Astăzi, 1 octombrie, a fost sărbătorit hramul Schitului „Acoperământul Maicii Domnului” din comuna Poiana Teiului, Neamț, aflat în zona pe care localnicii o numesc „Buba”, între localitățile Hangu și Poiana Largului. Schitul aparține de Mănăstirea Petru Vodă și a luat ființă în 2009 când Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a sfințit locul pentru temelia bisericii și a oferit binecuvântarea pentru oficierea Sfintei Liturghii în paraclisul amenajat.
Sobor de preoți la hramul schitului „Acoperământul Maicii Domnului”
Slubja de astăzi a fost săvârșită în același paraclis de către un sobor de 5 preoți în frunte cu starețul Mănăstirii Petru Vodă, Arhimandritul Hariton Negrea, iar, ca în fiecare an, credincioșii au fost numeroși.
Părintele Hariton, egumenul schitului, ne-a declarat: „Am fost 5 preoți slujitori: părintele stareț, părintele Irina de la Bistricioara, părintele Vasile de la Tulgheș, părintele Iosif, arhidiaconul, părintele Siluan și eu. A fost lume multă, ne-am bucurat, am slujit toți împreună, am făcut parastas. Lumea a stat la masă în trapeză și după aceea fiecare la căsuța lui, cu vitele lor, cu animalele lor, cu necazurile lor, cu bucuriile lor.”
Sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului este prăznuită de Biserica Ortodoxă la data de 1 octombrie și comemorează o minune săvârșită în secolul al X-lea la Constantinopol.
Istoric
Evenimentul care a dat naștere acestei sărbători a avut loc în anul 911, în timpul domniei împăratului Leon cel Înțelept (886-912), când Constantinopolul era amenințat de un atac, probabil al rușilor kievieni. În acea perioadă, poporul din Constantinopol s-a adunat pentru a se ruga în Biserica Maicii Domnului din Vlaherne, o biserică foarte importantă în acea vreme, unde era păstrat și cinstit Acoperământul Maicii Domnului. La ora patru dimineața, Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos și ucenicul său, Epifanie, au văzut-o pe Maica Domnului intrând în biserică, însoțită de Sfinții Ioan Botezătorul și Ioan Evanghelistul, împreună cu un alai de sfinți: „O vezi, frate, pe Împărăteasa și Doamna tuturor cum se roagă pentru întreaga lume?” Iar Epifanie a zis: „O văd, Părinte, și mă minunez!”. Maica Domnului s-a rugat cu lacrimi pentru poporul din biserică și, desfăcându-și acoperământul (omoforul), l-a întins deasupra celor prezenți, acoperindu-i și oferindu-le protecție și milostivire divină. Această minune arată ocrotirea și mijlocirea Maicii Domnului pentru creștini.
Semnificația acestei prăznuiri
Sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului este o zi de rugăciune și de recunoștință pentru protecția pe care Maica Domnului o oferă celor care o cheamă în ajutor. Credincioșii ortodocși îi cer mijlocirea în fața lui Dumnezeu pentru pace, ocrotire și sănătate.
Alexandru Andrieș