecă în aer liber pentru ei. Duminică, pe data de 18, vom începe la ora 13:00, bineînțeles cum facem noi de obicei, orice lucru bun trebuie început cu Dumnezeu și cu rugăciuni, cu Te Deum, după care o să ne desfășurăm activitatea noastră prin promovarea mai întâi a talentelor locale. Nu putem noi să-i adunăm chiar pe toți, nu este timpul necesar pentru că sunt foarte mulți, dar așa, pe rând pe fiecare, copiii noștri, seniorii noștri care vin și participă. După care avem invitații care susțin concerte în aer liber, cântăreții consacrați. Anul acesta așa, din puținul care a fost, am încercat să oferim, chiar și prin voluntariat, de exemplu avem două ansambluri de la “ Răzeșii” din Tupilați și “Soleștenii” de la Vaslui, care vin din plăcere și care au spus: “Doamna primar, noi nu vrem bani, vrem numai cazare și să vă îngrijiți un pic de noi!”, așa că îi așteptăm pe toți cu mare drag! Avem soliști care au mai fost la Vânători și le place zona, aproape că nu mai au nevoie de o invitație, cum este trupa “Alesis” de la Constanța, cuplul Alina și Romeo Negoiasă, care îmi sunt așa de dragi și ținem aproape. Revin de fiecare dată cu mare drag! Avem și artiști noi care nu au mai participat niciodată, cum este Steliana Sima, dar avem și artiști în devenire, așa, din zona Pipirigului, din zona Sucevei, pe care încercăm să-i ajutăm prin promovare. Vor fi și întreceri sportive, dansatori sportivi la copii, iar seara, după concertul artiștilor, a trupelor, o să avem un mare foc de artificii, care va fi momentul culminat ce încheie manifestările. După care, mergem fiecare la casa lui, la depănat amintiri. Îmi doresc să nu avem niciun fel de evenimente neplăcute, să ne asigurăm climatul de siguranță, de recreere, chiar dacă o să fie cald, ne străduim să asigurăm și partea de umbrire și să fim pe placul tuturor. Noi ne străduim. Dacă nu o să fim pe placul unora, înseamnă că trebuie să ne străduim mai mult și o vom face!
Gânduri pentru cel de-al șaptelea mandat
– Ca femeie sunteți cel mai longeviv primar, cel puțin din județul Neamț. Ce vă mai doriți?
Să fiu sănătoasă în primul rând, să pot să muncesc și o fac cu toată dragostea, chiar dacă unii nu mă înțeleg și cu dedicație și să-mi duc la bun sfârșit ce mi-am propus. Ca de fiecare dată mă străduiesc și când vorbesc vorba să fie vorba până la capăt. Dacă nu pot, atunci vin cu explicații și spun de ce nu pot. Ca femeie, îmi doresc să fiu destul de puternică, să am putere de a trece peste răutăți și greutăți și să mă bucur de cei dragi.
– Acum, din perspectiva celor 6 spre 7 mandate, e greu să fii primar femeie în România? Mai există prejudecăți în administrație?
Nu-i ușor. Însă, în ultimul timp, au cam dispărut unele idei preconcepute, având în vedere că la nivel de țară sunt mai multe femei primar și sunt chiar și cu vechime. De exemplu, am o doamnă primar cu care m-am împrietenit, ne știm din 2000, doamna primar Mariana Câju de la Cumpăna, Constanța, cu care am legat chiar legături personale și facem foarte multe activități comune. De exemplu, acum am avut tabără de copii pe care i-am trimis acolo, și am găzduit și noi copiii de acolo, deci facem anual schimb de copii. Eu mă bucur de cei care vin și doamna de cei care vin acolo. Nu-i ușor. Dar ce e ușor în ziua de astăzi? Adică totul se face cu multă muncă, dedicare și putere de la Dumnezeu. De acolo vine puterea.
– Pentru că am ajuns în zona aceasta de legături, cu cine are comuna Vânători înfrățiri și cu cine vă mai doriți?
Suntem înfrățiți cu comuna Trușeni din Republica Moldova, avem discuții și cu Vatici, tot din Moldova. În Italia suntem înfrățiți cu localitatea Pogno și cu comuna Martano. Mi-aș mai dori ca perspectivă și mai avem discuții cu o comună Franța, o să vedem și în Germania. Deocamdată sunt doar discuții de principiu. Toate la timpul lor.
– Ce ar mai fi de făcut în școli? Majoritatea știu că le-ați modernizat, sunt dotate.
Prin intermediul GAL Ținutul Zimbrilor au fost alocate fonduri pentru înființare start up-uri în domeniul neagricol, modernizarea fermelor mici de pe teritoriul comunei Vânători-Neamț, dotarea Centrului Socio-Educativ, Înființarea Centrului de Zi pentru persoane vârstnice. Proiectul de dotare școli, cu finanțare PNRR (C-15), este în plină implementare și își propune dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente IT&C a Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” și a Liceului Tehnologic „Arhimandrit Chiriac Nicolau” și a 3 structuri arondate acestuia: Școala Gimnazială nr. 2 din satul Vânători-Neamț, Școala Gimnazială din satul Lunca, Școala Gimnazială din satul Nemțișor. Ce îmi doresc pentru învățământ e să mențin nivelul care l-am avut din totdeauna la învățământul din Vânători-Neamț. A fost undeva mai sus față de alte localități. Și-mi doresc să rămânem acolo. Și mi-a plăcut tare mult faptul că elevi din Vânători-Neamț, la școlile unde ajung, se remarcă prin ceea ce au învățat aici. Înseamnă că este un învățământ de calitate, înseamnă că avem profesori de calitate, sunt copiii buni și învață carte, avem părinți dedicați care muncesc pentru ca acești copii să ajungă oameni mari și de folos pentru comunitate.
– Dacă ar fi să transmiteți un mesaj locuitorilor comunei legat de acest al șaptelea mandat, care ar fi acela?
Să aibă încredere în mine, așa cum am fost până acum, așa o să fiu și de acum încolo. Voi fi alături de ei, pentru a le rezolva problemele, pentru a-i ajuta atât cât îmi stă în putere și cât îmi permite legea.
A consemnat Angela CROITORU