Pudra proteică este unul dintre cele mai populare suplimente, deoarece este asociată cu creșterea masei musculare, repararea țesuturilor și sațietatea. În general, suplimentele cu pudră proteică se consumă preparate cu apă, lapte sau băuturi vegetale, cum ar fi soia, la care se pot adăuga fructe sau legume. O altă formă de consum poate fi în preparate precum smoothie-uri, piureuri sau compoturi de fructe, amestecate cu iaurt etc.
Funcția proteinelor în organism
Proteinele sunt molecule formate din unități mai mici, numite aminoacizi, care sunt legate între ele sub forma unui lanț. Proteinele au mai multe funcții în organismul nostru, dintre care putem menționa
– funcția energetică: proteinele furnizează 4 calorii pe gram.
– funcția de mesager: ca hormoni, ele transmit semnale și participă la coordonarea biologică a mai multor procese.
– funcția de transport: proteinele se pot lega de diferite tipuri de substanțe și le pot transporta în tot organismul.
– funcția de apărare: ca anticorpi, sunt implicate în apărarea organismului.
– funcții enzimatice: ca enzime, sunt implicate în aproape toate reacțiile chimice care au loc în organism.
Având o imagine de ansamblu asupra diferitelor funcții ale proteinelor, putem vedea importanța implementării lor în dieta noastră.
Beneficiile asociate cu pulberea proteică
Unele beneficii posibile sunt:
- Controlul greutății: consumul de pudră proteică este asociat cu efecte pozitive în ceea ce privește senzația de sațietate, contribuind la controlul aporturilor și, prin urmare, la menținerea unei greutăți sănătoase sau chiar la scăderea în greutate, în funcție de obiectiv.
- Dezvoltarea musculaturii: consumul de suplimente cu pudră proteică împreună cu antrenamentul de rezistență favorizează hipertrofia musculară și creșterea forței.
- Recuperarea după antrenament: Una dintre funcțiile atribuite proteinelor este repararea mușchilor și a țesuturilor. Datorită acestui factor, pudra proteică a devenit o resursă recurentă pentru sportivii care doresc să încorporeze rapid și convenabil proteine de înaltă calitate pentru a promova recuperarea musculară după antrenament.
Unele surse de proteine:
- carne
- lactate
- ouă
- soia
- tofu
Alimente precum cerealele, leguminoasele, nucile și fructele uscate, printre altele, nu furnizează proteine de bună calitate, deoarece nu au în compoziția lor toți aminoacizii esențiali, astfel încât este necesar să se combine aceste tipuri de alimente între ele pentru a obține proteine complete.
Cât de multe proteine ar trebui să consumăm?
Aportul adecvat de proteine va fi diferit pentru fiecare persoană și va depinde de factori precum sexul, vârsta, nivelul de activitate fizică și greutatea corporală, printre altele. Pentru o persoană adultă, cantitatea minimă recomandată de proteine pe zi este de 0,8 g pe kilogram de greutate corporală pe zi. Importanța consultanței profesionale este crucială pentru a ne defini cerința și a ne atinge obiectivul.
Tipuri de pudră proteică
Putem găsi diferite tipuri de suplimente cu pudră proteică, care variază în funcție de sursa de proteine utilizată, în acest sens avem:
– Zerul: acesta este un tip de proteină de înaltă calitate care provine din lapte. Este digerată rapid și furnizează aminoacizi ramificați, care joacă un rol important în promovarea dezvoltării musculare și recuperarea după exercițiile de anduranță.
– Cazeina: ca și mai sus, această proteină provine din lapte, dar digestia și absorbția sa sunt mai lente. Cazeina favorizează, de asemenea, creșterea masei musculare.
– Vegetală: această variantă este o proteină care provine de obicei din soia și este o alternativă la sursele de proteine animale pentru cei care sunt intoleranți sau alergici la lactoză sau care au o dietă vegană sau vegetariană.
Cum includ pudra proteică în dieta mea?
În primul rând, înainte de a lua orice decizie de a vă schimba dieta, ar trebui să solicitați sfatul unui profesionist. Pentru a include pudra proteică ca parte a rutinei dumneavoastră, există puncte care vor trebui evaluate, cum ar fi:
– Tipul și cantitatea de activitate fizică
– Tipul de dietă obișnuităStarea actuală de sănătate
– Obiective
De ce să solicitați consiliere profesională?
Nu toate corpurile sunt la fel, de exemplu, un adult în vârstă nu va consuma aceeași cantitate de proteine ca o persoană mai tânără sau o persoană cu obiective de dezvoltare musculară nu va avea nevoie de aceeași cantitate de proteine ca o persoană care dorește să își mențină masa musculară.
ADV