După o vacanță binemeritată pentru luptătorii de la locale, ai noștri politicieni ca brazii s-au întors pe baricade și și-au suflecat mânecile înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare. Că fiecare dintre ei au interese și ținte de atins, astea vin de la centru, toți fiind mânați la vedere de grija cetățeanului, în realitate agenda lor este făcută să satisfacă clientela și să le protejeze avantajele deja obținute. Deci, ce s-a întâmplat prin curțile partidelor și ce ne așteaptă de-acum înainte. Marile partide sunt destul de reticente în a lansa scenarii. La PNL se mizează pe un post de senator și două de deputați, PSD merge cu ideea că va câștiga sigur un post de senator și trei de deputați. AUR crede că va lua un post de senator și unul la Camera Deputaților, rămânând în joc două posturi de deputați care se vor juca între USR, SOS și alte partide, în funcție de resturile rămase.
PNL Neamț vine cu surpriza Adelina Lazăr și cu grijile votului la parlamentare
După o campanie de alegeri locale în care PNL a performat, obținând cel mai bun rezultat din istoria de după 1990, cu câștig la nivel de primari și consilieri locali, partidul se vede în situația de a începe două runde noi de alegeri cu un președinte interimar, Laurențiu Leoreanu, după ce George Lazăr s-a retras din funcție în urma trimiterii sale în judecată de către DNA.
Chiar și în aceste condiții PNL a anunțat lista celor care vor candida pentru partid la alegerile parlamentare. Eugen Nazare-Țapu a fost anunțat ca fiind ocupantul primei poziții pe lista pentru Senatul României, așa cum s-a întâmplat și la alegerile trecute.
Lista pentru Camera Deputaților este deschisă de Adrian Ciobanu, actualul subprefect, care este secretar general la partid, el fiind omul care a centralizat întreaga activitate în alegeri. Pe poziția a doua, o surpriză absolută pentru cei din afara cercului de putere din partid, a apărut după un vot în unanimitate al Biroului Politic Județean, Adelina Lazăr, soția fostului președinte. O surpriză, fără îndoială, dar una cu semnificații. Este recunoașterea muncii depuse la conducerea filialei de către George Lazăr și un mod prin care este respectată promisiunea că în cazul în care nu ar câștiga președinția Consiliului Județean va fi prins pe lista de parlamentare.
Dacă lista va fi aprobată în această formă și de la centru va fi clar pentru toată lumea că cei din conducere sunt alături de George Lazăr, îl consideră nevinovat (nu a făcut altceva decât fac toți politicienii cu funcții de răspundere când vine vorba despre numiri cu gir politic – n.r.) și că în felul acesta l-au răsplătit.
Cum va reacționa organizația la acest anunț se va vedea în alegeri.
Apropo de PNL, ar mai exista un amendament. S-a discutat destul de intens în afara partidului că Eugen Nazare-Țapu va deschide lista pentru Camera Deputaților, nu pe cea de la Senat, în condițiile în care un post de deputat este mai sigur că va fi obținut în alegeri. Probabil a fost un zvon destabilizator, atât timp cât sondajele, cât mai sunt ele de credibile, dau PNL pe locul doi în județ.
PSD – în căutarea listei ideale
La PSD Neamț câteva lucruri sunt sigure. Președintele Daniel Harpa nu va candida pentru Parlament și Ciprian Șerban va ocupa prima poziția la Camera Deputaților în condițiile în care nimeni nu-i contestă acest drept. Asta în condițiile în care ocupă o funcție importantă, cea de președinte al grupului parlamentar PSD de la Cameră și a coordonat campania electorală la alegeri.
De aici încolo putem vorbi despre restul listei. După Ciprian Șerban lista ar putea continua cu un nume aparent surprinzător, Daniel Vasiliu-Macovei, personaj politic care s-a apropiat mai mult de PSD după ce PNL i-a retras sprijinul politic. El are câteva atuuri importante, a lucrat cu mare parte dintre primarii din județ prin Grupurile de Acțiune Locală pe care le-a sau le coordonează, a intrat în structurile naționale din acest domeniu, a fost pentru scurt timp vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț și, nu în ultimul rând, este soțul cunoscutei cântărețe de muzică populară Viorica Macovei.
Poziția a treia ar trebui ocupată obligatoriu de o femeie și aici deja lucrurile necesită o discuție mai amplă. Singurele doamne cu funcții din actuala structură de conducere a filialei sunt Oana Bulai, deputat și Carmen Nastasă, șefa de la organizația de femei. Este greu de crezut că Daniel Harpa va uita perioada în care Bulai părea mai atentă la ce se întâmpla în Italia decât în Neamț și când nu părea interesată de consolidarea poziției actualului președinte. Chiar dacă are sprijinul lui Adrian Niță pentru o eventuală candidatură, este greu de crezut că va fi și acceptată.
Carmen Nastasă a rămas în cărți și vine în sprijinul candidaturii cu o serie de lucruri importante, cunoaște primarii, a colaborat cu ei, i-a ajutat pe mulți dintre ei, în calitate de director la ”Carmen Saeculare”, a organizat festivaluri grele, dar, ca și Florentina Moise, s-a confruntat de multe ori cu o ostilitate din partea unor colegi. Cât de departe va merge această ostilitate, vom vedea la finalizarea listei. La capitolul doamne nu este exclusă nici apariția altor nume, cu ar fi dr. Raluca Radu, cea care a reprezentat surpriza de pe lista de consilieri județeni, sau cine știe ce alte nume cu notorietate. Pe poziția următoare deja sunt tot felul de scenarii, mai ales în condițiile în care se știe foarte bine că actualul ministru al transporturilor, Sorin Grindeanu, nu-l agreează pe Cuc și s-ar putea folosi de influența sa ca să-l faulteze pe fostul ministru. Ar putea apărea aici o femeie, ar putea apărea actualul vicepreședinte al CJ, Adrian Păduraru, poate Lucian Micu de la Roman sau poate, de ce nu, chiar liberalul Mugur Cozmanciuc, care a rămas în afara listelor de la PNL. (Valentin BĂLĂNESCU)