Samuel Daniel Gavriluț, în vârstă de 26 de ani, este originar din Șimleu, județul Sălaj și s-a stabilit de aproape 6 ani la Piatra Neamț. Este un tânăr pompier ce își dedică viața intervențiilor de salvare. El a obținut locul I la proba „Scara de fereastră” individual la Concursul Profesional al Serviciilor pentru Situații de Urgență din 2024, organizat în acest an de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Petrodava” Piatra Neamț.
A crescut la sat și a învățat să se responsabilizeze de mic
Născut în județul Sălaj, într-o familie numeroasă, Samuel a crescut alături de încă un frate și două surori.
„Am trăit și am copilărit într-un sat care era la granița dintre Bihor și Sălaj, în Șimleu, iar când am crescut mai mare am stat în Oradea. Pot spune că și Șimleu și Oradea îmi sunt acasă”.
Deși viața la sat nu era întotdeauna ușoară, Samuel și-a dezvoltat un simț al responsabilității și al disciplinei încă de mic.
„Am făcut școala genarală la noi în sat, la Șimleu, dar pe perioada liceului am făcut naveta cu trenul. Ne trezeam la ora 5:30 dimineața pentru a ajunge la gară și a prinde trenul către școală. Aveam de mers pe jos până la gară 2 km și de la gară la liceu încă 20 de minute. Deși era obositor, făceam acest lucru cu plăcere, pentru că eram alături de prieteni și pentru că știam că asta mă va ajuta să mă dezvolt”, povestește Samuel.
Sportul l-a modelat și l-a ajutat în urmarea carierei de pompier
Pe perioada școlii generale și a liceului, Samuel era pasionat de mișcare și a încercat mai multe sporturi, până să ajungă să practice atletismul.
„Am făcut handbal, volei la nivel mai mic, să spun așa, nu am performat, dar atletismul tot timpul a fost pasiunea mea”.
Doi profesori din liceu l-au îndrumat să urmeze calea sportului, sau cel puțin să își aleagă o meserie în care sportul să primeze.
„Profesoara mea de matematică și profesorul de educație fizică și sport, care era și dirigintele meu, m-au îndrumat și mi-au spus să fac ce e cel mai bine pentru mine. Mă încurajau să aleg sportul sau ceva ce are legătură cu mișcarea, văzând în mine potențial spre această direcție”.
Începutul carierei de pompier
După ce a absolvit liceul, Samuel s-a înscris la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă ”Pavel Zăgănescu” din Boldești, Prahova.
„Nu eram hotărât la început să devin pompier. Decizia a venit în urma mai multor discuții cu un prieten și, cumva împins de la spate, am hotărât împreună cu acel coleg de liceu să ne înscriem. El nu a reușit să intre, dar eu am continuat și a fost una dintre cele mai bune decizii din viața mea”, povestește Samuel.
Aceasta a fost prima promoție care a finalizat cursurile într-un an, datorită cererii mari de personal. După ce a terminat școala, Samuel a ales să lucreze în Neamț.
„Direct după ce am terminat am venit în Piatra Neamț fiind și prima dată când am venit în Moldova. Chiar am avut de ales locurile de repartiție din toată regiunea Moldovei și din partea de sud a țării, dar împreună cu un coleg cu care mă înțelegeam și mă înțeleg bine, am zis să alegem acest oraș. Ne-am hotărât, fiind o dată și cea mai apropiată locație de casă dar și un oraș mai micuț, mai liniștit și plin de natură. Adică într-o rază de 5-10 de km împrejurul orașului avem tot ce ți-ai putea dori. Avem munte, avem lac și chiar o grămadă de trasee de parcurs”.
Drumețiile sunt hobby-ul lui preferat și ar face asta în fiecare zi, este atras de natură și de traseele montane de la noi.
„Îmi place foarte mult să merg în drumeții și chiar la 2 săptămâni, eu și prietenii mei facem câte o plimbare pe traseele din Neamț. Este un județ foarte bogat și frumos din acest punct de vedere, dar păcat că nu se investește mai mult în dezvoltarea lui turistică”.
El a început să combine munca de pompier cu participarea la competițiile sportive, reușind să obțină rezultate foarte bune. În 2023, împreună cu echipa din care face parte, a câștigat Concursul Profesional al Serviciilor pentru Situații de Urgență, obținând trofeul și având onoarea de a organiza în județul nostru, următoarea ediție a concursului. Deși anul acesta echipa a câștigat locul al doilea la o diferență de doar o secundă, față de echipa de pe primul loc, Samuel a avut bucuria de a lua locul I la proba „Scara de fereastră” individual. Tot în 2023, alături de echipa sa din Piatra Neamț, a reușit să câștige toate cele cinci probe la concursurile „Spartan Race”, devenind campioni la nivel național. În 2022, la același concurs, Samuel a concurat accidentat.
