Ne apropiem de sfârșitul celui de-al doilea an de proiect Erasmus+, cod acreditare 2022-1-RO01-KA121-VET-000054836, proiect care reprezintă o adevărată oportunitate pentru dezvoltarea profesională și personală a elevilor și a profesorilor în domeniul Educației și Formării Profesionale din învățământul profesional și tehnic.
În perioada 05-18.02.2024, 26 de elevi și 3 cadre didactice (prof. Ciurea Elena, prof. Stahie Maria și prof. Ciobanu Daniela) au participat la un stagiu de practică profesională în Granada-Spania, prin proiectul de stagii de practică profesională Erasmus+ 2023-1-RO01-KA121-VET-000122917. Programul și activitățile din proiectul de stagii de practică profesională Erasmus+ a fost stabilit și coordonat de firma intermediară – Universal Mobility din Spania. Programul de practică a celor 26 de elevi s-a desfășurat la 11 parteneri de practică/ companii.
„Elevii au avut șansa de a-și practica viitoarea meserie la standarde europene. Colaborarea dintre tutori și elevi a fost foarte bună, iar laudele au fost pe măsură. Oportunitatea participării elevilor la mobilitate este o rampă de lansare pe piața muncii. Ei au avut ocazia de a lucra în companii cu standarde și cerințe europene, pentru acordarea egalității de șanse și ușurarea accesului pe piața muncii“, spune prof. Maria Stahie.
„Proiectele Erasmus+ sunt experiențe inedite pentru toți participanții. În contextul alinierii învățământului profesional, tehnic și vocațional la standardele europene este nevoie ca elevii să se formeze într-un cadru real de lucru, iar integrarea într-o entitate europeană de pe piața muncii le oferă șanse pentru o bună carieră profesională“, subliniază prof. Elena Ciurea).
În perioada mai-iunie 2024 prof. Cristina Albu-Iacob, prof. Daniela Mihăeș și prof. Greta Costin au participat la cursul de formare ”Abordări inovatoare ale predării”, organizat de ITC International Training Center, la Praga, Cehia în cadrul proiectului Erasmus+ 2023-1-RO01-KA121-VET-000122917.
Accentul pus pe colaborare, mișcare, ascultare activă, aplicare interdisciplinară sunt doar câteva dintre abilitățile dobândite, care vor determina o schimbare de paradigmă în felul în care se vor desfășura orele de curs la Colegiul Tehnic de Transporturi, beneficiarii direcți fiind elevii și profesorii, astfel încât comunitatea școlară să se dezvolte și să creeze un climat sănătos, plăcut și eficient, în concordanță cu cei 4 piloni ai educației: a învăța să știi, a învăța să faci, a învăța să trăiești împreună cu ceilalți, a învăța să fii.
Proiectele de stagii de practică profesională Erasmus+, reprezintă pentru elevii participanți modalități pentru dezvoltarea competențelor profesionale, îmbogățirea competențelor lingvistice, interpersonale și interculturale și o mai bună înțelegere a culturilor altor țări.
Doamna director, prof. Mihăeș Daniela, mărturisește: „Proiectul implementat în școala noastră reprezintă o adevărată oportunitate pentru dezvoltarea profesională și personală a cadrelor didactice participante la etapa de mobilitate din Cehia, dar și pentru ceilalți colegi din școală care au participat alături de noi la activitățile desfășurate. Și, cel mai important lucru, elevii au fost mereu în centrul tuturor acțiunilor derulate în cadrul proiectului. Pentru mine personal, acest proiect este o adevărată provocare, deoarece se întinde pe o perioadă de 5 ani. Este nevoie de implicare, timp, responsabilitate și o bună organizare a activităților pentru ca totul să funcționeze bine. Cu siguranță, un astfel de proiect are numeroase beneficii, nu doar în ceea ce privește dezvoltarea profesională, dar și în sfera achizițiilor personale, reprezentând o șansă de autocunoaștere și autodepășire”.
Un comentariu
Proiectele astea sunt cu ciubote roșii..Nu prea te consolează nimeni pe ele decât pe bAni