În ziua de 8 septembrie, atunci când creștinii ortodocși au marea sărbătoare a Nașterii Maicii Domnului, în comuna Pâncești întreaga suflare a satului s-a adunat pentru a celebra împreună roadele muncii de peste an. Anul acesta ziua comunei Pâncești a avut mai multe semnificații: a fost cea de-a X-a ediție a acestei sărbători, organizată de când este primar Constantin Augustin Holmanu, cu întreruperea din cei doi ani de pandemie și s-au împlinit 20 de ani de la reînființarea comunei. Așadar, suficiente motive pentru bucurie, relaxare și distracție, în inima comunității, pe terenul de lângă școala coordonatoare. Primarul Constantin Augustin Holmanu a avut parte de mulți oaspeți, nu numai dintre cetățenii comunei, ci și musafiri de la județ, de la partid și din primăriile învecinate. Cum la omul bun poarta e mereu deschisă, la sărbătoarea Pânceștiului au fost deopotrivă reprezentanți ai PSD și ai PNL: Ion Asaftei, președintele Consiliului Județean Neamț, deputatul Dan Laurențiu Leoreanu (PNL), secretarul de stat Alin Antohi, primarul Romanului, Leonard Achiriloaei (PNL), Carmen Nastasă – președintele Organizației de Femei a PSD, Lucian Micu, președintele PSD Roman, Vlad Gregorian, secretarul general al PSD Neamț, Sorin Cazan, consilier județean și primarii Bogdan Duminică (Oniceni), Laurențiu Bebi Todireanu (Stănița) și Vasile Emil Dascălu (Poienari).
A X-a ediție și 20 de ani de la reînființarea comunei
Așa cum se cuvine într-o comunitate creștină, ziua a început cu un Te Deum – slujbă de binecuvântare și mulțumire susținută de preoții parohi ai comunei. Primarul Constantin Holmanu a propus un moment de reculegere pentru marele absent de anul acesta, părintele Ciprian Mera, care s-a stins din viață la 44 de ani, iubit și apreciat de întreaga comună pentru dedicarea și smerenia sa. Cântărețul de muzică populară Laurențiu Marian a făcut oficiile de gazdă și prezentator al spectacolului pregătit de organizatori – Primăria și Consiliul Local al Comunei Pâncești, în colaborare cu Centrul pentru Cultură și Arte ”Carmen Saeculare”. La această a X-a ediție au fost prezenți artiști îndrăgiți precum Viorica Macovei, Vasilica Tătaru, Laurențiu Marian, Liz, Sony și mulți alții, dar și ansambluri populare locale.
Primarul Augustin Holmanu a vorbit despre dublul motiv de sărbătoare: “Ediția de anul acesta a zilei comunei este o ediție deosebită, deoarece are o dublă semnificație. Eu sunt de 12 ani în funcție, dar datorită pandemiei, noi n-am putut să organizăm doi ani această festivitate. Așa am ajuns anul acesta să celebrăm a X-a ediție care coincide cu împlinirea 20 de ani de când comunitatea noastră s-a reînființat, în anul 2004, printr-o hotărâre de guvern”.
El a prezentat oaspeții în fața cetățenilor comunei, iar aceștia au rostit câteva cuvinte de felicitare, așa cum se obișnuiește la astfel de festivități.
“E o zi frumoasă, cu oameni frumoși, așa cum este bine în comunitățile alese și mă bucur foarte mult că domnul primar, a avut eleganța, decența să mă invite astăzi, la această zi minunată! Le mulțumesc și prietenilor și colegiilor care sunt prezenți aici”, a spus Ion Asaftei, președintele CJ Neamț, arătând că actualul primar a adus investiții de peste 8 milioane de euro în cei 12 ani.
Carmen Nastasă a transmis și mesajul președintelui PSD, Dan Vasilică Harpa: “Nu vorbesc doar din partea mea, ci și din partea domnului președinte PSD Neamț, președintele ales al Consiliului Județean Neamț, Daniel Vasilică Harpa, care vă transmite toate urările de bine și mulțumire pentru încrederea cu care l-ați învestit. Și-a dorit să fie aici, dar sunt și Zilele orașului Târgu Neamț. Își dorește să ajungă cât mai curând la dv, să aibă proiecte cât mai frumoase împreună cu domnul primar și își dorește foarte mult înțelegere!”.
Deputatul romașcan Laurențiu Leoreanu, următorul primar ales al Romanului, a vorbit și el oamenilor adunați la festivitate despre bucurie și motive de sărbătoare: “Să vă fie ziua comunei de bine! Vă aduc gândul cel bun de la Roman, dar mai ales vin dintr-o altă zonă a județului, direct la dv, de la Valea Ursului, de la Marea Sărbătoare a Giurgenilor. Și vă aduc de acolo un crâmpei de liniște, de pace și de binecuvântare. Vreau să vă urez la zi de bucurie și sărbătoare să fiți sănătoși și fericiți cu binecuvântarea Lui Dumnezeu mereu deasupra!”.