„Deși șchiopătam, nu mi-am dat voie să renunț și vreau să zic că este în totalitate vorba de determinare, de cum gândim și cum vedem lucrurile. Eu mi-am dorit foarte mult să câștig și mi-am zis că o să câștig, și asta am făcut. Cu lacrimi în ochi, cu mari dureri, am alergat toată cursa și am câștigat primul loc la Open. Ulterior cu echipa am câștigat tot primul loc”.
Samuel este un pasionat de sport. Participarea la diverse competiții sportive l-a ajutat nu doar în menținerea unei forme fizice de invidiat, ci și în pregătirea necesară intervențiilor.
„Când ne pregătim pentru concursuri, noi suntem detașați la Târgu Neamț. Acolo fiind baza materială necesară pentru a ne putea pregăti. Când mergem la detașamentul de Târgu Neamț, începem prima dată cu antrenamentele de dimineață. Acestea durează 2-3 ore, după care avem masa de prânz, pauză și odihnă jumătate de oră, o oră. De cele mai multe ori, urmează al doilea antrenament din ziua respectivă. Toate acestea le putem face în condițiile în care nu a sunat alarma. Dacă se întâmplă să sune alarma, mergem de la stadion unde avem pregătirea, la intervenție. Chiar și după ce ne întoarcem de la acestea, până seara facem pregătire specifică. Dacă mai avem timp, mai facem și antrenamente la sală de forță. Ne pregătim fizic pentru concursuri, câștigăm clar și rezistență și pregătire pentru intervenții. Este un câștig care merge mână-n mână. Odată suntem foarte pregătiți la competiții, dar, pe urma pregătirii și experienței la aceste concursuri, câștigăm și multă pregătire pentru intervenții, care este un plus pentru toată lumea și pentru unitate, și pentru noi”
Samuel își dorește să continue să participe la competiții și să își îmbunătățească abilitățile. De asemenea, el se concentrează pe menținerea pregătirii necesare pentru a face față oricăror provocări profesionale. Este determinat să continue pe drumul performanței, atât în meseria de pompier, cât și în competițiile sportive.
„Diferența de o secundă care ne-a costat locul întâi în 2024 ne-a dat un imbold să ne pregătim și mai bine. Știm că suntem capabili să fim cei mai buni și vom lupta să recâștigăm titlul de campioni”, a spus Samuel.
Cu șase ani de experiență în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț, Samuel se mândrește cu realizările sale și este recunoscător pentru alegerea de a se stabili în Piatra Neamț, oraș care i-a oferit nu doar oportunitatea de a-și construi o carieră, ci și o familie.
„Nu îmi pare rău că am venit la Piatra Neamț. Am un copilaș de un an, și împreună cu soția, ne-am cumpărat o locuință frumoasă aici. Sunt convins că am făcut alegerea corectă și că așa trebuia să se întâmple”, adaugă el.
„Cele mai memorabile intervenții sunt atunci când lupți să salvezi alte vieți”
Una dintre intervențiile de care își amintește mereu Samuel a fost salvarea unei femei dintr-o casă cuprinsă de flăcări într-o localitate din Neamț. Samuel și colegii săi au acționat rapid și eficient, reușind să o scoată pe femeie în siguranță. Deși au întâmpinat anumite obstacole, femeia fiind imobilizată la pat, aceștia nu s-au dat bătuți și au făcut tot ce a fost posibil să o salveze.
„A fost o experiență extrem de palpitantă și satisfăcătoare. Adrenalina m-a ajutat să acționez rapid și să o scot pe femeie în siguranță. Am văzut bucuria pe chipurile rudelor și asta ne-a făcut să ne simțim foarte bine. A fost o intervenție pe care nu o voi uita niciodată”, spune Samuel.
Are alături de el părinții, frații, familia pe care și-a format-o și prietenii, și se simte norocos că viața la adus aici.
„Nu aș fi reușit toate aceste lucruri dacă nu aș fi avut familia lângă mine să mă sprijine și să mă încurajeze. În prezent, și soția mea mă sprijină și îmi este alături necondiționat în tot ceea ce fac. Colegii de intervenție cu care am format o comunitate foarte frumoasă și unită, sunt și ei un ajutor de nădejde. Ne suntem alături și ne ajutăm reciproc indiferent de orice”.
Denisa POPA