Lucian Micu, președintele PSD Roman a vorbit și el despre motivele de sărbătoare și a făcut urări și pentru noul an școlar.
În cadrul activităților dedicate, primarul Constantin Holmanu a premiat cele patru cupluri de seniori ai comunei care anul acesta au împlinit 50 de ani de căsătorie, felicitându-i și invitându-i să-și împărtășească secretul longevității, a fost premiată cea mai veche angajată a primăriei, doamna Viorica Stoica, care a ieșit la pensie după o viață întreagă dedicată Serviciului Registrul Agricol și au fost acordate diplome și premii și echipei școlare din Pâncești care a câștigat locul IV la nivel național la concursul de protecție civilă “Cu viața mea apăr viața!”, o lăudabilă reușită. Tot în cadru festiv au fost premiați și câștigătorii Cupei comunei Pâncești la fotbal, a cărei finală s-a desfășurat chiar duminică, 8 septembrie, pe terenul de sport al școlii, aflat în zona adiacentă scenei pe care au avut loc festivitățile dedicate zilei comunei.
Seara s-a încheiat, târziu în noapte, cu un bal dedicat tinerilor și cu un minunat foc de artificii care a umplut cerul de lumină și culoare.
Proiectele primarului aflat la cel de-al patrulea mandat
Primarul Constantin Augustin Holmanu a trecut deja proba încrederii și a loialității cetățenilor comunei Pâncești care anul acesta, la alegerile locale din 9 iunie, l-au reales cu un scor zdrobitor de peste 68%.
“Nu am făcut nimic deosebit în această campanie, față de ceea ce fac de obicei, doar le-am vorbit oamenilor, i-am întrebat de sănătate, am discutat, ca de obicei, despre problemele lor și ale comunității! Au ales să continuăm împreună, lucru care mă bucură și mă motivează în continuare, să muncesc și mai mult, cu și mai multă implicare și dedicare! Le mulțumesc din suflet și îi încredințez că voi rămâne același om pe care-l știu și voi pune interesele lor pe primul plan! De asemenea, pentru că luni, 9 septembrie, începe un nou an școlar, le urez tuturor elevilor, cadrelor didactice și părinților să aibă un an nou școlar mai bun, plin de reușite și performanțe și îi asigur că vor avea parte de tot sprijinul meu, în continuare, așa cum l-au avut și până acum!”, le transmite primarul cetățenilor comunei la ceas aniversar.
Una dintre cele mai mari realizări din mandatul care tocmai se încheie, este reabilitarea și modernizarea în întregime a singurei școli în care învață toți cei 163 de preșcolari și elevi ai comunei, începând de la grădiniță la clasele I-VIII. Inaugurarea propriu-zisă va avea loc undeva, în următoarea perioadă, după începerea noului an școlar în casă nouă. Cele două clădiri sunt independente din punct de vedere energetic, beneficiind de un sistem modern de panouri fotovoltaice cu pompe de căldură și de mobilier școlar nou, printr-un proiect finanțat prin AFM și partea de dotări cu tot ceea ce înseamnă materiale didactice, table interactive, inteligente și aparatură IT și pentru laboratoare de specialitate prin PNRR și prin PNRAS.
Prima prioritate în mandatul care va începe în curând este rezolvarea problemei apei în comună. Deocamdată, printr-un artificiu, prin această alimentare este asigurată apa în toate instituțiile publice din comună. Chiar dacă alimentarea cu apă și canalizarea există în comună, nu există resursa naturală de apă, în ciuda eforturilor făcute de primar, an de an, a forajelor numeroase. O sursă ar fi la captarea de apă de la Timișești, problema a fost deja discutată acolo și există și acordul APAVITAL Iași.
Canalizarea funcționează prin stația de epurare de la vecini, din Poienari, unde s-a găsit înțelegere și o bună colaborare.
Pentru gaz metan trebuie să aștepte ajungerea unei magistrale în zonă, pentru că aceasta este mult prea departe în acest moment, iar cheltuielile pentru o astfel de investiție depășesc cu mult limitele unei comune ca Pâncești.
În comună există și un dispensar uman nou și cabinet stomatologic, farmacie modernă. Iluminatul public stradal este realizat în sistem modern, cu LED-uri, cu telegestiune, pe întreaga comună.
În comună va fi realizat un centru social integrat complex unde vor fi asigurate atât servicii sociale, cât și unele medicale pentru toate categoriile sociale din comuna Pâncești. Infrastructura rutieră este realizată într-un procent de 80%, au mai rămas unele străzi periferice.
Angela CROITORU